Τετάρτη 29.03.2023

Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον
«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον. Μια ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ανθεκτική οικονομία, που θα μειώνει τις ανισότητες και θα δίνει προοπτική στις νεότερες γενιές», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ευχαριστώντας για τη στήριξη το Προεδρείο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που συνεδρίασαν αυτό το διήμερο στην Αθήνα, υπό τη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη. «Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούμε αυτή την αγωνία μας να την κάνουμε πολιτική και πράξη. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας έχουμε στο πλευρό μας και θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς», ανέφερε. Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως η σημερινή επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε στο πλαίσιο της στήριξης του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης είχε την ευκαιρία να επισημάνει τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης, ενώ υπενθύμισε ότι η Μελίνα Μερκούρη ήταν εκείνη που ηγήθηκε των προσπαθειών για την επανένωση των Γλυπτών και ανέδειξε το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δηλώσεις Μητσοτάκη: Ο Πρωθυπουργός του «όλοι φταίμε» περιφρονεί τη νοημοσύνη των πολιτών
Ο Πρωθυπουργός του «όλοι φταίμε» συνεχίζει να περιφρονεί τη νοημοσύνη των πολιτών, με αλαζονικό, «πριγκιπικό» τρόπο. Μετά από σαράντα τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε με μιας να θριαμβολογεί για το «επιτελικό κράτος» και συνειδητοποιεί με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση ότι υπάρχει ένα κράτος «βαθύ» και «αναχρονιστικό». Μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, στις δηλώσεις του σήμερα κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφασίζει να μιλήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Άραγε, θα γίνει κι αυτός «με εντολή Μητσοτάκη»; Όπως έγινε και η θεσμική εκτροπή με τις υποκλοπές, η προσβολή του κράτους δικαίου, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η εγκατάλειψη των δημόσιων υποδομών; Ο Πρωθυπουργός ξεχνά μια βασική αλήθεια. Για να θεραπεύσει κανείς τις παθογένειες, πρέπει πρώτα να μην αποτελεί μέρος τους. Όχι, λοιπόν, δεν είναι «κακιά η χώρα», αλλά κακός ο «Κυβερνήτης» της.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τραγωδία Τεμπών: Οι ευθύνες για την τραγωδία πρέπει να γίνουν επώνυμες
Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθημα ευθύνης. Μόλις προχθές ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε κυνικά ότι αν ο υπουργός έλεγε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τότε δεν θα έμπαινε κανένας. Δηλαδή το κράτος αντί να προστατεύει τους πολίτες, προστατεύει το κέρδος μιας ιδιωτικής εταιρείας; Είναι αδιανόητο η Νέα Δημοκρατία να μην αντιλαμβάνεται τις τεράστιες ευθύνες. Είναι άλλο πράγμα η συζήτηση για την κατάσταση των υποδομών διαχρονικά, που πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και αυτοκριτική εις βάθος χρόνου, κι άλλο πράγμα η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα για ενέργειες και παραλείψεις. Να ανοικοδομήσουμε το κράτος, αλλά να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, όχι στον ανεμιστήρα. Η σύμβαση 717/2014 για τη φωτοσήμανση και την τηλεδιοίκηση έχει μείνει στα συρτάρια του Υπουργείου Μεταφορών δύο διαδοχικών κυβερνήσεων, έχει πάρει επτά παρατάσεις, έχει αυξημένο συμβατικό αντικείμενο 54 εκατ. ευρώ. Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν αυτά τα έργα, ώστε να μην θρηνούμε σήμερα ανθρώπινες ζωές; Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής, που προεκλογικά το 2019 αναφέρονταν στην ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων, κυβέρνησαν 44 μήνες και δεν έγινε τίποτα. Τώρα δηλαδή πώς θα επιταχυνθούν όλα, όπως μας είπε ο κ. Γεραπετρίτης, επειδή σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης τέσσερα χρόνια μετά; Δηλαδή κι αυτό «με εντολή Μητσοτάκη», που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου με σημαία το επιτελικό κράτος και ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι τέσσερις συγγνώμες. Μια με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική-Εύβοια, δεύτερη με τις χιονοπτώσεις στην Αττική, τρίτη προσωπικά στον κύριο Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, και τέταρτη με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο κ. Μητστοτάκης είναι πλέον αναξιόπιστος και αφερέγγυος απέναντι στους πολίτες.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Επιτροπή LIBE: Επιβεβαιώνεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης
Η υποβάθμιση του κράτους δικαίου και το μεγάλο πλήγμα που έχουν υποστεί οι θεσμοί διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς. Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), την οποία ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν καταδέχθηκαν να συναντήσουν, κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διαπιστώνοντας ότι διαφθορά και ατιμωρησία κυριαρχούν. Επίσης, διαπίστωσε ότι στο ζήτημα των παράνομων υποκλοπών, που διενεργούνταν από το διευθυντήριο του Μεγάρου Μαξίμου, επιχειρήθηκε συγκάλυψη, ενώ εντόπισε σοβαρούς κινδύνους για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Προβλήματα εντοπίστηκαν στα ζητήματα των επαναπροωθήσεων, στη μεταχείριση των μεταναστών, στις περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και κλοπών, στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, στην ισότητα φύλων, την αστυνομική και την ενδοοικογενειακή βία. Εντωμεταξύ, ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε κοινή γραμμή, αρνήθηκαν να συναντηθούν με την Επιτροπή LIBE, έστω για να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις. Μάλιστα, με μια επιστολή που κατατάσσεται στις μαύρες σελίδες της τετραετίες, ο κ. Γεραπετρίτης δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει το πένθος για το συγκλονιστικό δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να αποφύγει τις συναντήσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής κυβέρνησης με τα στελέχη της Επιτροπής, κατηγορώντας μάλιστα με συνωμοσιολογικά σενάρια την Επιτροπή για πολιτικές σκοπιμότητες. Για μια ακόμα φορά κυριάρχησε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μεταχειρίζεται κάθε διαθέσιμο αθέμιτο μέσο για να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καλεί τους πολίτες να του δώσουν τη δύναμη για να ανατρέψει τους πολιτικούς θεσμούς και να ενισχύσει τη θεσμική λειτουργία του κράτους.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ