Σάββατο 26.11.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Υποκλοπές: Σε λίγο η κυβέρνηση θα ζητήσει και τα ρέστα
Το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση για την ΕΥΠ αποτελεί παραδοχή ενοχής υπό το φως της διεθνούς κατακραυγής. Ενώ κυβερνητικά στελέχη επέμεναν να ρωτούν γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν πήγαινε να ενημερωθεί στο αυτί για την παρακολούθησή του, αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν υπάρχει διαδικασία νόμιμης ενημέρωσης για αυτούς που παρακολουθούνται. Αποδεικνύεται όμως η κυβέρνηση αλλεργική και σε αυτή την περίπτωση απέναντι στις αρχές που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, καθώς η ΑΑΔΕ που εποπτεύει και ελέγχει την ΕΥΠ δεν κλήθηκε καν να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου. Το απόρρητο εργαλειοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα για να σκεπάσει με πέπλο σιωπής το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως το πλαίσιο έχει σημαντικές αδυναμίες και δεν απαντά στο εύλογο αίτημα όσων υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης, για έγκαιρη ενημέρωση και όχι 3 χρόνια μετά. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές στο σκοτάδι. Η θεσμική αντιμετώπιση είναι μόνο ο δρόμος της Δικαιοσύνης, όπως έκανε εξαρχής ο κ. Ανδρουλάκης. Όμως εδώ και 4 μήνες υπάρχει μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Ακόμη περιμένουμε να μάθουμε την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης, τη στιγμή που όσοι εμπορεύονται και χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά στην Ελλάδα κυκλοφορούν ανενόχλητοι.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δηλώσεις Μαντζουράνη: Αδειάζει προσωπικά τον κ. Τσίπρα
Σχετικά με τις δηλώσεις του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη για τη σκευωρία της Novartis, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξαρχής υποστήριζε ότι στήθηκε μία απόλυτη σκευωρία. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρός του, ο κ. Τσίπρας, έλεγαν έλεγε ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, μέχρι που τώρα τον αδειάζει προσωπικά ο στενός τους συνεργάτης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικά και ηθικά υπόλογοι. Όσο δε για τις θολές δηλώσεις του σχετικά με τις υποκλοπές και τον εάν υπάρχουν στοιχεία η περιορίζονται μόνο σε μαρτυρίες, δεν χωρούν συμψηφισμοί. Για την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσής του με το παράνομο λογισμικό Predator όλα τα στοιχεία είναι εξαρχής στα χέρια της Δικαιοσύνης. Δεν χωρούν συμψηφισμοί και νέες σκιές.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση αφήνει την αισχροκέρδεια να οργιάζει
Το κύμα ακρίβειας είναι σαρωτικό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρόλα αυτά η κυβέρνηση παραμένει δογματικά προσηλωμένη στην άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης και τα καύσιμα. Πανηγυρίζει ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο παρουσίασε μείωση 1,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν σε δωδεκάμηνη βάση (Νοέμβριος 2021-Οκτώβριος 2022) ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 9,2%. Προσπαθεί με ημίμετρα να ανασχέσει το κύμα ακρίβειας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να φτωχοποιούνται, ενώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο. Το φυσικό αέριο κοστίζει 68% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο κατά 20,8%, ενώ τα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού έχουν 16,1% υψηλότερο κόστος. Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη που έκανε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση τα τελευταία τρία χρόνια, επικαλείται την επιβάρυνση του προϋπολογισμού και τους δημοσιονομικούς κινδύνους, ενώ αφήνει την αισχροκέρδεια να οργιάζει. Ενόψει του χειμώνα, χρειάζονται πραγματικά μέτρα τώρα, όχι επιδερμικές παρεμβάσεις που μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Η κυβέρνηση απέτυχε στη φορολόγηση των υπερεσόδων των μεγάλων παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας, καθώς ο στρεβλός μηχανισμός που δημιούργησε διόγκωσε τα υπερκέρδη. Κατέθεσε δε, μία τροπολογία για να καλύψει τις αστοχίες αυτού του μηχανισμού, γεμάτη γκρίζες ζώνες. Δημιουργεί έναν ακόμα μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων. Η μόνη ξεκάθαρη απάντηση είναι, όπως έχουμε εξαρχής προτείνει, το πλαφόν στη λιανική, ώστε το πρόβλημα να λυθεί από τη ρίζα.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Καλάθι νοικοκυριού: Επικοινωνιακός θόρυβος αντί για πραγματικά αποτελέσματα
Παρά την επικοινωνιακή φιέστα, το καλάθι του νοικοκυριού έφερε δυσανάλογα μικρά αποτελέσματα για την τσέπη των καταναλωτών. Από την πρώτη μέρα φάνηκε πως περιορίζεται σε μια διαφημιστική καμπάνια προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και προσφορών των σουπερμάρκετ που ήδη ισχύουν. Αν η κυβέρνηση είχε πραγματικά πρόθεση να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, θα μείωνε τον ΦΠΑ και τα βασικά προϊόντα και θα επέβαλε πλαφόν στη λιανική τιμής της ενέργειας. Θα αξιοποιούσε περισσότερο το Παρατηρητήριο Τιμών για να ανακοινώνει συγκριτικά στοιχεία για χίλια προϊόντα που καταγράφονται ήδη, όπως γίνεται σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο. Θα είχε υποστηρίξει περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις Καταναλωτικές Οργανώσεις ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ