Τετάρτη 27.10.2021

Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές»

Χθες βράδυ, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων μία τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη σύντμηση των προθεσμιών, προκειμένου –έπειτα από προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τις τέσσερις Περιφέρεις, οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές: της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας– να μπορούν να γίνουν γρήγορα οι σχετικές συμβάσεις για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Συγκεκριμένα, έχουμε σύντμηση του χρόνου σε σαράντα πέντε ημέρες. Και ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι μιλάμε για αντιπλημμυρικά έργα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε κάθε μία από τις πληγείσες Περιφέρειες, δηλαδή για μία πολύ μεγάλη καταστροφή σε μία πολύ μεγάλη έκταση. Για παράδειγμα στην Αττική, στη Βαρυμπόμπη –και αυτή είναι μόνο μία ενδεικτική περίπτωση– υπάρχουν διάφορα ρέματα, τα οποία ξεκινούν μέσα από το δάσος, αρμοδιότητα, δηλαδή, του Δασαρχείου. Συνεχίζουν προς τα κάτω, αρμοδιότητα, δηλαδή, της Περιφέρειας. Περνούν κοντά ή μέσα από τον αστικό ιστό, αρμοδιότητα, δηλαδή, του οικείου Δήμου. Και συνεχίζουν σε άλλα ρέματα, αρμοδιότητα, ενδεχομένως, άλλου Δήμου. Εμείς για να λύσουμε αυτό το θέμα, επιλέξαμε αυτή τη διαδικασία της προγραμματικής σύμβασης. Επιλέξαμε να υπάρχει ένας, ο οποίος θα αναλάβει τα έργα, από πάνω μέχρι κάτω. Επιλέξαμε, δηλαδή, να προχωρήσουμε σε αυτή την έκτακτη διαδικασία και να υπάρξει σύντμηση των χρόνων. Και αυτό γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, η «κλασική» διαδικασία για έργα τέτοιου μεγέθους θα έπαιρνε, ίσως και πάνω από δέκα μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα –μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου– αυτές οι εργασίες θα έχουν προχωρήσει σημαντικά.

 

«Κανένα σχέδιο για πρόωρες εκλογές – Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της»

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε όλα αυτά, πολύ πρόσφατα, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιο λόγο το ανακινεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία φαίνεται να έχει, συνεχώς, ένα εκλογικό «άγχος». Όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές. Η Κυβέρνηση συνεχίζει, κανονικά, το έργο της.

 

«Η πόλωση και ο φανατισμός από τους αρνητές των εμβολίων δεν βοηθά

– Η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν είναι, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι»

Το ζήτημα των γονέων-αρνητών νομίζω ότι είναι ένα θέμα δύσκολο στη διαχείρισή του. Βλέπουμε, πραγματικά, έναν φανατισμό και μία πόλωση, που –σε καμία των περιπτώσεων– δεν βοηθά. Πιστεύω ότι και η Δικαιοσύνη και το αρμόδιο Υπουργείο θα λάβουν όποιο μέτρο χρειαστεί, το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να μην έχουμε γενίκευση αυτών των φαινομένων.

Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού –όπως έχει ειπωθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το τελευταίο διάστημα– δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, παρά μόνο εάν υπάρξει κάποια νέα έξαρση της πανδημίας ή άλλοι επιδημιολογικοί λόγοι που να επιβάλλουν ένα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εμείς, αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή, να πείσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ή έχουν δεύτερες σκέψεις, να σπεύσουν να εμβολιαστούν και να μην αναβάλλουν το ραντεβού τους. Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε –όσο ο καιρός παραμένει καλός– το τείχος της ανοσίας που χρειάζεται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουμε σε μία άγονη αντιπαράθεση, η οποία δημιουργεί ένα πολύ κακό κλίμα πρωτίστως στις σχέσεις των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες, με το να βλέπουμε γονείς να διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Σημασία έχει να εστιάζουμε στα πλεονεκτήματα που έχει ο εμβολιασμός για τον εαυτό μας και τους οικείους μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ