Παρασκευή 29.03.2024

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»

Για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας

 

Όπως αναδείχθηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουμε δώσει 39 δισ. ευρώ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό κατέστη δυνατό, γιατί αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία, γεγονός που μας επέτρεψε να δανειστούμε 22 δισ. ευρώ από το εξωτερικό. Την ώρα, δηλαδή, που τα εισοδήματα στη χώρα μας καθηλώνονταν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, εισέρρευσαν από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή είχε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα μας, 22 δισ. ευρώ, με τα οποία στηρίξαμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό. Και πάνω σε αυτό πρέπει να «χτίσουμε» και την ανάκαμψη που έρχεται, μαζί φυσικά και με το τραπεζικό σύστημα.

 

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι τράπεζες χτυπήθηκαν πολύ σκληρά από την υπερδεκαετή κρίση, όμως πλέον φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου είμαστε μπροστά σε μία συσσώρευση δυνάμεων για μία ταχεία ανάκαμψη. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, επέστρεψαν στο τραπεζικό μας σύστημα 25,7 δισ. ευρώ ιδιωτικών καταθέσεων. Πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, έφυγαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών 28 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια. Αυτό σημαίνει και αποδεικνύεται -νομίζω- και με την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και με τις κινήσεις που κάνουν οι υπόλοιπες τράπεζες, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ώριμο έδαφος, προκειμένου οι τράπεζες να ξαναρχίσουν να δίνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ώστε η ανάκαμψη να είναι ταχεία και ισχυρή. Από την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, μπορείτε να δείτε, επίσης, πόσο αυξήθηκε για παράδειγμα η χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες προς τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι, πράγματι, είμαστε μπροστά στην εκκίνηση υψηλότερων ρυθμών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα. Και εάν προστεθεί σε αυτό και ένα μεγάλο εύρος χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και άλλα μικρότερα προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι είμαστε σε θέση να κινήσουμε την οικονομία μας γρήγορα προς τα εμπρός.

 

Για τα μέτρα στήριξης τον μήνα Μάιο 

 

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει θα συνεχίσουν να επεκτείνονται για όσο διάστημα χρειαστεί. Επομένως, και ο Μάιος -που θα είναι ένας μήνας σταδιακής επαναλειτουργίας και επιστροφής στην κανονικότητα- θα είναι ένας μήνας στήριξης, ακριβώς στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο, ένα επαρκές δηλαδή δίκτυ στήριξης που βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

 

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε κάνει παρεμβάσεις γενναίων ρυθμίσεων αυτών των οφειλών. Έχουμε προχωρήσει και σε αναστολή και σε μείωση δημοτικών τελών, αλλά και στην ρύθμιση των όποιων χρεών δημιουργήθηκαν προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά, σε έως και 100 δόσεις. Ένα ευρύτερο ζήτημα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε λόγω των «κορονο-χρεών», αλλά και ενός βεβαρυμμένου ιδιωτικού χρέους που υπήρχε πριν, αποτελεί ζήτημα μίας ευρύτερης Κυβερνητικής πολιτικής. Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να πάρει τις όποιες αποφάσεις του, όταν ξεπεράσουμε οριστικά το υγειονομικό σκέλος αυτής της κρίσης, όταν δηλαδή θα μπορούμε να γνωρίζουμε τι πόρους έχουμε διαθέσιμους, για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία και όλους όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

 

Για την καθολική άρση των μέτρων έως τις 15 Μαΐου

 

Πράγματι, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, κάποια στιγμή, να φύγει και το sms από τη ζωή μας. Εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε μετά το Πάσχα. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, όταν θα πάμε προς το άνοιγμα των μετακινήσεων μετά τις 10 Μαΐου που θα επαναλειτουργήσουν αρκετές ακόμα δραστηριότητες, όπως τα σχολεία μας, και μετά τις 14 Μαΐου που προβλέπεται το άνοιγμα του τουρισμού, να υπάρξει μεγαλύτερη «χαλάρωση». Και αυτό γιατί όταν έχεις ανοίξει τις πύλες σου, προκειμένου να έρθουν τουρίστες από το εξωτερικό, είναι δύσκολο να έχεις περιορισμούς για τους Έλληνες πολίτες, όπως είναι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Μέσα σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα, θα δούμε λοιπόν και τις όποιες οριστικές αποφάσεις. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία τώρα, είναι ότι πρέπει να κάνουμε ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Πιστεύω ότι αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι και αντικατοπτρίζεται και στην καθημερινότητά μας όλο το τελευταίο διάστημα.

 

Για τις δηλώσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί «εκκαθαρίσεων» στο Δημόσιο.

 

Από τις απειλές του κ. Τζανακόπουλου για «εκκαθαρίσεις» μέχρι τις απειλές για το ότι «όταν έρθει η δεύτερη φορά Αριστερά, θα είναι αλλιώς» είναι …ένας Τσίπρας δρόμος. Γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει πολύ απαξιωτικά για αυτά τα θέματα, λέγοντας «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», ή έχει μιλήσει για «έλεγχο όλων των αρμών της εξουσίας». Αυτό δείχνει, δυστυχώς, ότι υπάρχει μία αντιδημοκρατική αγκύλωση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τελικά εισπράττεται από τους πολίτες και αυτό εξηγεί και τη δημοσκοπική καθήλωση που έχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε ποσοστά πολύ πιο χαμηλά από εκείνα με τα οποία την εμπιστεύθηκαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές τον Ιούλιο του 2019. Προσωπικά, θα έλεγα ότι τέτοιες απόψεις δεν έχουν καμία θέση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως αυτό της χώρας μας και επομένως, είτε θα αποβληθούν -κάτι που θα κάνει καλό και στο πολιτικό μας σύστημα, αλλά και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- είτε, τελικά, θα είναι οι αλυσίδες που θα δέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ