Δευτέρα 06.12.2021

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην “ΕΡΤ1”.

«Το εμβόλιο είναι το βασικό όπλο της επιστήμης. Ας το αγκαλιάσουμε

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην απελπισία του, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης. Δεν θα τον ακολουθήσουμε»

 

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην “ΕΡΤ1” και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

 

«Τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν στους ανεμβολίαστους

– Σημαντική η τρίτη δόση για τη θωράκιση και την προστασία όλων μας απέναντι στον ιό»

Σε ένα δυναμικό φαινόμενο, όπως είναι η πανδημία, είναι δεδομένο ότι συνεχώς προσαρμοζόμαστε. Ωστόσο, καθώς –όπως έχουμε πει επανειλημμένως– βρισκόμαστε εν μέσω ενός κύματος της πανδημίας που πλήττει πρωτίστως τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, ό,τι μέτρα τυχόν λαμβάνουμε, αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους και όχι τους εμβολιασμένους. Και αυτό γιατί, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία των νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που πρωτίστως κινδυνεύουν. Από την άλλη, όσοι έχουν εμβολιαστεί, είναι δεδομένο ότι πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν ξανά στα χέρια τους τη ζωή και την κανονικότητά τους.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έχει αυξηθεί. Και αυτό, εν μέρει, οφείλεται και στους περιορισμούς που έχουν τεθεί στους ανεμβολίαστους. Κυρίως, όμως οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων –δυστυχώς και των θανάτων– όπου και εκεί βλέπουμε ότι οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Πολλοί, δε, από αυτούς –όλο το προηγούμενο διάστημα– είχαν ακολουθήσει μία ξεκάθαρα αντιεμβολιαστική στάση και ήταν γνωστοί, στις τοπικές κοινωνίες, για αυτό. Για να έχουμε, όμως, τα επιθυμητά αποτελέσματα και προκειμένου να πέσει η καμπύλη των κρουσμάτων, θα πρέπει αφενός όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν και αφετέρου οι συμπολίτες μας, που έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, προκειμένου να θωρακίσουν περισσότερο τον οργανισμό τους και να έχουν μεγαλύτερη προστασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περιμένουμε όντως μία αύξηση της καμπύλης των κρουσμάτων τον Νοέμβριο. Εάν, όμως, ο εμβολιασμός προχωρήσει με τον ίδιο εντατικό ρυθμό –όπως βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες– και εάν κερδηθεί η μάχη της τρίτης δόσης –όπως, προσωπικά, συνηθίζω να τη χαρακτηρίζω– εκτιμούμε ότι, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, θα υπάρξει μία απότομη πτώση.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, πάντα, είμαστε ανοικτοί να κάνουμε οποιαδήποτε προσαρμογή χρειάζεται, ωστόσο –σε αυτή τη φάση– δεν εξετάζουμε κάποιο μέτρο επέκτασης της τηλεργασίας. Και αυτό γιατί, καθώς όλοι οι δείκτες –επαναλαμβάνω– δείχνουν ότι, σε αυτή τη φάση, οι περισσότερες νοσηλείες και τα περισσότερα περιστατικά αφορούν στους ανεμβολίαστους, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στέλνουμε τα σωστά μηνύματα. Ότι, δηλαδή, προκειμένου να ξαναπάρουμε την κανονικότητά μας στα χέρια μας, θα πρέπει να εμβολιαστούμε. Το εμβόλιο είναι το βασικό όπλο της επιστήμης. Ας το αγκαλιάσουμε. Η τηλεργασία δούλεψε, πράγματι, αρκετά ικανοποιητικά σε πολλές περιπτώσεις. Ένα τέτοιο μέτρο, όμως, θα εφαρμοστεί ξανά, μόνο εάν έχουμε πολύ σοβαρές επιπλοκές στην εξέλιξη της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο.

 

«Νόμιμη και σωτήρια η καμπάνια “Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς”

– Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής»

Προσωπικά, δεν περιμένω να βγει κάτι καινούριο από αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για μία υπόθεση αρκετά παλιά. Θυμίζω ότι η καμπάνια “Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς” ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή τις πρώτες ημέρες που είχαμε την έξαρση της πανδημίας και στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ακριβώς αυτή η καμπάνια βοήθησε πάρα πολύ στο να έχουμε τα καλά αποτελέσματα που είδαμε, ιδίως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με χαμηλά κρούσματα και ελάχιστους θανάτους. Ήταν, λοιπόν, μία καμπάνια που ήταν σωτήρια.

Επίσης, ήταν μία καμπάνια νόμιμη. Γιατί από τις 14 Μαρτίου του 2020, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου –που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων– είχαμε τη νομική βάση, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή την έκτακτη, γρήγορη διαδικασία για την ενημέρωση των πολιτών. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί από εμένα τον ίδιο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στις 10 Απριλίου του 2020, έχουν απαντηθεί σε σχεδόν δεκαοκτώ ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε αναρίθμητες συνεντεύξεις και σε πάρα πολλές ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Το μόνο που υπάρχει είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία προσπάθεια να διχάσει ξανά και να πολώσει, σε μία στιγμή που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν βλέπει να έχει απήχηση η ρητορική του στην Ελληνική κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις 10 Απριλίου του 2020 –ενόσω, δηλαδή, η καμπάνια εξελισσόταν– είχα αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι μόλις η καμπάνια ολοκληρωθεί –η οποία τότε έτρεχε μέχρι τις 31 Μαΐου του 2020 και δόθηκε και μία μικρή παράταση– θα δοθούν όλα τα στοιχεία. Και αυτό γιατί, είχαμε προβλέψει όχι μόνο ποιοι θα συμμετέχουν, αλλά και το πώς θα πληρωθούν. Και όλοι όσοι συμμετείχαν στην καμπάνια, πληρώθηκαν απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς επιστροφές. Όταν, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή όλων όσοι συμμετείχαν στην καμπάνια, όλη η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αυτό που, προσωπικά, θα ήθελα να πω είναι ότι δεν θα πρέπει να «δαιμονοποιούμε» οποιαδήποτε καμπάνια αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών. Είναι άλλο πράγμα το να αγοράζει κάποιος είτε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό χρόνο, είτε χώρο σε μία ιστοσελίδα ή μία εφημερίδα για να προβάλλει ένα μήνυμα και άλλο πράγμα αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ –με πολύ χυδαίο, ας μου επιτραπεί η έκφραση τρόπο– λέγοντας ότι οποιαδήποτε καμπάνια ενημέρωσης, είναι τελικά χρηματισμός των δημοσιογράφων. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι, μπροστά στην απελπισία του ο ΣΥΡΙΖΑ, πιάνεται σαν «πνιγμένος από τα μαλλιά του» και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης. Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Και σε αυτή τη συζήτηση, θα υπάρξει διαφάνεια –όπως εξάλλου υπήρξε και όλο το προηγούμενο διάστημα– και θα φανεί ποιος προσπαθούσε είτε να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης και τους αρμούς της εξουσίας, όπως έλεγε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, είτε προσπαθούσε να διαμορφώσει ένα κλίμα, ελέγχοντας τις δημοσκοπήσεις.

 

«Έκτακτη χρηματοδότηση 15,94 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα

Εξαιρετικά γρήγορες οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές»

Όσον αφορά στην αποκατάσταση, χάρη στο μοντέλο της κρατικής αρωγής, το οποίο υιοθετήσαμε, η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται η Πολιτεία δεν έχει, πραγματικά, καμία σχέση με το συνέβαινε πριν, είτε σχετικά με τη στήριξη προς την Αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των υποδομών, είτε σχετικά με τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν. Ειδικά για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα, εγκρίναμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις: περίπου 11,2 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας –στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με ένα πολύ μεγάλο έργο 10 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό– και περίπου 4,5 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου για αντίστοιχες δράσεις, που θωρακίζουν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και βοηθούν στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

Και συνεχίζουμε, στο ίδιο πλαίσιο, τόσο για την Περιφέρεια Αττικής, όσο και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, καθώς και για τη Βόρεια Εύβοια με αντιπλημμυρικά έργα περίπου 36 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα αντιδιαβρωτικά έργα που βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη και έχουν προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά από τους δασικούς συνεταιρισμούς στην περιοχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και σε όλο αυτό το πλέγμα, ήταν πολύ σημαντική η παρέμβασή μας να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει ανάδοχος για τα αντιπλημμυρικά, μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες μετά την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην εκάστοτε Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα, έτσι ώστε να έχουμε πολύ γρήγορα τα έργα αποκατάστασης. Από την πλευρά μας, είμαστε εδώ να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται τόσο οι Περιφέρειες, όσο και οι Δήμοι, προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:59 μμ

Καμικάζι