Τρίτη 25.01.2022

Σχεδόν καθολικός ο εμβολιασμός στους 60+ σε Πορτογαλία, Δανία, Σουηδία – Πώς εξελίσσεται η πανδημία σε αυτές τις χώρες

Στη χώρα μας, το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60 άνω ετών φτάνει μόλις στο 83%

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου o πρωθυπουργός.

«Με αυτή μας την πολιτική απόφαση, είμαι σίγουρος ότι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, να έχουν κλείσει την πρώτη δόση και θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κάθε μήνα θα υπάρχει για τον καθένα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ που θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 90% οι ημερήσιες απώλειες σε σύγκριση με τη χώρα μας είναι πολύ μικρότερες, ενώ και το Σύστημα Υγείας καταφέρνει και παίρνει σημαντική «ανάσα», σε σύγκριση με το ΕΣΥ της Ελλάδας που ασφυκτιά.

Πορτογαλία

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι στο 99,5%.

Οι κατειλημμένες ΜΕΘ Covid στη χώρα είναι μόλις 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι περίπου 13.

Δανία

Στη Δανία το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών αγγίζει το 99,1%, οι κατειλημμένες ΜΕΘ Covid είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι είναι περίπου 10.

Σουηδία

Στη Σουηδία το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω 60 ετών φτάνει στο 93,1%, οι κατειλημμένες ΜΕΘ COVID είναι 32, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι είναι περίπου 5.

Ελλάδα

Αντίθετα στη χώρα μας, το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60 άνω ετών φτάνει μόλις στο 83%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς COVID είναι 657 και ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων είναι 92.

Μητσοτάκης: Το πρόστιμο δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται.

Στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Στην Ελλάδα, παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Δεν είναι ποινή. Είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ