Δευτέρα 06.12.2021

Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

 

«Δίνουμε τη μάχη της τρίτης δόσης

– Όσοι είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό, ας ακούσουν τη φωνή του ορθολογισμού και της επιστήμης»

Όσον αφορά στα κρούσματα, υπάρχουν τρία εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας προκειμένου να αναχαιτίσουμε τον αριθμό τους. Και αναφέρομαι, πρώτα και κύρια, στον εμβολιασμό, ιδίως για τους συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. Δεύτερον, αναφέρομαι σε αυτό που, προσωπικά, χαρακτηρίζω ως τη «μάχη της τρίτης δόσης» για τους συμπολίτες μας για τους οποίους έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Και το τρίτο είναι να τηρούμε όλοι μας τα μέτρα. Είτε τα μέτρα αφορούν στους απλούς, ατομικούς κανόνες υγιεινής, είτε αυτά αφορούν –για παράδειγμα– στο πώς προσερχόμαστε σε μέρη με συνωστισμό.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές –τουλάχιστον από ό,τι βλέπω από τις προσωπικές, δραματικές ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας– ότι πολλά από τα θύματα είναι μεταξύ των αρνητών, οι οποίοι –ακόμη και όταν νοσήσουν– σε αρκετές περιπτώσεις, είτε δεν πηγαίνουν να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους, είτε –ακόμη και εάν το κάνουν ή χρειαστεί να νοσηλευτούν– καταφεύγουν στο νοσοκομείο πολύ αργά. Απευθύνω, λοιπόν, εκ νέου έκκληση σε όλους όσοι ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα αντίθετοι στον εμβολιασμό, να το ξανασκεφτούν. Να μην θυσιάζουν τη ζωή τους και τη ζωή των αγαπημένων τους στον βωμό μίας ιδεοληψίας και μίας στείρας άρνησης. Ας ακούσουν, έστω και τώρα, τη φωνή του ορθολογισμού και της επιστήμης.

 

«Δεν εξετάζεται, αυτή τη στιγμή, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

– Εάν χρειαστεί, θα εξεταστεί και το μέτρο της επίταξης»

Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής. Το έχει πει, αρκετές φορές, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτή τη στιγμή, δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας όσον αφορά στον εμβολιασμό. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε καταλάβει ποια είναι ακριβώς η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή του κ. Φίλη ή η γραμμή του κ. Πολάκη; Όποτε θέλουμε εμφανιζόμαστε αυστηροί και όποτε θέλουμε όχι; Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, συνεχίζει να ψαρεύει σε θολά νερά. Από την πλευρά μας, είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που ζητούμε από όλους είναι να αντιληφθούν ότι, σε μία δημοκρατική κοινωνία, όταν σχεδόν επτά στους δέκα ενήλικες συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο –και εάν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε και τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει, πηγαίνουμε στους οκτώ στους δέκα που έχουν αναπτύξει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μία μορφή ανοσίας απέναντι στον ιό– δεν μπορούν οι δύο στους δέκα να θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Μέλημά μας είναι, φυσικά, να προστατεύσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, να τους παροτρύνουμε να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους και να τους παροτρύνουμε συνεχώς να τηρούν τα μέτρα. Από εκεί και πέρα, όμως, η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να συνεχίσουν μπροστά.

Εάν χρειαστεί, βεβαίως, εξετάζεται και το μέτρο της επίταξης. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μένει πάντα στα λόγια, η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν έχει «ταμπού». Όποτε χρειάστηκε, λάβαμε δύσκολες αποφάσεις και αναλάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες: ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρήσαμε σε λοκντάουν, αποφασίσαμε να μην έχουμε εκκλησιασμούς στις εκκλησίες μας, αποφασίσαμε να λάβουμε ακόμη και μη «δημοφιλή» μέτρα που είχαν να κάνουν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την αναστολή εργασίας. Δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι δεν παίρνουμε τολμηρές αποφάσεις. Ναι, θα κάνουμε και επίταξη εάν χρειαστεί. Όπως είχαμε κάνει και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, είτε μιλάμε για ιδιωτικές κλινικές, είτε μιλάμε για ιατρικό προσωπικό. Πάντοτε, όμως, προσβλέπουμε πρώτα στη συνεργασία. Όσοι δεν εννοούν να δεχτούν την πρόταση της επιστήμης, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους και την υγεία των οικείων τους, επιδεικνύουν κατά βάση μία ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά, καταπατώντας ενδεχομένως δικαιώματα της πλειοψηφίας. Υπενθυμίζω ότι παραλάβαμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με λιγότερες από 600 κλίνες και τις διπλασιάσαμε. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί –χρησιμοποιώντας ακόμη και το εργαλείο της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, καθώς και κάθε άλλη συνέργεια που μπορεί να υπάρξει– προκειμένου να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση και ανάγκη. Αυτό, πάντως, που έχει σημασία να γνωρίζουν όλοι είναι ότι η κοινωνία και η οικονομία, δεν θα ξανακλείσουν. Και καλώ, ξανά, όλους όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να σπεύσουν να το κάνουν.

 

«Ο κ. Τσίπρας φοβάται τις εκλογές

– Το θέμα της πανδημίας δεν προσφέρεται για λεονταρισμούς»

Σχετικά με την αποστροφή του κ. Τσίπρα «αν δεν μπορούν, να φύγουν», το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι εάν μπορούμε ή όχι, το αποδεικνύει η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει αυτή η Κυβέρνηση από τους πολίτες, όπως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η διαφορά μας από το δεύτερο κόμμα είναι τεράστια. Το ίδιο και η διαφορά στο ποσοστό αποδοχής του Πρωθυπουργού από το ποσοστό αποδοχής του κ. Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα δεν έρχεται καν δεύτερος, αλλά τρίτος, αμέσως μετά τον «κανέναν». Επιπροσθέτως, για να φύγει κάποιος, κάποιος άλλος πρέπει να τον διαδεχθεί. Και σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, αυτό προϋποθέτει να γίνουν εκλογές. Εάν ο κ. Τσίπρας τολμούσε, εάν ο κ. Τσίπρας μπορούσε, θα έλεγε και τη λέξη «εκλογές». Ούτε, όμως, τολμά, ούτε μπορεί ο ίδιος, ούτε και θέλει. Δεν νομίζω ότι –για παράδειγμα– ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ντρέπεται και δεν λέει τη λέξη «εκλογές». Ο κ. Τσίπρας φοβάται τις εκλογές. Σε σχέση, δηλαδή, με τους λεονταρισμούς, το ποιος φοβάται τις εκλογές είναι σαφές και ξεκάθαρο: ο κ. Τσίπρας και όχι εμείς. Όπως έχει πει επανειλημμένως και ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση έχει μία μεταρρυθμιστική ατζέντα, την ξεδιπλώνουμε –παρά τις δυσκολίες και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε– και αυτή η μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι που θα μας φτάσει στο τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε από τους πολίτες, προκειμένου να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη τους απέναντι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης. Η δική μας στρατηγική, δηλαδή, είναι απλή. Οι λεονταρισμοί δεν έχουν καμία θέση, ιδίως μάλιστα όταν –για τους λεονταρισμούς αυτούς– χρησιμοποιείται το θέμα της πανδημίας.

 

«Συνεχής η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

– Παροδικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων»

Φυσικά και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Και αυτό γιατί, καθώς η Ελληνική οικονομία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αγορών και των πολιτών, έχει τη δυνατότητα να απορροφά εν μέρει εξωτερικές «διαταραχές», όπως είναι η εισαγόμενη κρίση που σχετίζεται με την ανατίμηση του κόστους ενέργειας. Και όπως έχουν πει τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς προχωρούμε μέσα στον χειμώνα, θα έχουμε και νέα μέτρα στήριξης, προκειμένου να τιθασεύσουμε ένα παροδικό, εισαγόμενο φαινόμενο. Όπως εκτιμάται, αυτή τη στιγμή, η αύξηση στο ενεργειακό κόστος δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Και, προσωπικά, εκτιμώ ότι από τις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση των τιμών αυτών. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις μας είναι στοχευμένες, έτσι ώστε η αύξηση του κόστους ενέργειας να μην μετακυλισθεί στους καταναλωτές και οι πολίτες να επηρεαστούν όσο λιγότερο γίνεται. Παίρνουμε μέτρα γενναία, γιατί έχουμε τις αντοχές να το κάνουμε. Γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ