Σάββατο 26.11.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Αρκούσε ένα πέναλτι για να παραδεχθεί ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα
«Ένα πέναλτι ήταν αρκετό, ώστε να βγει δημοσίως ο Πρωθυπουργός και να παραδεχθεί πρώτη φορά ότι υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα. Ένα offside αν έχουμε την άλλη Κυριακή, είναι ικανός να μας πει και ποιοι έχουν και διαχειρίζονται το παράκεντρο του Predator», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Κάλεσε οποιονδήποτε θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί η προσωπική του ζωή, το κινητό του, έχει πέσει θύμα παράνομης παρακολούθησης, να περπατήσει τον δρόμο των θεσμών, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Όσο για το αλά καρτ απόρρητο, το οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για να κρύψει τις ευθύνες του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί εις βάρος του κ. Ανδρουλάκη, επισήμανε πως «τώρα έρχονται κάποιοι άλλοι και το αξιοποιούν. Γράφουν ονόματα. Μπορεί να γράψουν 500, 1.000 ονόματα. Ποιος θα τους επιβεβαιώσει ότι είναι θύματα; Γι’ αυτό λοιπόν τον προκαλώ ξανά δημοσίως, με ευθύνη του να αρθεί το απόρρητο για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

«Όταν ένας πρωθυπουργός έχει πάρει την ευθύνη της ΕΥΠ στο Μαξίμου, όταν αλλάζει τη νομοθεσία για να βάλει ένα πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης και ελέγχου δικού του στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, όταν συμβαίνει αυτό το γεγονός και καρατομεί τον στενότερό του συνεργάτη που ήταν ο ανιψιός του, ο κ. Δημητριάδης, εσείς τι νομίζετε; Έχει ευθύνη ή δεν έχει ευθύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, για να προσθέσει: «Είναι προφανές ότι έχει ευθύνη».

Υπογράμμισε ότι με εντολή του κ. Μητσοτάκη η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή δεν επέτρεψε να κληθούν οι κ.κ. Μπίτζιος, Λαβράνος και Δημητριάδης. Σε αντίθεση με ό,τι υποστήριξε μάλιστα, ότι δηλαδή πήγαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών, ο εκπρόσωπος της Intellexa δεν εμφανίστηκε ποτέ, αλλά εστάλησαν ερωτήσεις γραπτώς με e-mail. «Δηλαδή η εξέταση που έκανε η επιτροπή ήταν ένα e-mail γραπτών ερωτήσεων. Αυτό εννοεί εξεταστική ο κ. Μητσοτάκης;», διερωτήθηκε.

Τόνισε επίσης, πως το παιχνίδι της Krikel ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Τις δύο απευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους 1.400.000 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολούθησαν απευθείας αναθέσεις 10 εκατ. ευρώ από τη ΝΔ. «Τι έχουν να πουν για όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας;», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η παρακολούθησή του βαραίνει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς οργανώθηκε από το παρακράτος που στήθηκε μέσα στην ΕΥΠ επί των ημερών του.

«Δεν έχω καμία προσωπική εμμονή ούτε είμαι πληγωμένος όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι θα περάσει ο χρόνος. Με ενδιαφέρει η Ελληνική Δημοκρατία να είναι μία ισχυρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία που δεν θα μπορεί κανείς στο παρασκήνιο να εκβιάζει πολιτικούς, δικαστές, επιχειρηματίες. Όλα στο φως. Όποιος φοβάται να κάνει πίσω. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι για αυτό πήγα στη δικαιοσύνη και για αυτό θα πάω μέχρι τέλους αυτήν την υπόθεση».

Ακρίβεια

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως οι λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές έχουν διογκώσει τις εσωτερικές παρενέργειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολύ περισσότερο από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όσο για το καλάθι του νοικοκυριού, επισήμανε τις στρεβλώσεις που έχουν εντοπίσει οι καταναλωτικές οργανώσεις: «Το καλάθι του νοικοκυριού, για κάποιες αλυσίδες, έγινε ένα όπλο «ξεστοκαρίσματος». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς το ψηφίσαμε, γιατί δίνουμε ευκαιρία σε όλα τα μέτρα ανακούφισης», αλλά, όπως είπε, όλα αυτά είναι μεν κάτι αλλά από την άλλη είναι παρηγοριά στον άρρωστο».

Ενέργεια

Σχολιάζοντας τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, η οποία πάγωσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Να συνεχίσουν οι έρευνες και να επενδύσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του ταμείου ανάκαμψης στην αναβάθμιση του δικτύου ώστε να γίνει υψηλής διασυνδεσιμότητας. Να έχουμε συντριπτικά το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2030 από ανανεώσιμες πηγές με στόχο, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να είναι σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, τους φτωχότερους Έλληνες, ώστε ό,τι και να γίνει μελλοντικά με μια ενεργειακή κρίση, να ξέρουν ότι δεν θα είναι ευάλωτοι στις διεθνείς κρίσεις και την εγχώρια κερδοσκοπική ελίτ».

Μετεκλογικές συνεργασίες

Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία θεσμικής συμπεριφοράς όταν ο Πρωθυπουργός λέει: Ή εγώ Πρωθυπουργός ή τίποτα, με δημοσιεύματα να μιλούν ακόμα και για τρίτη εκλογική αναμέτρηση, εκβιάζοντας την ψήφο του ελληνικού λαού. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Μάγος του Οζ και προβλέπει ότι η απλή αναλογική είναι μια χαμένη υπόθεση; Εμείς την πρώτη Κυριακή με ισχυρή λαϊκή εντολή θα πούμε ότι θέλουμε Κυβέρνηση η οποία θα έχει αυτές τις προτεραιότητες», τόνισε. «Ο κ. Τσίπρας ψηφίζει την απλή αναλογική και βγαίνει από τη ΔΕΘ και λέει: “Δεν θα κάνω εγώ την Κυβέρνηση των ηττημένων”. Μα τί σημαίνει απλή αναλογική; Γιατί την έφερε; Πρώτοι στην Δανία είναι οι σοσιαλδημοκράτες. Πρωθυπουργός είναι από τη Δεξιά γιατί έκαναν μια άλλη Κυβέρνηση. Εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσω οτιδήποτε κάνει την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να πάμε σε μια εποχή προγραμματικών Κυβερνήσεων με πρόσωπα τα οποία θα αξιολογούνται από τον ελληνικό λαό. Θα είναι Υπουργοί με δυνατότητες και όχι Υπουργοί που θα τους ελέγχει ένα αρχηγοκεντρικό μοντέλο και ουσιαστικά θα είναι υπογραφές του Μεγάρου Μαξίμου. Μιλάω για μια συμμετοχική δημοκρατία. Μιλάω για μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης που δεν κάνει ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τους πολιτικούς αντί να ψάχνουν μέσα από μια θεσμική λειτουργία, να πρέπει να βρουν ή τον Γρηγόρη Δημητριάδη ή τον Νίκο Παππά στο παρελθόν», κατέληξε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Yπερπληθωρισμός κερδών για τους λίγους
«Οι εργαζόμενοι περνούν πάρα πολύ δύσκολα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες πληθωρισμού και δυστυχώς η κυβέρνηση μέσα από την αβουλία της, επιτρέπει συνεχώς να μειώνονται τα εισοδήματά τους και η αγοραστική τους δύναμη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο συνάντησης με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Επισήμανε τον πληθωρισμό κερδών και υπερκερδών για τους λίγους που ευνοούν οι κυβερνητικές επιλογές σε μια σειρά από τομείς, ενώ η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα μέχρι τα 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα ως τα 1.100 ευρώ περίπου το 14%.

«Ακριβώς την ίδια στιγμή στον τομέα την ενέργειας έχουμε πολιτικές οι οποίες δημιουργούν υπερπληθωρισμό κερδών για τους λίγους και μιλάω για τους παραγωγούς, για τις εταιρείες που κάνουν προμήθεια», τόνισε, βάζοντας και την διάσταση του χάσματος μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, που επίσης λειτουργεί σε βάρος του εισοδήματος των νοικοκυριών. «Είμαστε πρώτοι στην ευρωζώνη στη σχέση που αφορά στο επιτόκιο καταθέσεων και στον μέσο όρο του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων. Όλα αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να έχουμε μία δίκαιη πολιτική μείωσης της έκτασης των ανισοτήτων και μεγαλύτερης προστασίας των μεσαίων στρωμάτων και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ