ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ - 11/07/2024 - 2:02 μμ
Σχολεία: Τι είναι το «πολλαπλό βιβλίο» που προανήγγειλε ο Πιερρακάκης – Στόχος η απομάκρυνση από την «παπαγαλία»
Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερα διδακτικά εργαλεία – Η εφαρμογή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 σε όλες τις τάξεις μέχρι την Α’ Λυκείου
«Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στην σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο;
Σύμφωνα με το νέο σύστημα του ‘πολλαπλού βιβλίου’, καθιερώνεται η δυνατότητα επιλογής διδακτικού βιβλίου σε κάθε μάθημα που διδάσκεται στις σχολικές μονάδες της δημόσιας ή ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα σε αυτή. Η επιλογή των διδακτικών βιβλίων πραγματοποιείται μεταξύ των εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων που εντάσσονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων και θα είναι παράλληλα διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, εφόσον οι μαθητές θελήσουν να έχουν πρόσβαση.
Η αλλαγή αυτή, στοχεύει στην απομάκρυνση από την ‘παπαγαλία’ ως μέθοδο εκμάθησης των παιδιών και στην καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης. Μέσα από την ελεύθερη επιλογή βιβλίου αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλαπλές πηγές, οι μαθητές θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που μαθαίνουν στο σχολείο. Επιπλέον, αντί να βασίζονται σε ένα μόνο βιβλίο και αξιοποιώντας τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία, θα μπορούν να ανακαλύπτουν τη γνώση με τον ιδεωδέστερο τρόπο.
Η μεταρρύθμιση, που εισάγει το πολλαπλό βιβλίο, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τους καθηγητές, καθώς θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερα διδακτικά εργαλεία, προκειμένου να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να καλύπτουν πληρέστερα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους, επιλέγοντας το βιβλίο που είναι κατάλληλο.
Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν, παράλληλα με το διδακτικό βιβλίο που έχει διανεμηθεί στην οικεία σχολική μονάδα, το σύνολο των διδακτικών βιβλίων του αντίστοιχου μαθήματος σε ψηφιακή μορφή και των ψηφιακών αντικειμένων τα οποία είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τσικνοπέμπτη στο μπαλκόνι: Επιτρέπεται η ψησταριά ή ρισκάρεις πρόστιμο;
11.02.2026 - 11:28 μμ
Όσιος Χατζηγιώργης & Όσιος Τύχων στην Αγιοκατάταξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Εικόνες)
11.02.2026 - 7:31 μμ
Διπλασιάστηκαν οι απόπειρες εξαπάτησης σε ηλικιωμένους το 2025 – Οδηγίες προστασίας
11.02.2026 - 1:18 μμ


















