Παρασκευή 09.06.2023

Ρυθμός Επικαιρότητας

Πρόγραμμα: Πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης εφαρμοσμένης στην πράξη
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών. Δεν κρατάμε υποδεκάμετρο σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Ο διάλογος αυτή τη στιγμή γίνεται με την κοινωνία, όχι με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όποιος διάλογος ανοίξει, θα ανοίξει μετά τις εκλογές, αφού καταμετρηθούν οι πραγματικές δυνάμεις των κομμάτων. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που δεν είναι τηλεφωνικός κατάλογος. Αντιθέτως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύο προγράμματα που ούτε λίγο–ούτε πολύ αποτελούν μία πλειοδοσία σε λαϊκισμό και σε παροχές, που δεν ακουμπούν στην τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Εμείς προτείνουμε θεσμικές αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία, στο κράτος, στην εργασία, αλλά και οικονομικές παροχές ιδίως στους πιο ευάλωτους, τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα. Προτάσεις πλήρως κοστολογημένες και μάλιστα σε κάθε κεφάλαιο του προγράμματός μας λέμε και από πού θα προκύψουν τα χρήματα. Μέσα από μία τολμηρή φορολογική πολιτική και μέσα από την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο επίκεντρο του προγράμματός μας βρίσκεται η θεραπεία και η μείωση των ανισοτήτων. Το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, η ανάγκη ανάκλησης της απόπειρας ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσα από το άρθρο 10 του νόμου Πλεύρη, η κατάργηση αντεργατικών παρεμβάσεων του νόμου Χατζηδάκη, η κατάργηση του νόμου για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων για λόγους εθνικής ασφαλείας από την ΕΥΠ και η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών χωρίς καταχρηστική επίκληση του απορρήτου. Και φυσικά η μείωση του κόστους ζωής άμεσα με φορολογική δικαιοσύνη και μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα προσδιορίζουν έναν δίκαιο και βιώσιμο κατώτατο μισθό. Πρόκειται για ένα αρχικό πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης εφαρμοσμένης στην πράξη και εκεί μπορούμε να συζητήσουμε μετά τις εκλογές με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Περισσότερα ΕΔΩ

Κόμμα Κασιδιάρη/ΕΑΝ: Μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια υπεράσπισης της Δημοκρατίας
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε εισακουσθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα «Έλληνες» όσο και το κόμμα «ΕΑΝ», όπως ζητήσαμε με το δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του «ΕΑΝ» να ήταν πολύ πιο ισχυρή. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο. Η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δεν ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος «ΕΑΝ», ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ήταν το μόνο κόμμα που στο υπόμνημά του, με την υπογραφή του πληρεξουσίου δικηγόρου κ. Αλιβιζάτου, προέβλεψε βάσει σοβαρών ενδείξεων, το διπλό παιχνίδι του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Η. Κασιδιάρη. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως δεν έχουν σοβαρά θεσμικά αντανακλαστικά.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δήλωση Βαρουφάκη: Σε ζητήματα Δημοκρατίας δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις
Ο κ. Βαρουφάκης καταφεύγει με πρόσφατη δήλωσή του σε μία πολιτική στάθμιση για την αποβολή του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, που μας βρίσκει αντίθετους. Δεν είναι δυνατόν σε ζητήματα Δημοκρατίας και δημόσιας τάξης να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Όταν υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση με νεοναζιστική ιδεολογία που ενδύεται κομματικό μανδύα απλώς και μόνο για να συμμετάσχει στις εκλογές, δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει διαχρονικά αγώνες απέναντι στον νεοναζισμό. Από την εποχή ακόμη του Βαγγέλη Βενιζέλου είχαμε πάρει πρωτοβουλίες κατά της Χρυσής Αυγής, ενώ με τη Φώφη Γεννηματά από τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε τονίσει την ανάγκη να έχουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σήμερα, με τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, σε απόλυτη ιστορική συνέχεια, εναντίον του φασισμού, του νεοναζισμού και όλων των μορφωμάτων του.

Περισσότερα ΕΔΩ

Οικονομία: Η ακρίβεια καλά κρατεί παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού
Για ακόμα έναν μήνα η ακρίβεια καλά κρατεί. Το 4,5% της αύξηση των τιμών για τον μήνα Απρίλιο, δεν θα πρέπει να παραπλανά. Η μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, σημαίνει πως οι τιμές αυξάνονται αλλά με πιο ήπιο ρυθμό. Και αυτή όμως η μείωση του ρυθμού αύξησης είναι τεχνητή λόγω της υψηλής βάσης υπολογισμού των τιμών σε σχέση με πέρυσι, όταν ο πληθωρισμός έκανε άλμα 9,4%. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η αθροιστική επιβάρυνση των πολιτών είναι τεράστια. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο σχεδόν ποσοστό (9,7% σε ετήσια βάση), καθώς επίσης και η αύξηση του δομικού πληθωρισμού που προοιωνίζεται τη δυσκολότερη αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών στο μέλλον. Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όχι μόνο απέτυχαν, αλλά διεύρυναν και το χάσμα στο επίπεδο ζωής του ελληνικού λαού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών παραμένει καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωζώνη. Η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ, με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τα μέτρα που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Επίθεση σε Πλεύρη: Τα φαινόμενα βίας δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας
Η καταδίκη φαινομένων βίας από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι απερίφραστη. Τόσο η θρασύδειλη επίθεση στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την οικογένειά του την περασμένη Κυριακή, όσο και η πρόκληση φθορών σε εκλογικά κέντρα της ΝΔ, που είδαμε τις τελευταίες ώρες, είναι δύο ακόμα στοιχεία πολιτικής βίας που δεν πρέπει να έχει θέση στη Δημοκρατία μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πληγωθεί από αυτές τις συμπεριφορές και προφανώς τις καταδικάζει απερίφραστα.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ