Παρασκευή 24.03.2023

Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις
Για μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο συζήτησαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αφού τον συνεχάρη για την εκλογή του, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να αρχίσει μία νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχουμε χρέος να είμαστε στο πλευρό σας». Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πως σε αυτή τη νέα περίοδο πρέπει να παίξει έναν στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις, «διότι είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και η ίδια να μην συμμετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις, που θα φέρουν ευημερία, σταθερότητα και μία πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο». Συντάχθηκε με αυτή την προσέγγιση χαρακτηρίζοντάς τη ως «μία καινοτομία που θα βοηθήσει να έχουμε διαπραγματεύσεις σε ένα πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και όχι πιέσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα και το ζήτημα της λύσης αλλά και τον λαό τον ίδιο».

Περισσότερα ΕΔΩ

Τραγωδία Τεμπών: Χρέος μας η αποκάλυψη της αλήθειας
Επίκαιρη Επερώτηση για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τις ευθύνες, την ολιγοωρία, την κακοδιαχείριση και την αδράνεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε αναδείξει τα προβλήματα και την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όμως όχι μόνο δεν έχουμε λάβει ουσιαστική απάντηση, αλλά κυρίως δεν δόθηκαν λύσεις για τον σιδηρόδρομο. Όπως δεν εισακούστηκαν ποτέ και οι φωνές των εργαζομένων στον ΟΣΕ, όταν κατήγγειλαν τα αδιέξοδα στα οποία βρέθηκαν εξαιτίας της υποστελέχωσης και της κακοδιαχείρισης την οποία υπέστη η εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να λειτουργεί σωστά ο σιδηρόδρομος χρειάζονται 410 σταθμάρχες, όταν σήμερα υπάρχουν μόνο 135 μόνιμοι, και 73 άτομα με συμβάσεις Ανάθεσης Παροχής Υπηρεσιών. Επίσης, όπως έγινε ξεκάθαρο με τον πιο τραγικό τρόπο, εάν είχαν υλοποιηθεί οι συμβάσεις για σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση και εφόσον λειτουργούσαν (τουλάχιστον) τα συστήματα για το ETCS LEVEL 1, τότε δεν θα θρηνούσαμε θύματα. Όλα αυτά καταμαρτυρούν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το μέγεθος της αδράνειας, της ολιγωρίας και της μεγάλης ευθύνης που βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη προσωπικά, δεδομένου ότι έχουν επί πλέον, επί 4 χρόνια την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα ζητά απαντήσεις, ώστε να υπάρξει δίκαιη απόδοση των ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο απ’ όπου και εάν προέρχεται. Αποτελεί χρέος μας, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και η διασφάλιση ότι οι σιδηρόδρομοι θα λειτουργούν με ασφάλεια.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δηλώσεις Μητσοτάκη: Η άγνοια ενός Πρωθυπουργού πιστοποιεί την αναξιοπιστία του
Ζούμε, τελικά, στη χώρα όπου όλα γίνονται «με εντολή Μητσοτάκη», εκτός εάν είναι λάθος, οπότε ο ίδιος δήθεν «δεν γνωρίζει τίποτα». Η υποτιθέμενη άγνοια του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί ελαφρυντικό, αλλά επιβαρυντική περίσταση. Πιστοποιεί την αναξιοπιστία του. Είναι το τελευταίο καταφύγιο όσων επιλέγουν να αποκρύψουν την ευθύνη τους, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του λαού και περιφρονώντας το καθολικό αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο να ακούμε από τον Πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 και το απαραίτητο ηλεκτρονικό σύστημα σε όλο τον σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι τον Αύγουστο. Δηλαδή θα κάνει μέσα σε τρεις μήνες όσα η κυβέρνησή του δεν έκανε τέσσερα χρόνια; Αυτή είναι η απόλυτη παραδοχή της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης. Τα ζητήματα ασφαλείας, όμως, τα γνώριζαν. Όπως αποδεικνύει και η εκδήλωση, που οργάνωσαν τον Μάρτιο του 2019, η Νέα Δημοκρατία ήξερε τα πάντα για τα εκκρεμή έργα ασφάλειας και τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους, μήνες πριν αναλάβει την εξουσία. Σήμερα, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει ένα φύλλο συκής, μα αδυνατεί να κρύψει τη γύμνια του βασιλιά. Και γνώριζε και μπορούσε να τα αλλάξει. Αλλά αδιαφόρησε και προτίμησε να ευνοήσει φίλους, παρά να παρέχει ασφάλεια στις μεταφορές για τους πολίτες. Αδιαφόρησαν πλήρως για όλες τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων. Υπάρχει και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που λέει ότι το έργο της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιούλιο του 2022. Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμαζόταν, εάν δεν τον είχαν προλάβει οι τραγικές εξελίξεις, να πάει στη Θεσσαλονίκη να θριαμβολογήσει για το «σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης». Όσο για τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, που εκ του αποτελέσματος δεν έχει δουλέψει, αυτή έχει μείνει περιέργως ανέγγιχτη, σε αντίθεση με άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που είναι ενοχλητικές για την κυβέρνηση επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Το προσωπείο του «επιτελικού κράτους» έπεσε για μια ακόμη φορά και φάνηκαν η αδιαφάνεια, η έλλειψη λογοδοσίας, η ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι. Και τώρα έρχονται να μας πουν ότι θα εκσυγχρονίσουν το κράτος στο δεύτερο ημίχρονο.

Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ

Υπόθεση Γεωργίου: Ηχηρή απάντηση από το ΕΔΔΑ στους πολιτικούς κερδοσκόπους
Η δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνιστά μια ακόμη ηχηρή απάντηση κατά όσων «κερδοσκόπησαν» πολιτικά, καλύπτοντας τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διετίας του 2008-2009 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Γεωργίου βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα πως τάχα «φούσκωσε το έλλειμμα», προκειμένου να εξυπηρετήσουν το αντιμνημονιακό τους δόγμα των ανέξοδων λύσεων των Ζαππείων και του «ενός νόμου ενός άρθρου». Συγχρόνως, όμως, η απόφαση του ΕΔΔΑ εγείρει σημαντικά ζητήματα σε σχέση με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα, καθώς αναγνωρίζει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη του ανθρώπου που αποκάλυψε τις παθογένειες που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φτάνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Κατόπιν αυτού, είναι επιβεβλημένη η συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση του ΕΔΔΑ ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ