Τετάρτη 24.04.2024

Σοκ με τις συντάξεις – Ποιοι είδαν σε μία νύχτα μείωση 50% στις επικουρικές

Συντάξεις: Ξαφνικό σοκ που έφερε μνήμες από τις περικοπές του νόμου Καυτρούγκαλου υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι τραπεζικοί της Εμπορικής και Alpha Bank, βλέποντας τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 50% εν μία νυκτί!

Η αρμόδια διεύθυνση επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ αποφάσισε να εφαρμόσει στις υψηλές επικουρικές συντάξεις των τραπεζών το πλαφόν που θεσπίστηκε με το νόμο 4997/2022, επιβάλλοντας όμως όλες τις μειώσεις που είχαν στην παλιά σύνταξη!Το πλαφόν ανέρχεται σήμερα στα 1.534 ευρώ και η εφαρμογή του στις υψηλές επικουρικές των συνταξιούχων τραπεζικών από το ΤΕΑΠΕΤΕ κατέβασε τις συντάξεις πιο κάτω και από αυτές που έπαιρναν οι συνταξιούχοι όταν έγιναν οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με ενημερωτικά σημειώματα που έχει στα χέρια του ο «Ε.Τ.», συνταξιούχος που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 (πριν το πλαφόν) έπαιρνε επικουρική 880 ευρώ, βρέθηκε στην πληρωμή του Μαρτίου (μετά το πλαφόν) με επικουρική 458 ευρώ, όταν με τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξή του από τα 880 ευρώ είχε πέσει στα 588 ευρώ.

Η μείωση θεωρείται αυθαίρετη γιατί στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με τον οποίο αποκαταστάθηκαν οι μειώσεις Κατρούγκαλου προβλέπεται ρητά ότι οι επικουρικές δεν μπορεί να μειώνονται πιο κάτω μετά την επαναφορά τους στα προ Κατρούγκαλου επίπεδα.

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις ξαφνικές περικοπές και έστειλαν ήδη εξώδικο στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ, ενώ αύριο Παρασκευή οργανώνουν και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας ακύρωση των μειώσεων.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ