Παρασκευή 09.06.2023

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για το ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ

Η Κομισιόν εργάζεται για την προετοιμασία αντιμετώπισης του χειρότερου σεναρίου: Χώρες της ΕΕ, «ξεμένουν» από ενεργειακά αποθέματα, καθώς η Μόσχα αποφασίζει να κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου προς τα κράτη – μέλη. Σχετικό έκτακτο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφερε στο φως η ισπανική El País και παρουσιάζει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Το σχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου.

Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία.

Οι δράσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

  • Τηλεργασία μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου – μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  • Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση – σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα – ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις – σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.
  • Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης, περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, καθώς και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ