Παρασκευή 14.06.2024

Shell: Κάνει μήνυση στην Greenpeace και ζητά πάνω από 2 εκατ. ευρώ – Ακτιβιστές ανέβηκαν σε πετρελαιοφόρο της εταιρείας

Η εταιρεία προσφέρθηκε να μειώσει το ποσό που απαιτεί ως αποζημίωση με αντάλλαγμα οι ακτιβιστές να συμφωνήσουν να μην διαμαρτυρηθούν ξανά σε καμία από τις υποδομές πετρελαίου της

Η Greenpeace βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών από την Shell, σε μια από τις μεγαλύτερες νομικές προκλήσεις που έχουν γίνει ποτέ εναντίον της, μετά την επιβίβαση ακτιβιστών της σε πετρελαιοφόρο. Η περιβαλλοντική ομάδα λέει ότι η αγωγή, που ασκείται από τη Shell και έναν εργολάβο, είναι μια αγωγή «εκφοβισμού».

Η υπόθεση, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αφορά μια διαμαρτυρία για το κλίμα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους πάνω σε μια από τις πλατφόρμες πετρελαίου της Shell, ενώ βρισκόταν στον Ατλαντικό, στα ανοικτά των Καναρίων Νήσων, κατά τη διέλευση προς τη Βόρεια Θάλασσα. Τέσσερις ακτιβιστές χρησιμοποίησαν μια βάρκα για να επιβιβαστούν στο πλοίο και οι διαδηλωτές παρέμειναν εκεί μέχρι η πλατφόρμα να φτάσει σε νορβηγικό λιμάνι.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η Shell ζητούσε αποζημίωση ύψους 1,7 εκατ. λιρών, αλλά προσφέρθηκε να μειώσει την απαίτησή της σε 1,1 εκατ. λίρες, με αντάλλαγμα οι ακτιβιστές να συμφωνήσουν να μην διαμαρτυρηθούν ξανά σε καμία από τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell στη θάλασσα ή σε λιμάνι.

Η άλλη εταιρεία που εμπλέκεται στη δράση είναι η Fluor, αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα έγγραφα που αναφέρει το Sky News πως ήρθαν στην κατοχή του, έδειξαν ότι ζητούσε αποζημίωση από την Greenpeace ύψους 5,3 εκατ. λιρών. Η Shell, η οποία δεν σχολίασε το ποσό που ζητούσε, επικαλέστηκε πρόσθετο κόστος από τις καθυστερήσεις στη ναυτιλία και την ασφάλεια.

Η εταιρεία, η οποία είχε ανακοινώσει ετήσια κέρδη ρεκόρ 32 δισ. στερλινών ενώ λάμβανε χώρα η διαμαρτυρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η επιβίβαση σε κινούμενο πλοίο στη θάλασσα ήταν «παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και το σεβόμαστε απόλυτα. Αλλά πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και νόμιμα».  Η Greenpeace, η οποία περιέγραψε τη νομική δράση ως μία από τις μεγαλύτερες νομικές απειλές που έχει αντιμετωπίσει στα 50 χρόνια της ύπαρξής της, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την προσφορά της Shell να μειώσει την απαίτησή της για αποζημίωση μόνο εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου του 2021 να μειώσει τις εκπομπές της κατά 45% έως το 2030 – απόφαση κατά της οποίας η Shell έχει ασκήσει έφεση.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ