Κυριακή 28.05.2023

Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Απολύτως ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας
Τις μεγάλες διαφορές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής από τα ταυτόσημα μοντέλα διακυβέρνησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εχθές, από την Κοζάνη, ενώ εστίασε και στη μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης. Απαντώντας σε πρόσφατες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε: «Ας σκεφτεί ο ελληνικός λαός ποιος είναι πιο κοντά στον κ. Τσίπρα; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Ποια παράταξη ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας; Το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία; Αν το 2010 η πλειοψηφία των βουλευτών μας ψήφιζε ό,τι ψήφισαν μαζί οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, θα ήμασταν σήμερα στη δραχμή, γιατί ήταν στο ίδιο μέτωπο κατά της λογικής και υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας». Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει από την αδερφή του, την κυρία Μπακογιάννη, που ψήφισε τότε τη δανειακή σύμβαση, να του θυμίσει ποιος ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. «Ποιος είναι πιο κοντά στις πρακτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Πολάκη , που επιτέθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Ακούσατε ποτέ κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ για να έχουμε ισχυρή δημοκρατία και κράτος δικαίου;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019, όσο και της ΝΔ επιτέθηκαν λυσσαλέα στις ανεξάρτητες αρχές, όπως ο κ. Γεωργιάδης και άλλοι κατά του κ. Ράμμου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για να αποκαλύψουν το παρακράτος των υποκλοπών. «Άρα, δεν μοιάζουμε εμείς σε αυτούς. Είναι απολύτως ίδιοι με ταυτόσημες πρακτικές», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Εστίασε, επίσης, στις τεράστιες πολιτικές και ηθικές διαφορές. «Δεν είχα στο περιβάλλον μου κανέναν να βαρύνεται με τα σκάνδαλα, που βαρύνεται ο πιο στενός συνεργάτης του, ο ανιψιός του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να κάνει τη δουλειά της και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τον κ. Δημητριάδη. Ο κ. Τσίπρας έχει τον κολλητό του, που καταδικάστηκε με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αντί να τον στείλει σπίτι του. Και εκεί μοιάζουν». Ξεκαθάρισε ακόμη πως: «Εμείς δεν ψάχνουμε με μεζούρα, αν είμαστε πιο κοντά στον έναν ή στον άλλον. Διότι αυτοί είναι στην ίδια όχθη και εμείς είμαστε απέναντι. Γιατί αγωνιζόμαστε αξιακά, δημοκρατικά, με μόνο στόχο την ευημερία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Έκανε λόγο για θράσος εκ μέρους του κ. Τσίπρα όταν κάνει στο ΠΑΣΟΚ μαθήματα αντιδεξιάς. «Στα ψηφοδέλτιά μας δεν υπάρχουν ούτε οι ακροδεξιοί του Καμμένου ούτε οι υποστηρικτές της διακυβέρνησης της χρεοκοπίας της χώρας από τον Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τη χώρα όρθια θυσιάζοντας μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου. Άρα, λοιπόν, τη δεξιά να μην την ψάχνουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς. Γιατί την έχουν οι ίδιοι στα ψηφοδέλτιά τους», σημείωσε.

Εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για δυο κλειστά συστήματα εξουσίας, που αλλάζουν τα προεκλογικά αφηγήματα σαν τα πουκάμισα. «Τη μια, θέλουν αυτοδυναμία. Την άλλη, θέλουν κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, που μετά τον καταγγέλλουν. Κατόπιν λένε: “έλα ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε, αλλά δεν μπορούμε σε τρεις μέρες να κάνουμε προγραμματική σύγκλιση”. Το μόνο που θέλουν, είναι να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ και όχι να συνεργαστούν μαζί του. Τις ψήφους μας θέλουν, για να συνεχίσουν τα αμετανόητα παιχνίδια τους. Γι’ αυτό στείλτε μήνυμα Αλλαγής. Η δημοκρατική παράταξη επανήλθε ως πρωταγωνιστής για να κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις πρακτικές του μίσους, της διχόνοιας και της απαξίωσης», είπε. Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα, αλλά ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. «Γιατί δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φοβάται ο κ. Μητσοτάκης. Όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ σου λέει: “Δεν πέφτω”. Με όλα όσα έχει κάνει, θα ήταν ήδη παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης, αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση. Χτυπά το ΠΑΣΟΚ για να μην υπάρχει εναλλακτική για τους δημοκράτες και προοδευτικούς. Εμείς όμως αντιτείνουμε: Αγωνιστείτε για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Για να υπάρχει εναλλακτική για όλο τον ελληνικό λαό, για πρόοδο, Δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, ελπίδα και προοπτική για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά», τόνισε.

Οικονομία

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς και στην αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων του ΟΟΣΑ από τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 7,4% το 2022, διότι οι αυξήσεις είναι πολύ χαμηλότερες του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων. Τρίτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι η αγοραστική δύναμη του ελληνικού νοικοκυριού. 66% των εσόδων του κράτους είναι έμμεσοι φόροι. «Δεν περνούν, λοιπόν, καλά η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι, κ. Μητσοτάκη. Οι φίλοι σας, οι ολιγάρχες πάνε καλά και έχουμε χρέος να τελειώνουμε με την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους», υπογράμμισε.

Ιδιωτικό χρέος

Έδωσε έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτελεί προγραμματική προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Υπενθύμισε πως παρότι προσπαθεί να την οικειοποιηθεί ο κ. Τσίπρας, εμφανίζοντας δίπλα του την κυρία Κατσέλη, στην πραγματικότητα ο ίδιος καταψήφισε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αν τον είχαμε ακολουθήσει, χιλιάδες Έλληνες θα ήταν σήμερα στον δρόμο. Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνοντας πως: «Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχουν οι 120 δόσεις. Ρωτήστε τους φίλους σας στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στην Καστοριά, στη Φλώρινα: Όσοι έκαναν αίτηση για της 120 δόσεις, εντάχθηκαν; Ελάχιστοι, είναι η απάντηση. Και αυτό δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και προεκλογικά κοροϊδεύει συνειδητά χιλιάδες Έλληνες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,που είναι σε οδυνηρή κατάσταση».

Ενέργεια

Ο κ. Ανδρουλάκης έθιξε το θέμα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και παρουσίασε δέσμη προτάσεων. Διαχώρισε την απολιγνιτοποίηση από τη βίαιη δέσμευση της οικονομίας μας στο ξένο ορυκτό φυσικό αέριο. «Όταν μιλάμε για πλήρη απανθρακοποίηση, θα μιλάμε για πλήρη απανθρακοποίηση. Και όχι για την απανθρακοποίηση, που “χτυπά” την Κοζάνη και τη Μακεδονία, αλλά γεμίζει τις τσέπες των ισχυρών ολιγαρχών της χώρας μέσω του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Για αυτό, λοιπόν, μιλάμε για το σχέδιο της ενεργειακής δημοκρατίας», διευκρίνισε.

Δέσμη προτάσεων:

-Επενδύσεις στο δίκτυο και στην καινοτομία για τη γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης.

-Προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες και μικρούς παραγωγούς, ώστε να μην γίνει η παραγωγή ενέργειας προνόμιο μόνο των λίγων και ισχυρών αλλά να μπορούν αγρότες, μεταποιητές, μικρομεσαίοι να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και να προστατεύονται από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.

-Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών ώστε η απολιγνιτοποίηση να μην είναι συνώνυμη της ερημοποίησης.

-Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name των περιοχών με νέο περιεχόμενο, αυτό της ενεργειακής δημοκρατίας που περιέγραψα παραπάνω.

-Διασφάλιση τηλεθέρμανσης στις πόλεις.

-Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.

-Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και παροχή κινήτρων για νέες επαγγελματικές δραστηριότητες.

-Σύγχρονες υποδομές, με έμφαση στις πράσινες μεταφορές όπως ο σιδηρόδρομος.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννηθεί μαζί με τη κοινωνία
Το τεράστιο ζήτημα του δημογραφικού πρόταξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη σημερινή του περιοδεία στα Γρεβενά. «Έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να στηρίξουμε με φορολογικά κίνητρα τα νέα ζευγάρια. Έχουμε ένα άδικο φορολογικό σύστημα. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε την κοινωνία και τους συνταξιούχους. Για αυτό προτείνουμε ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους και βέβαια κατάργηση της προσωπικής διαφοράς». Αναφέρθηκε και στο εξαιρετικά κρίσιμο για την περιφέρεια θέμα της πράσινης μετάβασης, με δίκαιο τρόπο, ώστε αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, δημοτικές κοινότητες και συνεταιρισμοί να έχουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα να κάνουν πάρκα ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής για τα επόμενα 15 χρόνια. «Έτσι θα γίνει μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση, που δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και σε υψηλό κόστος που θα υπονομεύσει την παραγωγή μας τα επόμενα χρόνια», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές ουσιαστικής περιφερειακής ανάπτυξης, που δεν θα έχουν επίκεντρο μόνο τα ισχυρά συμφέροντα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Προεκλογικό κλίμα

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως όσο διχαζόμαστε χωρίς περιεχόμενο, χωρίς πραγματικούς λόγους, αλλά μόνο με όρους επικοινωνίας των δύο συστημάτων εξουσίας των κ. κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, η χώρα μας δεν θα έχει καμία προοπτική. «Αγώνας καθημερινός, χωριό – χωριό, πόρτα-πόρτα, να περάσουν οι προτάσεις – λύσεις που προωθεί η δημοκρατική παράταξη, μακριά από τη διχόνοια και τη τοξικότητα που αναπαράγουν Τσίπρας – Μητσοτάκης. Εμείς θέλουμε ο λαός ενωμένος να περάσει τα δύσκολα», είπε, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες. Υπενθύμισε πόσο στοίχισε η διχόνοια στην πατρίδα μας με το ζήτημα των μνημονίων, σχολιάζοντας πως: «Όλοι τα πέρασαν γρηγορότερα κι εμείς τα περάσαμε πολύ αργά, πολύ επώδυνα, διότι στη πλάτη του ΠΑΣΟΚ, στη πλάτη της δημοκρατικής παράταξης αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, έστησαν πολιτικές προίκες, λέγοντας πράγματα εκτός πραγματικότητας». Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ορθός λόγος, πρόοδος, συνέπεια, ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννηθεί μαζί με την κοινωνία».

Περισσότερα ΕΔΩ

Υγεία: Επιβεβαιώνεται η πελατειακή αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας
Την ώρα που έχουν παγώσει, με πρόσχημα την προεκλογική περίοδο, ακόμα και οι διορισμοί νέων ειδικευόμενων σε πολλά νοσοκομεία, η κυβέρνηση προκηρύσσει θέσεις συντονιστών διευθυντών φωτογραφίζοντας «ημέτερους». Μάλιστα, παρότι ως γνωστόν στις 21 Μαΐου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές, ορίσθηκε ως περίοδος «υποβολής υποψηφιοτήτων» το διάστημα από τις 15 ως τις 24 Μαΐου 2023. Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες χρηστής διοίκησης και για άλλη μία φορά επιβεβαιώνει την πελατειακή αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι επιβεβλημένη η απόσυρση της εγκυκλίου, όπως ζητούν εξάλλου όλοι οι φορείς. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού για να θυμηθούμε και την προηγούμενη εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα για τις εφημερίες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αγρότες: Επιτελικό χάος στην εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ
Ανησυχία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα προκαλεί στους αγρότες η πολιτική των «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από το χάος και την πληθώρα προβλημάτων που επικράτησε κατά τις πληρωμές της προηγούμενης χρονιάς και παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ότι από αρχές Απριλίου θα αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2023, μέχρι σήμερα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει εκτός λειτουργίας. Το επιτελικό κράτος και η δήθεν ψηφιακή μετάβαση στον τρόπο εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ προκάλεσε επιτελικό χάος. Με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στο ήδη μειωμένο γεωργικό εισόδημα, που καθημερινά συμπιέζεται από το κόστος παραγωγής, έρχεται να προστεθεί και ορατός πλέον ο κίνδυνος απώλειας των επιδοτήσεων. Κανείς από την Κυβέρνηση δεν απαντάει ξεκάθαρα στον Έλληνα αγρότη:

  • Πότε θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ;
  • Θα υπάρξει διαβούλευση πριν τη δημοσιοποίηση του; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων;
  • Πως θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων; Πότε θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Γεωργικού Συμβούλου;
  • Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ή μήπως στην προσπάθεια απόκρυψης της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων;

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ