Κυριακή 02.04.2023

Σεισμός στην Τουρκία: Καταστροφές στην ακρόπολη του Χαλεπίου και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στη Συρία

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τη Συρία και σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, καθώς η ακρόπολη του Χαλεπίου και πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί χώροι υπέστησαν καταστροφές, ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων.

«Τμήματα του οθωμανικού μύλου στο εσωτερικό της ακρόπολης του Χαλεπίου έπεσαν και τμήματα των βορειοανατολικών αμυντικών παρουσίασαν ρωγμές», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η ίδια πηγή, για τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη Συρία.

Παράλληλα, ο σεισμός επηρέασε και πολλα σπίτια που βρίσκονται στα ιστορικά τείχη στην παλιά πόλη του Χαλεπίου, καθώς μερικά από αυτά κατέρρευσαν ή παρουσίασαν ρωγμές.

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων δημοσιοποίησε φωτογραφίες στο Facebook που δείχνουν τον μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών, την πρόσοψη του οθωμανικού ασύλου και τμήματα της ακρόπολης του Χαλεπίου που έχουν υποστεί ζημιές.

Το Χαλέπι είναι γνωστό κυρίως για την ακρόπολή του, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής, καθώς και για την παλιά πόλη που περιελήφθη το 2018 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται σε κίνδυνο, έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ωστόσο, δεν είναι το μόνο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που υπέστη ζημιές, καθώς κατέρρευσε και άλλο ένα, το Κάστρο του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία.

Ζημιές και στη Χάμα

Στην επαρχία Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, ομάδες αρχαιολόγων διαπίστωσαν «ορισμένα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές στο εσωτερικό του παλιού κάστρου Al-Marqab» στην πόλη Μπάνιας, καθώς και τη μερική πτώση τοίχων και ενός πύργου.

Ιστορικές προσόψεις κατέρρευσαν επίσης στην πόλη Χάμα. Στην Καντμούς ένας βράχος έπεσε κοντά στο κάστρο της πόλης, στην επαρχία Ταρτούς και κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν στην περίμετρο του κάστρου.

Τα συνεργεία της Γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών και δεν διαθέτουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες για την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.000 νεκρούς, και στη γειτονική Συρία που μετρά 783 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμούς που είναι ακόμη προσωρινοί.

Πηγή: newsIT.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ