Παρασκευή 29.03.2024

«Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΑΝΤ1” και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη “Καλημέρα Ελλάδα”»

Για την σταδιακή άρση των περιορισμών

Είμαστε στη διαδρομή, όπου οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά, όπως οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις, διευρύνεται το ωράριο, ενώ σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις θα έχουμε αργότερα και τη δυνατότητα για εκδηλώσεις και σε εσωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι πηγαίνουμε σε αυτή τη λογική, ώστε να έχουμε μία πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, σε λίγες εβδομάδες.

 

Για το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά 

Το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας είναι σχεδόν ίδιο στη χώρα μας εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες. Επομένως, ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με όσες εξελίξεις έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς και με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Στον πυρήνα της κριτικής της αντιπολίτευσης, βρίσκεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Όμως, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν είναι κάτι καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα. Ισχύει από το 1990 και έχουν περάσει από τότε αρκετές διαφορετικές Κυβερνήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους διατήρησαν τον πυρήνα της φιλοσοφίας αυτής. 

 

Η μόνη αλλαγή που επέρχεται στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας -χωρίς φυσικά να παραβιάζονται τα δικαιώματα του εργαζόμενου- είναι να μπορούμε να έχουμε την αυξομείωση του νόμιμου ωραρίου εργασίας μέσα στην εβδομάδα. Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να δουλέψει περισσότερες ώρες μία ημέρα και να μειωθεί το ωράριό του την επόμενη ή να δουλέψει τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αυτό να μπορεί να το κάνει. Αυτή είναι η βασική αλλαγή που γίνεται. Και ευτυχώς, η αλλαγή αυτή επέρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία -έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης στην Ελλάδα- αναμένουμε μία σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας μας μετά το πέρας της πανδημίας. Προσωπικά, λοιπόν, βλέπω μία ενδυνάμωση της σχέσης του εργαζόμενου, διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να εναρμονίζεται η επαγγελματική με την προσωπική του ζωή και, σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήθελα να βλέπω φαντάσματα του παρελθόντος. Γιατί τα συνθήματα που ακούγονται από την αντιπολίτευση, έρχονται από πολύ παλιά και δεν ακουμπούν την ελληνική κοινωνία σήμερα. 

 

Οι όποιες αλλαγές γίνονται μέσα στο πλαίσιο του νομίμου ωραρίου και μέσα στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του εργαζόμενου. Δεν παραβιάζονται ούτε οι θεμελιωμένες ώρες του χρόνου εργασίας, ούτε αλλάζει το επίπεδο της προστασίας του εργαζόμενου. Αντιθέτως, του δίνεται η ευκαιρία να αυξήσει το εισόδημά του, μέσω της αύξησης των νόμιμων ωρών υπερωριακής απασχόλησης. Οι υπερωρίες δεν είναι ποτέ φθηνότερες από τον κανονικό χρόνο εργασίας, ούτε η κυριακάτικη εργασία, ούτε η εργασία κατά τη διάρκεια των εξαιρέσιμων ημερών. Το θέμα είναι να παρεμβαίνουμε με ευελιξία και μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη μαύρη εργασία που υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

 

Για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 

Πρέπει να έχουμε μία καλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να μπορεί να ενδυναμωθεί με τη σειρά του και ο συνδικαλιστικός κόσμος. Η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι προς το συμφέρον όλων. Και πρέπει να βλέπουμε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά εργασίας ως συμμάχους και όχι ως αντιπάλους. Το αντίθετο αποτελεί μία ξεπερασμένη ιδεολογία που όλα τα προηγμένα κράτη -και τα σοσιαλδημοκρατικά, όπως είναι τα σκανδιναβικά- την έχουν αφήσει στην άκρη.

 

Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εποπτεύουν την εφαρμογή  του νέου νομοσχεδίου

Υπάρχουν δύο σοβαρές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας, η ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ και η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δίνει το δικαίωμα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να γνωρίζουν πού βρίσκεται ο εργαζόμενος, για ποιον λόγο απουσιάζει και εάν υπάρχει παραβίαση του ωραρίου ή άλλων ζητημάτων. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Καταλαβαίνω ότι απέναντι σε κάθε καινοτομία υπάρχει μία αρχική αμφισβήτηση, ωστόσο είμαστε σε ένα στάδιο ώστε όλες αυτές οι διαδικασίες να είναι αδιάβλητες και να μην επιδέχονται οποιασδήποτε παρέμβασης. Εξάλλου, έχουμε κάνει ένα ψηφιακό άλμα τον τελευταίο χρόνο και αυτό αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας.

 

Όσον αφορά στις απολύσεις, με το νέο πλαίσιο, η προστασία του εργαζόμενου ενισχύεται, καθώς παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας, αλλά και διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, η οποία οδηγεί σε επαναπασχόληση -επιστροφή, δηλαδή, του εργαζόμενου στην εργασία του- και σε καταβολή των μισθών υπερημερίας. Το νομοσχέδιο, δηλαδή, ενδυναμώνει τον εργαζόμενο και αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στη πράξη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ