Σάββατο 26.11.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου  2022

Ν. Ανδρουλάκης: Υπερκέρδη για τις τράπεζες εις βάρος των πολιτών
«Με τον πληθωρισμό να κινείται στη χώρα μας στο 10% και την αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται δραματικά, οι τράπεζες επιλέγουν να διατηρούν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα -της τάξης του 0,11%- το επιτόκιο για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η αξία και των αποταμιεύσεων. Την ίδια στιγμή, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%», σημείωσε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, καταδεικνύοντας τη διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και δανεισμού.

Πέραν αυτού, όπως επισήμανε, «οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα αντλούν τεράστια επιτοκιακά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων, που άντλησαν από την Ε.Κ.Τ. την προηγούμενη τριετία με αρνητικά επιτόκια χωρίς να τονώνουν επαρκώς την αγορά».

Τη στιγμή που ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, ψήφισαν την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 4,8% στα κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, «η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία υπερκερδών στις συστημικές τράπεζες, τα επιδοτεί στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κερδοσκοπεί μέσω των ανατιμήσεων και του ΦΠΑ εις βάρος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων», ανέφερε, καταλήγοντας πως μόνο με δίκαιες και τολμηρές πολιτικές μπορούμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Υποκλοπές: Επιμένουμε στο προσκήνιο για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης
Απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη συσκότιση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μένει πιστό στη θεσμική του στάση. Έχουμε εξαρχής δώσει τη λύση, καλώντας τον Πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο, όπως οφείλει εκ του νόμου, για να σταματήσει η υπονόμευση των θεσμών. Αντ’ αυτού, συνεχίζεται η ενορχηστρωμένη υποβάθμιση της υπόθεσης και η εργαλειοποίηση του «απορρήτου» σε βάρος της αλήθειας. Πρακτικές που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι σταθερή πολιτική επιλογή του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να κινούμαστε απολύτως θεσμικά, στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ