Κυριακή 04.12.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου  2022

Ν. Ανδρουλάκης: Θεσμική κουλτούρα διακυβέρνησης απέναντι σε δύο αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας
«Απέναντι σε δύο αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας, όπου από τη μία μεριά είχαμε τον κ. Παππά να είναι ο αντ’ αυτού και μετά είχαμε τον άλλον αντ’ αυτού, τον κ. Δημητριάδη, αντιπαραθέτω μια θεσμική κουλτούρα ανοιχτής διακυβέρνησης, με προγραμματικές συμφωνίες, που αφού γίνεται σε όλη την Ευρώπη, γιατί επιτέλους να μην γίνει στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης. Περιγράφοντας ένα ιδιότυπο πολιτικό τανγκό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε πως εδώ φαίνεται «ένα παιχνίδι δύο προσώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι είτε να μείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα ο ένας, είτε να την κατακτήσει ξανά ο άλλος».

Ακρίβεια

Ασκώντας κριτική στο καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλοπροαίρετα ψήφισε, τόνισε πως περιορίζεται μόνο σε ιδιωτικές ετικέτες και προϊόντα που ήταν ήδη σε προσφορά, χωρίς να ασκείται πίεση για τις τιμές των άλλων προϊόντων, ενώ απουσιάζουν είδη όπως οι βρεφικές πάνες. Πρότεινε δε την καθιέρωση φθηνού μηνιαίου εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ως προς δε τις υψηλότατες δαπάνες στέγασης, σημείωσε πως αν και οι τράπεζες έλαβαν 40 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρατούν μεν σταθερό το επιτόκιο καταθέσεων και αυξάνουν 60 μονάδες το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια, δημιουργώντας το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο στην Ευρωζώνη. «Αυτά συνιστούν κερδοσκοπία των μεγάλων και ισχυρών, που αυτή η Κυβέρνηση δεν ακουμπάει, αλλά και εφαρμόζει πολιτικές για να την ενισχύσει περαιτέρω».

Ενεργειακή κρίση

«Προτείναμε πλαφόν στη λιανική. Δεν το υιοθέτησαν και τώρα αν δείτε τα στοιχεία, αποδεικνύεται γιατί είναι στρεβλό το μοντέλο της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως ενώ στο χρηματηστήριο ενέργειας η μεγαβατώρα κόστιζε τον Σεπτέμβριο 400 ευρώ, εμείς την πληρώναμε 800 ευρώ. Τώρα από 230 ευρώ, πωλείται στη λιανική στα 600 ευρώ. «Άρα το μοντέλο που έφτιαξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι για να κερδοσκοπούν οι λίγοι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας», κατέληξε.

Τουρκική προκλητικότητα

Ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει σενάριο αποστρατικοποίησης των νησιών μας, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας πέρα από κάθε λογική διεθνούς δικαίου. Επίσης, αναφερόμενος στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της FRONTEX, ώστε και να συγκρατείτε το κόστος φύλαξης των συνόρων μας, αλλά και να υπάρχουν ευρωπαϊκά μάτια που θα βλέπουν το παιχνίδι του Ερντογάν στα σύνορα μας. «Δεν μπορεί κάποιος να καταγγέλει τον Λουκασένκο ότι κάνει υβριδικό πόλεμο με το μεταναστευτικό αλλά να μην καταγγέλλει τον Ερντογάν όταν κάνει το ίδιο», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης


Σκάνδαλο υποκλοπών

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέδειξε την κυβερνητική προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ απάντησε στην κριτική φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων για την επιλογή του να καταθέσει υπόμνημα στην επιτροπή PEGA. «Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε όσα έχω πει, γιατί είναι θράσος να λένε ότι δεν πήγα λόγω σκοπιμότητας. Είπα ότι η εταιρεία Krikel, που εμπλέκεται, είχε 1 εκατ. απευθείας ανάθεση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά έκανε άλλα 8 εκατ. απευθείας ανάθεση επί Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε όλοι, και γνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Υπουργός, που έκανε αυτή την απευθείας ανάθεση, κατόπιν έβαλε τον γιο του να δουλεύει στην Krikel», τόνισε. Ξεκαθάρισε πως θα πρέπει με εθνικούς όρους και όρους ασφάλειας του πολιτικού συστήματος να αποκαλυφθεί ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα. «Δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα υπερόπλο παρακολούθησης εκατομμυρίων ευρώ απέναντι σε επιχειρηματίες και πολιτικούς και να μην κινητοποιείται η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη εναντίον του», κατέληξε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ενέργεια: Δεν βιάζεται η κυβέρνηση για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών
Το «προσωρινό» ποσό της έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, σύμφωνα με το νέο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παρέλαβε ο Υπουργός Ενέργειας, προσδιορίζεται για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 στα 373,55 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο πόρισμα του Μαΐου προσδιόριζε το ποσό στα 930 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο με Υπουργική Απόφαση «προσωρινά» και πάλι μέσω νέας φόρμουλας, είχαν προσδιοριστεί κοντά στα 460 εκατ. ευρώ. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο το ποσό μειώνεται. Εκτός όμως από τη νέα απομείωση, έχουν ήδη περάσει 8 μήνες από τις πρώτες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κι ακόμα δεν έχουμε μάθει πότε ακριβώς θα προχωρήσει η είσπραξη. H Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν βιάζεται, ενώ για τους πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να ροκανίζεται από την ακρίβεια, ο χρόνος έχει προ πολλού τελειώσει.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ