Δευτέρα 06.12.2021

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΑΝΤ1”.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, οι πιο ευάλωτοι είναι οι ανεμβολίαστοι και αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε

– Εντατικοποιούμε τους ελέγχους και έχουμε ως βασικό μας όπλο το εμβόλιο»

Το πιο απλό μέτρο είναι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο. Αδιαμφισβήτητα, η κατάσταση την οποία ζούμε, είναι πολύ δύσκολη. Και είναι πολύ δύσκολο το γεγονός ότι χάνουμε συμπολίτες μας κάθε ημέρα. Είναι πολύ δύσκολο, επίσης, το γεγονός ότι περίπου εννέα στους δέκα συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ανεμβολίαστοι. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να προστατεύσουμε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι. Και οι πιο ευάλωτοι, αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Δεν μπορούμε, επίσης, να κρατήσουμε πίσω εκείνους που άκουσαν τη φωνή της επιστήμης και του ορθολογισμού, όλους εκείνους δηλαδή που έκαναν το εμβόλιο και θέλουν να πάρουν την κανονικότητά τους πίσω στα χέρια τους.

Από τον Μάρτιο του 2020 που μπήκε στη ζωή μας όλη αυτή η νέα κανονικότητα εξαιτίας της πανδημίας, κάναμε μία διάκριση. Η διάκριση αυτή αφορά στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών ανάμεσα στις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες και αγαθά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να μην είναι ανοικτά τα σούπερ μάρκετ, ούτε να μην μπορεί κάποιος να ασκήσει το θρησκευτικό του δικαίωμα. Από την άλλη, η εστίαση, ο πολιτισμός ή ο αθλητισμός αποτελούν μία επιλογή που –μέσα σε συνθήκες πανδημίας– πρέπει να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα. Αυτή η διάκριση είναι από την αρχή της πανδημίας μαζί μας και δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Βεβαίως, ο φετινός Οκτώβριος δεν είναι ίδιος με τον περυσινό. Και η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι, πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, κάτι που σημαίνει ότι όποιος θέλει να προστατευθεί από τον ιό, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο της επιστήμης. Αφενός, λοιπόν, υπάρχει σαφής συσχέτιση της νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού και αυτό μας έγινε σαφές στη χθεσινή σύσκεψη που συμμετείχα, υπό τον Πρωθυπουργό και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Και αφετέρου, υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο που σχετίζεται με την τήρηση των μέτρων. Και ως προς αυτό, νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να δούμε έναν διαφορετικό βαθμό τήρησης των μέτρων τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και σε χώρους διασκέδασης ή αθλητισμού στην Αθήνα –για παράδειγμα– και στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι σαφές και δεν πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε το μήνυμα για τον εμβολιασμό, αλλά και να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους. Και ένα από τα βασικά στοιχεία των χθεσινών αποφάσεων ήταν ακριβώς αυτό.

 

«Τα κλειδιά στην οικονομία είναι στα χέρια των επιχειρηματιών, προκειμένου τα μέτρα να εφαρμοστούν  

– Οι συμπολίτες μας να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση για μεγαλύτερη θωράκιση και προστασία»

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, του τουρισμού, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στα χέρια τους. Είναι οι ίδιοι που μπορούν να κρατήσουν την επιχείρησή τους ανοικτή, να έχουν εισόδημα και απασχόληση οι εργαζόμενοί τους και είναι οι ίδιοι που μπορούν να την κλείσουν εάν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να πηγαίνουμε σε υπεκφυγές, αλλά στον κανόνα. Και ο κανόνας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους λίγους να κρατούν πίσω την κοινωνία και την οικονομία.

Είναι σαφές ότι για να ανακόψουμε αυτό το κύμα της πανδημίας, το όπλο μας –πέρα από την παρότρυνση για τον εμβολιασμό, που είναι δεδομένη– είναι η μάχη της τρίτης δόσης. Πρέπει οι συμπολίτες μας να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, μέσα στον Νοέμβριο. Αρκεί να δούμε τι έγινε στο Ισραήλ, όπου όταν άρχισε να φουντώνει ένα νέο επιθετικό κύμα, στράφηκαν στο άνοιγμα της τρίτης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και, με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν πολύ γρήγορα να αναστρέψουν την κατάσταση. Εάν, λοιπόν, συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού πρώτης και δεύτερης δόσης και, ταυτόχρονα, επιταχύνουμε πολύ την τρίτη δόση, τότε θα έχουμε ίσως μία κορύφωση μέσα στον Νοέμβριο, αλλά και μία πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ήθελα, λοιπόν, να απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι μας ακούν και έχουν κάνει τις δύο δόσεις –για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου– να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, καθώς στο τέλος της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα.

 

«Δεν υπάρχει κανένα lockdown στον εμπορικό κόσμο

– Υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους»

Τα ποσοστά εκείνων που εμφανίζονται ως απόλυτοι αρνητές απέναντι στον εμβολιασμό, δεν είναι ικανά να αποτρέψουν το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας. Όταν έχει κάνει κάποιος την πρώτη και τη δεύτερη δόση, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει και την τρίτη δόση. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, ανοίγουμε το σύστημα γρήγορα, έτσι ώστε να θωρακίσουμε εκείνους που έκαναν το εμβόλιο νωρίς. Και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται, πρωτίστως, για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν –στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου– και που, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται πιο κοντά στην παρέλευση του εξαμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Για αυτό ακριβώς, λέμε ότι πρόκειται για μία μάχη τρίτης δόσης και η προσωπική μου έκκληση είναι να σπεύσουν όλοι να κάνουν εμβόλιο γρήγορα. Σαφώς, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κάθε πολίτης προσλαμβάνει διαφορετικά τα πράγματα. Και είναι δεδομένο ότι δεν κάνουμε πειράματα στο εργαστήριο, αλλά διαχειριζόμαστε ανθρώπινες κοινωνίες. Ας μείνουμε, όμως, στη μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι σχεδόν επτά στους δέκα ενήλικες συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο. Και εάν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε και τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει, πηγαίνουμε στους οκτώ στους δέκα που έχουν αναπτύξει –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– μία μορφή ανοσίας απέναντι στον ιό. Μιλάμε, δηλαδή για πολύ υψηλά ποσοστά. Και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μία συζήτηση για το εάν το 20% μπορεί να επιβληθεί στο 80%. Θα ήταν κάτι ακραίο. Επομένως, σχετικά με το ερώτημα που θέσατε, φυσικά και δεν τίθεται ζήτημα «ψαρέματος» σε ψήφους. Πρόκειται για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος δημόσιας υγείας, που όμοιό του δεν έχει προηγούμενο. Όσον αφορά, τώρα, στον εμπορικό κόσμο, δεν υπάρχει κανένα lockdown. Αυτό που υπάρχει είναι πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά στους ανεμβολίαστους. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα στήριξης, για τον εμπορικό κόσμο, για τους εργαζόμενους και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συνολικά, όλο αυτό το διάστημα, ήταν πρωτοφανή.

 

«Δεν θα ξαναμπούν στο ίδιο “τσουβάλι” εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι»

Δεν εξετάζεται να ξαναμπούν, ποτέ, στο ίδιο «τσουβάλι» εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Και αυτό ήταν ξεκάθαρο και από τη χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας, του κ. Πλεύρη. Επομένως, ό,τι μέτρα τυχόν χρειαστεί να παρθούν στο μέλλον, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και όχι τους εμβολιασμένους. Η κατάσταση, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, είναι δυναμική. Προσαρμοζόμαστε σε αυτήν και κρινόμαστε από τους πολίτες για το κατά πόσο, στο τέλος της ημέρας, έχουμε αντιμετωπίσει αυτή τη δυναμική –και πρωτόγνωρη– κατάσταση σωστά.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:59 μμ

Καμικάζι