Κυριακή 17.10.2021

S-400: «Νέα αγορά από την Τουρκία, σημαίνει νέες κυρώσεις» λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με την επιβολή νέων κυρώσεων προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε περίπτωση που προχωρήσει σε αγορά και νέας παρτίδας ρωσικών S-400.

Κι αυτό μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δίκτυο CBS, επιμένοντας στην αγορά νέας «παρτίδας» S-400 από τη Ρωσία.

«Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει στο τι είδους αμυντικά συστήματα θα αποκτούμε ούτε από ποια χώρα και ούτε σε ποιο επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις», είχε πει χαρακτηριστικά και «νταηλίδικα» ο Ερντογάν, αναφερόμενος στους S-400.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το βράδυ της Κυριακής στην ΕΡΤ τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και την αναφορά του περί επικείμενης αγοράς δεύτερου πακέτου S-400 από την Μόσχα, τόνισε: «γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που ήδη έχει αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χώρα και συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούμε».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: onalert.gr & ertnews.gr / Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ