Πέμπτη 28.03.2024

Σε δύο δόσεις τα νέα μέτρα στήριξης στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις

Σχέδιο στήριξης της απασχόλησης σε δύο “δόσεις” επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από έγκυρες πηγές, το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο διαμόρφωσης και θα περιλαμβάνει, κατά πρώτον, τη συνέχιση των υφιστάμενων “πακέτων” έως και τον ερχόμενο Ιούνιο και, κατά δεύτερον, την εφαρμογή εντελώς νέων “πακέτων” στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Με άλλα λόγια, το ερχόμενο δίμηνο του Μαΐου-Ιουνίου θα συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Ήδη έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας το Μάιο οριζόντια για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις και υπό νέους όρους για τις πληττόμενες.

Επίσης, το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε νέα τρίμηνη παράταση για το μηχανισμό ”Συν-Εργασία” έως το Σεπτέμβριο, ενώ το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την ισχύ του έως τον Ιούνιο.

Κατά δεύτερον, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει για τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι θα έχουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας, θα τεθούν σε εφαρμογή εντελώς νέα προγράμματα, τα οποία, όπως αναφέρει στο “Κ” υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Εργασίας, θα αφορούν κυρίως μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, μέσα από παρεμβάσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και τη δημιουργία νέων. Επίσης, θα περιλαμβάνει προγράμματα κατάρτισης, τόσο των εργαζομένων όσο και των ανέργων.

Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την επιδότηση 200 ευρώ και για την πρόσληψη εποχικών (με τουλάχιστον ένα χρόνο ανεργίας προηγούμενα), όπως ήδη ισχύει για τους μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο του προγράμματος εξάμηνης κάλυψης εισφορών για την πρόσληψη 100.000 ανέργων.

Με κριτήρια τα νέα μέτρα

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, “καθώς θα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, οι ανάγκες άμεσης στήριξης των θέσεων εργασίας θα μειώνονται. Αυτό θα επιτρέψει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις έναντι των οριζόντιων μέτρων που αναγκαστικά εφαρμόζουμε μέχρι τώρα”.

Ο ίδιος δήλωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι “τα χρήματα να κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη” και πως “η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας υπό τον κ. Τσακλόγλου επεξεργάζεται διαφορετικές επιλογές ώστε να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζουμε είναι η θέσπιση κριτηρίων στήριξης, που θα διαφοροποιούν τα μέτρα ανάλογα με τον κλάδο και τη ζημία που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση”, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του “Κεφαλαίου” (20/3/2021).

Σημειώνεται πως, με βάση τις πληροφορίες του Capital.gr, σε σχέση με το πρώτο κριτήριο, δηλαδή τον κλάδο, η κυβέρνηση εξετάζει να παράσχει άμεση αλλά βραχυπρόθεσμη στήριξη στους κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές από την κορονο-κρίση αλλά δεν έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ πιο μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά θα έχει η στήριξη στους κλάδους με αξιόλογες προοπτικές.

Επίσης, οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν, κατά τη διάρκεια της κορονο-κρίσης, μεγάλες ζημίες θα έχουν μεγαλύτερη στήριξη σε σχέση με τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες υπέστησαν λιγότερες ζημίες.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της στήριξης, αναμένεται να λάβει τη μορφή της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η “επιστρεπτέα” μισθοδοσία, δηλαδή η κρατική κάλυψη της μισθοδοσίας υπό τον όρο της επιστροφής της στο κράτος μελλοντικά.

Τι αλλάζει στην κατάρτιση

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες για τις παθητικές και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ο κ. Χατζηδάκης, στην ίδια εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η επανακατάρτιση (reskilling) και η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και των ανέργων.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το υπ. Εργασίας επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατάρτισης.

“Τόσο οι παθητικές όσο και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δεν είναι μόνο θέμα “ποσότητας”. Θέλουμε τα χρήματα να πιάνουν τόπο”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

“Για τον λόγο αυτό επεξεργαζόμαστε δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις:

– Η πρώτη αφορά τον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες που έχουμε διαπιστώσει. Στόχος του νέου πλαισίου είναι τα προσφερόμενα προγράμματα να εφοδιάζουν τους εργαζομένους με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να μη λειτουργούν ως υποκατάστατα επιδομάτων. Παράλληλα, προωθούμε την αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα.

– Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά την αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερα χρήματα για τα επιδόματα ανεργίας, επιδιώκοντας όμως να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους”.

Ο ίδιος τόνισε πως “η προσπάθεια είναι εμπροσθοβαρής και ήδη πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου θα “τρέξουν” δράσεις με κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εισρεύσουν το φθινόπωρο. Δίνουμε έμφαση, όπως είναι φυσικό, στις ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες έχουν ήδη αυξημένη ζήτηση και θα έχουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Κεντρικός πυλώνας του νέου συστήματος θα είναι ο ΟΑΕΔ. Σε πρώτη φάση –και πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου− θα ξεκινήσει η συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως με τα κέντρα Διά Βίου Μάθησης των πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή –και χωρίς να αποκλείουμε κανέναν− θα συνεχιστεί η συνεργασία του ΟΑΕΔ με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων. H αρχή έγινε με την Google, θα ακολουθήσουν και άλλοι”, σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ