Τετάρτη 30.11.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Στην όχθη του λαϊκισμού Μητσοτάκης και Τσίπρας
Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από το δόγμα υποβάθμισης και συσκότισης της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων αποτελεί θεσμική νίκη του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, όπως ανέδειξε ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης. «Θέλω στις εκλογές να πάμε με ομαλό πολιτικό τοπίο, προκειμένου να ξέρει ο ελληνικός λαός τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευθύνες της ερευνητικής δημοσιογραφίας, την αλήθεια και το ψέμα. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Στόχος μου είναι να θωρακιστεί η ελληνική δημοκρατία», ανέφερε, δείχνοντας τις ευθύνες του Πρωθυπουργού.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως υπεύθυνος. Θέλει να μας πείσει ότι καρατόμησε τον αντ’ αυτού, τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη και τον άνθρωπο για τον οποίο άλλαξε το νόμο ώστε να διοριστεί διοικητής της ΕΥΠ, τον κ. Κοντολέοντα, χωρίς να ξέρει τον λόγο της παρακολούθησής μου; Εάν υπήρχε σοβαρός, εθνικός λόγος, θα έδιωχνε τον στενότερο συνεργάτη και συγγενή του καθώς και τον διοικητή της ΕΥΠ; Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πολύ καλά τον λόγο», τόνισε.

Ξεκαθάρισε πως η παράταξη θα στηρίξει μόνο έναν νόμο για την ΕΥΠ που θα ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Αν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει εμμονικά σε ένα νόμο που θα λέει σε έναν αρχηγό κόμματος: “Πήγαινε το 2024 να ενημερωθείς νόμιμα”, προφανέστατα είναι κοροϊδία και δεν θα τον ψηφίσουμε», σημείωσε. Προσέθεσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην ΑΔΑΕ να ελέγξει αν υπάρχουν παράνομες επισυνδέσεις άλλων πολιτικών προσώπων, ενώ ενημέρωσε πως κατόπιν επικοινωνίας του με την υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο μπορεί να συνδράμει την ελληνική Βουλή μέσα σε λίγες ημέρες. «Δηλαδή, μπορεί ο κ. Τασούλας να καλέσει αυτήν την υπηρεσία να προσφέρει τεχνογνωσία και όσοι Έλληνες βουλευτές θέλουν να ελέγξουν αν στα κινητά τους υπάρχουν ίχνη παράνομων λογισμικών» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακρίβεια

Παρέθεσε επίσης στοιχεία που αναδεικνύουν πόσο υψηλότερο είναι το κόστος διαβίωσης στη χώρα μας συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Με κατώτατο μισθό 755 ευρώ ο Έλληνας πληρώνει για ένα καλάθι 54 ευρώ. Το καλάθι αυτό έχει φρούτα, κρέας, τυριά, γάλα. Ο Γερμανός με 1.621 ευρώ πληρώνει 59 ευρώ. Και ο Ισπανός με 1.126 ευρώ πληρώνει 50 ευρώ. Ο Πορτογάλος με 823 ευρώ, πληρώνει 43. Το μεγάλο ζήτημα του σήμερα είναι η ακρίβεια. Πρέπει να μειωθεί το κόστος ζωής», τόνισε.

Ενεργειακή κρίση

Απέναντι στην κυβερνητική επιμονή να στηρίζει τα υπερκέρδη των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος «ώστε να γίνει επιμερισμός του κόστους μεταξύ Κράτους-καταναλωτή-μεγάλου παραγωγού. Ζούμε την εποχή του πληθωρισμού της κερδοσκοπίας των ισχυρών. Και η Κυβέρνηση δεν το υιοθετεί, γιατί χαϊδεύει τα μεγάλα συμφέροντα».

Σχολιάζοντας την ξαφνική, προεκλογική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες, υπογράμμισε πως ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ το 2014 επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη. «Αν δεν τα είχε διακόψει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα είχε προχωρήσει και η ΝΔ, σήμερα θα είχαμε το δικό μας φυσικό αέριο» σχολίασε δηκτικά.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Προανήγγειλε επίσης νομοθετική πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την προστασία των δανειοληπτών. «Προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ο 3869/2010. Δεν λέω για όλους. Βάσει του χαμηλού εισοδήματος του νοικοκυριού και της αξίας της κατοικίας. Προστασία αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να διατηρούν μέσα διαβίωσης σε ποσοστό αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί. Και, τρίτον, η δυνατότητα του οφειλέτη να μπορεί να κάνει μια προσφορά πριν το fund πάρει το σπίτι του βάσει βέβαια αξιοκρατικών κριτηρίων και διαφάνειας. Δηλαδή, τι εννοώ: Άλλο να έχεις αποπληρώσει το 50% του δανείου σου κι άλλο να είσαι μπαταχτσής, να μην έχεις δώσει τίποτα και να θες να κάνεις προσφορά για το ακίνητό σου. Δηλαδή, αξιοκρατία για αυτούς που προσπάθησαν. Το ονομάζω δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Ας το ψηφίσουν».

Εθνικά θέματα

Υπογραμμίζοντας πως στα εθνικά θέματα το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα στην όχθη της λογικής, του ρεαλισμού και της προόδου, ο κ. Ανδρουλάκης αντέτεινε πως «στην όχθη του λαϊκισμού και του ελιτισμού ήταν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι όταν είναι στην αντιπολίτευση πολλές φορές στα εθνικά θέματα αντιστρέφουν τα επιχειρήματά τους».

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάγκη να μην υπονομευθεί η ελληνογαλλική συμφωνία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε σύντομο χρόνο να έχουμε στο Αιγαίο αυτή την αποτρεπτική δύναμη, ξεκαθάρισε το εξής: «Διαφωνώ με το εξοπλιστικό ράλι. Δεν λέω συνεχώς να κάνουμε εξοπλισμούς. Επισημαίνω όμως ότι η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να είναι σταθμός ώστε Ελλάδα – Γαλλία και άλλες χώρες να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, των κοινών ευρωπαϊκών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Γιατί; Γιατί η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ και δεν βλέπω τον κ. Στόλτενμπεργκ και το ΝΑΤΟ διαθέσιμους να βάλουν τον Ερντογάν στη θέση του».

Αναφερόμενος δε, στο όραμά του για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, σημείωσε πως θα κάνει τα σύνορά μας με την Τουρκία πραγματικά ευρωπαϊκά σύνορα, μειώνοντας το κόστος φύλαξής τους για τον ελληνικό λαό.

Μετεκλογικά σενάρια

«Ούτε ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσουμε ούτε ο Μητσοτάκης. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ βάζει όρους, όρους για μια άλλη πολιτική που δεν θέλουν να ακολουθήσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ως προς το υποθετικό δε σενάρια τη μετεκλογική στήριξη κυβέρνησης άλλων κομμάτων από εκλεγμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως «η δημοκρατική παράταξη ονόμασε αυτή τη διαδικασία αποστασία. Όσοι, λοιπόν, σκέφτονται τέτοια σενάρια, ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών».

Μουντιάλ του Κατάρ

Ερωτηθείς σχετικά με ομιλία της Εύας Καϊλή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Περισσότερα ΕΔΩ

Πλειστηριασμοί: Το ΠΑΣΟΚ ξανά μπροστά για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προστατεύσει ξανά την πρώτη κατοικία, βαδίζοντας στον δρόμο της πολιτικής που το ίδιο χάραξε το 2010 με τον γνωστό ως «Νόμο Κατσέλη», τον οποίο όμως οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψαν. Πρωτοβουλία αναγκαία αφού η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι αποτυχημένοι κυβερνητικοί χειρισμοί στην ενεργειακή κρίση και η απουσία ουσιαστικών πολιτικών στήριξης ή διευθέτησης των χρεών απειλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθιστώντας συχνά αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σήμερα, οι τράπεζες πωλούν μαζικά «κόκκινα» δάνεια σε funds. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται πλέον με στόχο το γρήγορο κέρδος, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός του πτωχευτικού κώδικα, που ψήφισε πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση και έχει εφαρμοστεί εδώ και 18 μήνες, έχει αποτύχει πανηγυρικά.

Με τροπολογία το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξαναβάζει τα θεμέλια για την προστασία της κύριας κατοικίας. Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής να μπορεί να σώσει την κατοικία του, ρυθμίζοντας οφειλές μέχρι το ύψος της αξίας της. Έτσι, κατοχυρώνεται η προστασία, χωρίς να ζημιώνονται οι πιστωτές. Επαναφέρεται, επίσης, η πρόταση για κατοχύρωση του δικαιώματος προαίρεσης του οφειλέτη στην αγορά του δανείου του, που τελικά προστατεύει τόσο τους δανειολήπτες, όσο και την περιουσία των ίδιων των τραπεζών.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται ότι:

  • Ο οφειλέτης, που έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, μπορεί να ζητήσει, στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φθάνει μέχρι τα 35 έτη το ποσόν που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.
  • Προστατεύεται η κύρια κατοικία, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.
  • Προβλέπεται το δικαίωμα προτίμησης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του με την υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος να απευθύνει προς αυτόν πρόσκληση αγοράς πριν την πώλησή του σε fund, αλλά και όταν η πώληση γίνεται αντίστροφα (από το fund στην τράπεζα). Το δικαίωμα προτίμησης επεκτείνεται υπό προϋποθέσεις και σε πωλήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
  • Αντίστοιχη προστασία με αυτή της κύριας κατοικίας έχει και η αγροτική ακίνητη περιουσία, τουλάχιστον για όση από αυτή είναι αναγκαία, ώστε να εξακολουθεί ο αγρότης να ασκεί το επάγγελμά του, καλύπτοντας αξιοπρεπώς τις βιοτικές του ανάγκες.
  • Κάθε οφειλέτης δικαιούται προστασία της κατοικίας του, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων.
  • Η εξυπηρέτηση της ρύθμισης για την προστασία της κατοικίας γίνεται με επιτόκιο που δε μπορεί να υπερβαίνει το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 1,20 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Οφειλέτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το ποσό της δόσης μπορούν, υπό προϋποθέσεις, και εφόσον η αξία κατοικία τους δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα της προστατευόμενης αξίας, να υπολογίζουν σε συνεισφορά του Δημοσίου ή συνδρομή αντίστοιχη της επιδότησης ενοικίου.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ και περισσότερα ΕΔΩ

Υπόθεση Κιβωτού: Απαιτείται άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών
Τα φαινόμενα παιδικής κακοποίησης λαμβάνουν κοινωνικές διαστάσεις μάστιγας. Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», αθροιζόμενες σε μία σειρά αντίστοιχων καταγγελιών κατά το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύουν την ανεπάρκεια του πλαισίου παιδικής προστασίας. Ο ρόλος του κράτους και των κοινωνικών δομών, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει υποκατασταθεί πλήρως από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είναι απαραίτητη μια εθνική στρατηγική για την προστασία της παιδικής ηλικίας, καθώς κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση. Οι πρόσφατες καταγγελίες θα πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές που οφείλουν να λειτουργήσουν απερίσπαστα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα εμπλεκόμενα παιδιά από δευτερογενή κακοποίηση.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ