Τετάρτη 22.03.2023

Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα συστήματα ασφαλείας στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη. Ακόμα και πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους και φοιτητές, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες διετείς εκθέσεις (2022, 2020) για την Ασφάλεια και Διαλειτουργικότητα Σιδηροδρόμων στην Ε.Ε. του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA), ήταν σταθερά πρώτη στον δείκτη θνησιμότητας ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα. Η εγκατάσταση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας ERTMS στην Ελλάδα και την ολοκλήρωση του έργου στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών, ήδη από το 2020 (στο τμήμα Δομοκός – Θεσσαλονίκη), προβλέπεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2017/6 της Επιτροπής της 5ης Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2022 και έλαβε τριετή παράταση.

Ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Επιτροπή:

  • Ποιους λόγους επικαλέστηκε η Ελληνική κυβέρνηση για να αιτηθεί την τριετή καθυστέρηση;
  • Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ενώ η Ελλάδα έχει την υψηλότερη θνησιμότητα ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα βάσει των εκθέσεων του ERA;
  • Τι έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας και της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, πότε έπρεπε να ολοκληρωθούν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή;

Περισσότερα ΕΔΩ

Δηλώσεις Πλεύρη–Γεωργιάδη: Αδιάντροπες αθλιότητες για να ξεπλύνουν τις κυβερνητικές ευθύνες
Ενώ ο ελληνικός λαός πενθεί, οι υπουργοί της κυβέρνησης, Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης σε διατεταγμένη υπηρεσία, εμμένουν στον δρόμο της διακίνησης σεναρίων. Οι ακροδεξιοί πραίτορες του κ. Μητσοτάκη επιδίδονται σε αποπροσανατολισμό και συστηματική επιχείρηση επίρριψης ευθυνών Το επιτελικό κράτος έγινε επιτελείο της χυδαιότητας. Από την καθυστερημένη συγγνώμη, πέρασαν στην αδιάντροπη αθλιότητα για να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. Είναι να απορεί κανείς αν έχουν οι υπουργοί επίγνωση τι έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης. Τι θα πουν στους γονείς των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους; Ότι για όλα φταίει ένα ιατρικό παραπεμπτικό δυο μέρες μετά την τραγωδία; Τι θα πουν στους συγγενείς των παιδιών που αγόρασαν το εισιτήριο προς τον θάνατό τους, πιστεύοντας τις διαβεβαιώσεις Καραμανλή για ασφαλή σιδηρόδρομο; Οι ακροδεξιοί προπαγανδιστές δίνουν αγώνα για να σώσουν τις καρέκλες τους αποδεικνύοντας και πάλι ότι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πόρισμα ΕΔΕ: Εκτός ψηφοδελτίων ο γιατρός Νικόλαος Χαυτούρας
Μετά το πόρισμα της ΕΔΕ, ο γιατρός Νικόλαος Χαυτούρας τίθεται έκτος των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Μαγνησία. Η ενέργεια αυτή γίνεται για λόγους αρχής και πολιτικού ήθους, μολονότι πρόκειται για παρατυπία που δεν σχετίζεται άμεσα με τη σιδηροδρομική τραγωδία και δεν παρακωλύει κατ’ ουδένα τρόπο τη δικαστική και πειθαρχική έρευνα. Στον αντίποδα, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η παραμονή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του πολιτικά υπεύθυνου για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος οκτώ μέρες πριν το δυστύχημα διαβεβαίωνε δημόσια στη Βουλή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Η περιφρόνηση στους Θεσμούς και τις αρχές της διαφάνειας, στην οποία μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, συνεχίζεται. Την υιοθέτησε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας στα ψηφοδέλτιά του τον ομόφωνα καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο, Νίκο Παππά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ποιοι εκπροσωπούν ένα νέο πολιτικό ήθος, όταν οι άλλοι για ασύγκριτα βαρύτερες πράξεις που πλήττουν ευθέως το δημόσιο συμφέρον, δεν κάνουν τίποτα, καλύπτοντας εγκληματικές ευθύνες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δυστύχημα Τεμπών: Απογυμνώθηκε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση δεν ήρθε χθες στην εξουσία, έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης εδώ και 4 χρόνια, κατά τα οποία μόνο παρακολουθεί και διαιωνίζει τις παθογένειες. Το δήθεν «επιτελικό κράτος» απέτυχε παταγωδώς. Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πέντε μέρες μετά την τραγωδία μια δήθεν συγγνώμη, έπεφταν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, στις οικογένειες με τα παιδιά τους που πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, τι έχει συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες. Μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, οι υποδομές τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων δεν λειτουργούν. Αυτή ήταν ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, που είχαν διατυπωθεί εγγράφως και αρμοδίως, δεν έκανε τίποτα. Μόλις πριν τρεις ημέρες το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο χαρακτηρίστηκε το πιο επικίνδυνο σε όλη την Ευρώπη από το Bloomberg και λειτουργεί με το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου επιβατών εδώ και καιρό, σύμφωνα με την έκθεση του Βρετανικού γραφείου οδικού δικτύου και σιδηροδρόμων, μόλις στις 23 Φεβρουαρίου. Ερωτηματικά εγείρονται και για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Hellenic Train, εγκαινιάζοντας ένα καινοφανές πλαίσιο που απάλλαξε την εταιρεία από συμβατικές υποχρεώσεις της, την ίδια στιγμή που επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνουν:

-Την επανεξέταση της σύμβασης με τη Hellenic Train.

-Την ενίσχυση του προσωπικού του ΟΣΕ στις ειδικότητες εκείνες που σχετίζονται με την ασφάλεια του δικτύου.

-Τη διαρκή ενημέρωση της Βουλής για την πορεία υλοποίησης των έργων και υποδομών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου

-Την απαίτηση όλης της κοινωνίας να αποδοθούν ευθύνες

Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ

Οικονομία: Αύξηση ΑΕΠ χωρίς θετικό αποτύπωμα στην οικονομία
Η διόρθωση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει τον προσωρινό χαρακτήρα της ταξινόμησης των εσόδων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ως φόρων -αντί επιδοτήσεων, πράγμα που επιδρά αυξητικά στο ΑΕΠ-, καθώς εκκρεμεί η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών από τη Eurostat. Τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη και τα ποιοτικά στοιχεία του ΑΕΠ εγείρουν έντονο προβληματισμό. Η κυβέρνηση δαπάνησε 55 δισ. ευρώ την τριετία 2019-2022, αλλά ο ρυθμός αναπλήρωσης του χαμένου ΑΕΠ της πανδημίας δεν ήταν ανάλογος με άλλα κράτη μέλη που ξόδεψαν λιγότερα. Η αναποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι προφανής. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε άνω των 400 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν στα 2,3 δισ. ευρώ το 2022 από 1,8 δισ. στο τέλος του 2021, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 7,3 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021, ενώ οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 3,5%. Η κατανάλωση εξακολουθεί να αποτελεί το 80% του ΑΕΠ, μακράν το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27. Οι μισές σχεδόν άμεσες ξένες επενδύσεις αφορούν μη παραγωγικούς τομείς, όπως τα ακίνητα και τον χρηματοπιστωτική τομέα. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ (περίπου 15%) υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου στην ΕΕ (21,9%) και αδυνατούν να κλείσουν το τεράστιο επενδυτικό κενό, των 94 δισ. ευρώ, της δωδεκαετίας της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζικής αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος, με πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.

Περισσότερα ΕΔΩ

Προεκλογικό περιβάλλον: Η κοινωνία αντιμέτωπη με πολλαπλά αδιέξοδα
Η σιδηροδρομική τραγωδία προστίθεται με οδυνηρό τρόπο στο μακρύ κατάλογο των θεμάτων για το αύριο αυτής της χώρας. Οι υποδομές της χώρας θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της προεκλογικής συζήτησης, να έχει η κοινωνία εικόνα για την ατζέντα των κομμάτων. Θέλουμε ένα κράτος λάφυρο και ιδιοκτησία, το οποίο απλώς και μόνο θα χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων φιλικών προς την εκάστοτε κυβέρνηση; Μετά από χρόνια αλλεπάλληλων απογοητεύσεων, με μια κοινωνία που βλέπει απέναντί της μόνο αδιέξοδα από τα νοσοκομεία, την εργασία, την οικονομία, οφείλουμε πια να φτιάξουμε ξανά μια ισχυρή δημοκρατία ισχυρή, με θεσμούς ισχυρούς και αποτελεσματικούς. Ένα κράτος αξιόπιστο, ανεξάρτητο από επιδράσεις και συμφέροντα, το οποίο θα εξασφαλίζει ασφάλεια, ευημερία και προοπτική στους πολίτες του. Ο στόχος της πραγματικής δημοκρατικής παράταξης είναι τόσο η δική μας όσο και οι επόμενες γενιές να συμμετέχουν στις εκλογές. Να μην πουν «όλοι ίδιοι είναι».

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ