Παρασκευή 29.03.2024

Σκάνδαλο στην αεροπορία: Πρώην ιπτάμενος φροντιστής ο εγκέφαλος του κυκλώματος των πλαστών διπλωμάτων σε «πιλότους»

Οι υποψήφιοι έκλεβαν στις εξετάσεις με κάμερα

Απίθανο σκάνδαλο κάτω από τη μύτη των φορέων διημείφθη στην Αεροπορία. Πρώην ιπτάμενος φροντιστής, όπως αναφέρουν μαρτυρίες στο ρεπορτάζ του MEGA, ετών 70, έδινε πλαστές άδειες χειριστή ελικοπτέρου και αεροπλάνου σε όσους διέθεταν το κατάλληλο αντίτιμο.

Το ρεπορτάζ του MEGA αναφέρει: Αν και οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον 70χρονο να είναι πρώην πιλότος της «Ολυμπιακής», ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κυβερνήτης πολιτικής αεροπορίας, αποκαλύπτει στο LIVE NEWS πως ο εν λόγω κύριος ήταν «ένας πρώην αεροσυνοδός. Ιπτάμενος φροντιστής, ο οποίος τη δεκαετία του ‘70 είχε τις αεροπορικές του άδειες. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν κατάφερε να γίνει πιλότος της «Ολυμπιακής» και έγινε ιπτάμενος φροντιστής».

Είχε συνεργούς

Ο πλέον συνταξιοδοτημένος ιπτάμενος φροντιστής, που είχε βάλει στο κόλπο και το γιο του, είχε δύο βασικούς συνεργούς. Έναν 43χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας που κανόνιζε VIP πτήσεις με τζετ και έναν 69χρονο που διατηρούσε σχολή πιλότων στη Θεσσαλονίκη.

Οι τρεις τους είχαν βρει τον τρόπο να νοθεύουν τις θεωρητικές εξετάσεις και υπόσχονταν δίπλωμα πιλότου με το αζημίωτο σε αδιάβαστους υποψήφιους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατών: «Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο. Χτυπά την αξιοπιστία της Αεροπορίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμορία είχε καταφέρει να χορηγήσει άδειες επαγγελματία χειριστή αεροπλάνου ή ελικοπτέρου σε τουλάχιστον 5 άτομα, αποσπώντας τους κάτι λιγότερο από 39.000 ευρώ.

Οι κρυφές κάμερες στα πουκάμισα

Η απάτη άρχισε να ξετυλίγεται την προηγούμενη Πέμπτη, όταν δύο υποψήφιοι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να δίνουν εξετάσεις με ψείρες στα αυτιά και κάμερες κρυμμένες μέσα στα πουκάμισα.

Εμβρόντητοι οι άνθρωποι του εξεταστικού κέντρου, είδαν αστυνομικούς να τους περνούν χειροπέδες.

«Συνελήφθησαν δύο εξεταζόμενοι. Μαθητές άλλης σχολής πιάστηκαν να αντιγράφουν, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό από κρυφή κάμερα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Global Aviation, Αλέξανδρος Τσακτάνης.

Η μικροσκοπική κάμερα ήταν τοποθετημένη στο πουκάμισο του υποψήφιου, κοντά στον καρπό, ώστε όταν ακουμπούσε τον αγκώνα του στο έδρανο, ο φακός να βλέπει την οθόνη του υπολογιστή και άρα τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Μέσω της ψείρας, ο εξεταζόμενος άκουγε από τον 70χρονο με τα αρχικά Ε.Π. τις σωστές απαντήσεις: «Αυτή η απάτη έγινε απομακρυσμένα. Δεν ήταν επιτηρητές, ήταν μακριά. Δεν έχει υπάρξει τέτοιο περιστατικό καταγεγραμμένο στην Ευρώπη. Τα καταφέραμε και αυτό να το κάνουμε».

Περίπου 7.800 ευρώ από κάθε υποψήφιο

Το οικονομικό όφελος που αποκόμιζε η συμμορία από τον έκαστο υποψήφιο ανερχόταν περίπου στα 7.800 ευρώ. Η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τις 11 Μάϊου. Η φήμη της διαδιδόταν από στόμα σε στόμα, με τη συμμορία να υπόσχεται σίγουρη επιτυχία στους υποψήφιους πιλότους.

Μέχρι το Αμάν της Ιορδανίας είχαν φτάσει τα «πλοκάμια» της συμμορίας, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων, από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο 43χρονος σε συνεργασία με έναν άγνωστο άντρα, ονόματι «ΤΑΡΕΚ» υποσχόταν στους υποψηφίους άδεια χειριστή από το εξεταστικό κέντρο του Αμάν, χωρίς καν να παρουσιαστούν στην εξέταση.

Το κόστος για αυτήν την αδιανόητη παροχή ανερχόταν στις 25.000 ευρώ μετρητά.

Αφέθηκαν ελεύθεροι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και θα διωχθούν σε βαθμό πλημμελήματος.

«Οι θεωρητικές εξετάσεις είναι η βάση και είναι πολύ δύσκολες», είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, μιλώντας στο MEGA.

«Η κατηγορία δεν είναι κακουργηματική γιατί δεν υπήρχε εμπλεκόμενος υπάλληλος. Έχουμε δύο αδικήματα, της συμμορίας που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 έτη, και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης που τιμωρείται μέχρι 2 έτη».

Πηγή: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ