Σάββατο 02.03.2024

Σεισμός τώρα 5 Ρίχτερ στη βορειοδυτική Τουρκία, κοντά στην Προύσα

Η δόνηση σημειώθηκε 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Προύσας – Λέκκας στην ΕΡΤ: «Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι κύριος»

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη δυτική Τουρκία.

Η δόνηση σημειώθηκε 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Προύσας, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 11 χιλιόμετρα.

Η δόνηση  σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του κόλπου του Γκέμλικ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές.

«Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

seismosTORA-boursa

Τα τοπικά μέσα μιλούν για μια ισχυρή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής η σεισμική δόνηση ήταν ισχυρή. «Είδαμε πολυελαίους να κινούνται για αρκετή ώρα!».

seismos-bursa
seismos-tourkia-bursa

Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα, είπε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα».

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxfee39jwsh5)
Πηγή: Prototothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ