Κυριακή 24.09.2023

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

 

«Απαραίτητη η πιστή τήρηση των μέτρων στις γιορτές»

Το πιο βασικό μέτρο από όλα είναι, κάθε ημέρα, να τηρούμε πιστά τα υφιστάμενα μέτρα. Και αυτό γιατί, τα υφιστάμενα μέτρα έχουν δείξει στην πράξη ότι αποδίδουν. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε αφενός μία απότομη πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί τον Δεκέμβριο –φυσικά, υπάρχει μία υστέρηση από την πτώση των κρουσμάτων μέχρι την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας– και αφετέρου μία αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Πάνω στα δύο αυτά στοιχεία πρέπει να χτίσουμε, με το να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι και να μην παρασυρόμαστε όλοι από την ευφορία που φέρνουν, πάντα, οι γιορτές. Το πιο σημαντικό –επαναλαμβάνω– είναι να μην ξεχνάμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες που μας έφεραν μέχρι εδώ: χρήση μάσκας, τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε. Εάν όλα αυτά γίνονται, τότε στους χώρους εστίασης, διασκέδασης, πολιτισμού, αλλά και στους ανοιχτούς υπαίθριους εορταστικούς χώρους, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 

«Η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ θα συνεχίζεται συνεχώς»

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και δείχνουν υπερδιπλασιασμό στον αριθμό των κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας. Και αυτό το έκανε αυτή η Κυβέρνηση. Δεν το έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζω ότι παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και υπερδιπλασιάσαμε. Επιπροσθέτως, είχαμε πάνω από 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ υγειονομικού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Επομένως, το τελευταίο διάστημα –αν και εν μέσω πανδημίας– το σύστημα υγείας δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση, την οποία παραλάβαμε. Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ θα συνεχίζεται συνεχώς. Υπάρχουν, ωστόσο, και όρια στο σύστημα και αυτά σχετίζονται με το μέγεθος της διασποράς και το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Για αυτόν τον λόγο, η έκκλησή μας ήταν πάντα να εμβολιαστούν νωρίς οι πολίτες, προκειμένου να αποφύγουμε την έκθεση σε ένα πιθανό νέο κύμα. Προσωπικά, δεν γνώριζα καν την ύπαρξη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί επαρκώς τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Επομένως, νομίζω ότι το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, καθ’ως όλες οι απαντήσεις έχουν δοθεί, τις τελευταίες ημέρες.

 

«Παροδικό φαινόμενο οι ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας – Η Κυβέρνηση θα στηρίζει στην πράξη τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»

Είναι βέβαιο ότι αυτές οι εισαγόμενες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας θα μεταφραστούν σε ανατιμήσεις, όχι μόνο στα τιμολόγια του ρεύματος, αλλά είναι κάτι που βλέπουμε –για παράδειγμα– και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου αναμένουμε κάποιες πληθωριστικές πιέσεις. Το θέμα είναι εάν βλέπουμε αυτές τις πιέσεις ως κάτι το παροδικό και πρόσκαιρο ή ως κάτι πιο μόνιμό. Η εκτίμηση που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, είναι ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερης διάρκειας, όχι όμως τόσο έντονο και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να απαιτείται η λήψη άλλου είδους μέτρων –είτε δημοσιονομικής, είτε νομισματικής πολιτικής.

Εμείς από την πλευρά μας, τι κάνουμε; Στηρίζουμε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, το Σάββατο, επιδότηση στο ρεύμα, η οποία φτάνει από 49,5 ευρώ έως 55,5 ευρώ, μηνιαίως. Ανακοίνωσε, επίσης, την περεταίρω έκπτωση –μέχρι 40%– στο φυσικό αέριο. Και κυρίως –κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να περνάει στα χαμηλά–  την κάλυψη μέχρι 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας αγρότης, για παράδειγμα στον τόπο της δικής μου καταγωγής, καλείται να πληρώσει περίπου 1.000 ευρώ στον λογαριασμό ρεύματος –γιατί, προσωπικά, έχω δει τέτοια τιμολόγια– για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ξέρετε τι σημαίνει για αυτόν τον αγρότη να καλύψει το κράτος τα 800 ευρώ; Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μία πολύ γενναία παρέμβαση, η οποία μπορεί ακριβώς να γίνει γιατί έχουμε εμπιστοσύνη από τις αγορές και τους επενδυτές, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να μπορεί να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά, τώρα, στο ερώτημά σας σχετικά με τον ισχυρισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον φόρο στα καύσιμα, το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί. Και αυτό γιατί, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όλοι οι φόροι στα καύσιμα αυξήθηκαν επί των ημερών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, αυτό που έχω να πω είναι ότι εμείς κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παρεμβαίνουμε, προκειμένου να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε –και παρεμβαίνουμε πολύ περισσότεροι από ό,τι πολλοί θα περίμεναν– το κόστος των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο υπάρχει αυτή η ανάγκη, επειδή ακριβώς η χώρα –όπως είπα και πριν– έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων της.

 

«Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την Αξιωματική Αντιπολίτευση η Εξεταστική – Γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η Εξεταστική Επιτροπή είναι ένα ακόμη μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Από τις 10 Απριλίου του 2020, έχω δώσει ο ίδιος απαντήσεις για τα θέματα αυτά που με αφορούν –δηλαδή, για την καμπάνια ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς»– στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πιο κορυφαίο όργανο από αυτό δεν υπάρχει. Έχω, επίσης, απαντήσει σε δεκαεπτά ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, επίκαιρες ερωτήσεις και ερωτήσεις κατάθεσης εγγράφων. Επομένως, όλα τα στοιχεία τα οποία ήθελε η Αξιωματική Αντιπολίτευση υπήρχαν. Η Εξεταστική Επιτροπή συστάθηκε με όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και δεν είδα να υπάρχει κάποια συζήτηση ότι προστέθηκε κάτι καινούριο, σε σχέση με όσα ξέραμε, παρά μόνο οι καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση και ότι ο τελικός κατάλογος που καταρτίστηκε, ήταν αποτέλεσμα μίας τεχνοκρατικής κατανομής με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Όσον αφορά, δε, τα υπόλοιπα θέματα της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις, όλη αυτή η συζήτηση νομίζω ότι, τελικά, γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε να δούμε και το πόρισμα της Επιτροπής, για να κλείσει ένα κεφάλαιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε –όλο αυτό το διάστημα– παρελκυστικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Επειδή, ακριβώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πει τίποτα στην κοινωνία για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, προσπαθεί, συνεχώς, να κατασκευάζει εχθρούς και να «ανακαλύπτει» ότι τα Μέσα Ενημέρωσης δεν παίζουν σωστά τα δικά της τα μηνύματα για να μην περνούν σωστά στην κοινωνία. Δεν είναι, όμως, έτσι. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλύτερα, πρωτίστως, οι ίδιοι οι πολίτες.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ