Παρασκευή 27.01.2023

Σκάει νέα «φούσκα» στα crypto;

Νίκος Κωστόπουλος

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται το Digital Currency, με την αγορά να φοβάται για την τύχη που μπορεί να έχει ο μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin παγκοσμίως.

Το Grayscale Bitcoin Trust, θυγατρική του Digital Currency Group ελέγχει 632,000 Bitcoin, αξίας περίπου 10.5 δισ. δολαρίων ή αλλιώς το 3.28% της συνολικής κυκλοφορίας του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος. Το trust διαπραγματεύεται με έκπτωση ρεκόρ με το NAV περίπου -45% . Αντίστοιχα, το Grayscale Ethereum Trust, διαχειρίζεται 3 εκατομμύρια ETH αξίας περίπου 3.6 δισ. δολαρίων και έκπτωση που αγγίζει το 60% για το περίπου 2.54% της συνολικής κυκλοφορίας του ΕΤΗ.

Το Grayscale Ethereum Trust διαπραγματεύεται με την υψηλότερη έκπτωση μέχρι στιγμής από την αρχή της εισαγωγής του. Το Grayscale Bitcoin Trust δεν τα πήγε καλύτερα, σημειώνοντας εκπτώσεις ρεκόρ κοντά στο -50% τον Δεκέμβριο του 2022.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Grayscale είπε επίσης ότι θα διερευνήσει πώς να επιστρέψει έως και το 20% του κεφαλαίου στους μετόχους του GBTC, εάν δεν μπορεί να μετατρέψει το προϊόν σε ETF.

Παρόλο που η Grayscale αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, το μεγάλο πρόβλημα του Digital Currency Group είναι η Genesis Global Capital.

Ο Cameron Winklevoss, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Gemini κατηγόρησε τον Barry Silbert – CEO του DCG ότι καθυστερεί τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για την ανάκτηση κεφαλαίων των χρηστών του Gemini Earn που φαίνεται να έχουν δανείσει περισσότερα από 900 εκατ. δολάρια στην Genesis Global Capital.

Ο Silbert απάντησε μέσω Twitter, λέγοντας ότι το Gemini δεν έχει απαντήσει σε μια δική του πρόταση. Ο συνιδρυτής του Gemini, Cameron Winklevoss κατηγόρησε τον Barry Silbert, για «τακτικές κακής πίστης» σε μια αιχμηρή ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Twitter, η οποία αναζητούσε απαντήσεις στο γιατί περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των πελατών του είναι ακόμα μη προσβάσιμα.

Ο Winklevoss, ανέφερε ότι το Gemini προσπάθησε να συνεργαστεί με τον Silbert και το DCG σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε επίλυση παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες.

«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, κάναμε ό,τι μπορούμε για να συνεργαστούμε μαζί σας με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συναινετική λύση ώστε να αποπληρωθούν τα 900 εκατομμύρια δολάρια που οφείλετε, διατηρώντας παράλληλα την επιχείρησή σας», δήλωσε ο Winklevoss.

Το πρόγραμμα Gemini’s Earn, το οποίο επιτρέπει σε ιδιώτες να δανείζουν τα κρυπτονομίσματά τους λαμβάνοντας απόδοση, έχει παγώσει από τα μέσα Νοεμβρίου εν μέσω κρίσης ρευστότητας της Genesis Global Capital και του DCG που αναδιπλώθηκε μετά την κατάρρευση του FTX. Η Genesis, ανέστειλε την αποπληρωμή και τη χορήγηση νέων δανείων τον Νοέμβριο, λίγο μετά την πτώχευση του FTX.

Οι αδελφοί Winkelvoss είπαν ότι το Gemini επικοινώνησε με τον Silbert στις 2 Δεκεμβρίου, κατέθεσαν πρόταση στις 17 Δεκεμβρίου και μια άλλη ενημέρωση στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά «κάθε φορά που ζητάμε απτή δέσμευση, κρύβονται πίσω από δικηγόρους, τραπεζίτες επενδύσεων και διαδικασίες».

Η επιστολή των Winklevoss, εκτός από την υπόδειξη ότι ο Silbert δημιουργούσε εμπόδια στη διαδικασία, ισχυρίζεται ότι το DCG οφείλει στη Genesis περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι αυτά είναι χρήματα που οφείλονται στους χρήστες Gemini Earn. Ο Silbert το αρνήθηκε και είπε ότι το DCG δεν καθυστέρησε ποτέ την πληρωμή τόκων στη Genesis και πως αυτή «είναι ενήμερη για όλα τα εκκρεμή δάνεια».

Παράλληλα, οι Winklevoss και το ανταλλακτήριο Gemini αντιμετωπίζουν πιθανή ομαδική αγωγή επειδή δεν είχαν εγγράψει τους έντοκους λογαριασμούς τους ως κινητές αξίες. Οι επενδυτές κατηγόρησαν το ανταλλακτήριο και τους ιδρυτές του για απάτη και παραβιάσεις του Exchange Act σε μια πρόταση ομαδικής αγωγής που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Οι Winklevoss έκλεισαν την επιστολή του με έκκληση προς τις δύο πλευρές να δεσμευτούν να «συνεργαστούν για την επίλυση αυτού του προβλήματος» έως τις 8 Ιανουαρίου.

Παρόλο που παραμένει άγνωστο το συνολικό ποσό που μπορεί να οφείλει το DGG στην Genesis, έχει γίνει γνωστό στο επενδυτικό κοινό από επιστολή του Silbert , ότι το DCG οφείλει να αποπληρώσει 575 εκατομμύρια δολάρια έως τον Μάιο του 2023. Επιπλέον, η επιστολή ανέφερε απαιτήσεις συνδεόμενες με γραμμάτια τα οποία καλύπτουν την έκδοση πιστοποιητικών χρέους ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το γραμμάτιο συνδέεται με την κατάρρευση του Three Arrows Capital (3AC) και η αποπληρωμή του είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2032. Ο Silbert εξηγεί ότι το DCG «παρενέβη και ανέλαβε ορισμένες υποχρεώσεις από τη Genesis» μετά την κατάρρευση του 3AC και ότι τώρα εμπλέκεται σε διαδικασίες εκκαθάρισης.

Το σύνολο αυτών των χρεών φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των Winklevoss για συνολικής οφειλή ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

Πηγή: LiberaL.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

City Lies

26.01.2023 - 11:30 μμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ