Δευτέρα 14.06.2021

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού self test για ταξιδιώτες προς νησιωτικούς προορισμούς μετά το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων

 

Θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό το ενδεχόμενο έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα στα νησιά μας, μετά και την ανακοίνωση που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός. 

 

Όταν έχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα που, με μόνο μία δόση, θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σε όλα μας τα νησιά πλην της Κρήτης, νομίζω ότι αυτό λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό. Θα περιμένουμε, σήμερα, τις οριστικές ανακοινώσεις. Μπορούμε, ωστόσο, όπως έχουμε πει όλο το προηγούμενο διάστημα να ανοίγουμε σιγά-σιγά, πάντα με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε κοινωνικό ρίσκο.

 

Για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών

 

Έχουμε ξεκινήσει, από πολύ νωρίς, να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο που έχει η Ελλάδα ως ένα πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα για τους νησιώτες μας. Ήδη είχαμε προχωρήσει τον εμβολιασμό στα πρώτα τριάντα δύο νησιά και, τώρα, προχωρούμε και στα υπόλοιπα δεκαεννέα, προκειμένου να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Ιουνίου. 

 

Ο εμβολιασμός στα πολύ μικρά νησιά μας έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Ας μην παραβλέπουμε, όμως, το γεγονός ότι ο εμβολιασμός, είναι συνάρτηση του αριθμού των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας. Επομένως, όσο προχωρούμε και έχουμε εμβόλια από περισσότερες εταιρείες, επιταχύνουμε και το πρόγραμμα.

 

Παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα, επειδή έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και στις παραγωγικές ηλικίες πλέον, βλέπουμε ότι και ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Βεβαίως, μιλάμε πάντοτε για σταδιακά ανοίγματα. Το μεγάλο στοίχημα πέρυσι, με το άνοιγμα του τουρισμού, ήταν πώς θα μπορούσε να απομονωθεί ένα πιθανό κρούσμα και να μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο αναφοράς. Όλα αυτά τα στοιχεία, φέτος, θα υπάρχουν σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω του εμβολιασμού, τόσο του πληθυσμού της Ελλάδας, όσο και των επισκεπτών μας. 

 

Για το τέλος στα sms

 

Θα περιμένουμε τις οριστικές ανακοινώσεις. Πράγματι, ναι, αυτός είναι ο σχεδιασμός όλων των προηγούμενων ημερών και αυτή είναι η πρόθεσή μας. Όταν ανοίγει ο τουρισμός, να μπορούν και οι Έλληνες πολίτες να μετακινούνται πιο ελεύθερα από ό,τι τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Είμαστε, λοιπόν, κοντά σε αυτό. Επειδή, όμως, έρχεται μία αυξημένη διαπεριφερειακή κινητικότητα, θα πρέπει να προσέξουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές. 

 

Για την επάρκεια σε self tests

 

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το γεγονός ότι η Ελλάδα, πρώτη από άλλες χώρες, προσπαθεί να καινοτομήσει. Στην αρχή, υπήρξαν κάποια ζητήματα. Νομίζω, όμως, ότι αυτά λύνονται και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν αντιμετωπιστεί. Το σημαντικό είναι, όταν προχωρούμε σε σταδιακό άνοιγμα, να έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας και τα self tests είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο.

 

Για το ενδεχόμενο όσοι έχουν εμβολιαστεί να έχουν συγκεκριμένα «προνόμια»

 

Η προσωπική μου άποψη είναι πως όταν έχουμε έναν περιορισμένο αριθμό εμβολίων, δεν μπορούμε να συζητάμε για προνόμια σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, γιατί δεν ήταν διαθέσιμα για όλους. Όσο πλησιάζουμε, όμως, σε ένα ποσοστό που τα εμβόλια θα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους που θα επιθυμούν να εμβολιαστούν, τότε, ναι, θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια κίνητρα. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, εκτιμώ ότι θα πρέπει να παρθούν λίγο αργότερα.

 

Όσον αφορά στα διαθέσιμα εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να δίνει αντιφατικά μηνύματα ούτε να καλλιεργεί σύγχυση και μάλιστα από επίσημα χείλη. Αυτό ήταν ένα μεγάλο σφάλμα, που έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιούργησε αναστολές σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν ήταν η κατάλληλη και επαναλαμβάνω ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να δίνει αντιφατικά μηνύματα. Από την άλλη, εάν δει κάποιος όλες τις αναλύσεις των ειδικών, θα διαπιστώσει ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο.

 

Για την άγρια δολοφονία της εικοσάχρονης στα Γλυκά Νερά

 

Κατ΄ αρχάς, να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εικοσάχρονης μητέρας. Προσωπικά είμαι συγκλονισμένος, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και είναι ο λόγος που στην ελληνική κοινωνία, σήμερα, κυριαρχούν δύο συναισθήματα σε σχέση με το περιστατικό, θλίψη και οργή. Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στην Κυβερνητική μας πολιτική. Αφενός πρέπει να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειάζεται, προκειμένου να περιορίσουμε τέτοια φαινόμενα και αφετέρου υπάρχει το θέμα της αυστηροποίησης της ποινικής αντιμετώπισης τέτοιου είδους εγκλημάτων. Και τα δύο αυτά επίπεδα απασχολούν την Κυβέρνηση. 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ