Κυριακή 27.11.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου  2022

Ν. Ανδρουλάκης: Σημάδι ελπίδας το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βραζιλία
Ως σημάδι ελπίδας για τον λαό της Βραζιλίας, χαρακτήρισε τη νίκη του Luiz Inácio Lula da Silva στις προεδρικές εκλογές, με μήνυμά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. «Ελπίδα για σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου αλλά και για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε, τονίζοντας πως «η ήττα του Μπολσονάρου και της τραμπικής φιλοσοφίας ανοίγει το δρόμο για καλύτερη και ειλικρινή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παγκόσμιες προκλήσεις, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα την προστασία του παγκόσμιου πνεύμονα του δάσους του Αμαζονίου».
Υγεία: Σε εικονική πραγματικότητα η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επαίρεται ότι υλοποιεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν οι πολιτικές της έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση και την υπονόμευσή του. Η δήλωση του υπουργού κ. Πλεύρη ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αποτελούν «αντιγραφή» όσων ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση, δείχνουν πως είτε ζει σε εικονική πραγματικότητα ή διαστρεβλώνει συνειδητά την αλήθεια. Οι Έλληνες είμαστε τρίτοι, μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι αξιοποιεί πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία. Όταν η Ιταλία διαθέτει το 10% και η Πορτογαλία το 8%, η κυβέρνηση της ΝΔ μόνο το 4,8% των πόρων.

Ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού καταρρέει, καθώς από τους αναγκαίους 5.000-6.000 γιατρούς, έχουν εγγραφεί μόνο 3.500. Μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, προχωρούν σε 6.000 μόνιμες προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ., οι οποίες θα καλύψουν μόνο τις νέες αποχωρήσεις, ενώ η φυγή νέων ιατρών στο εξωτερικό συνεχίζεται. Προετοιμάζει δε, η κυβέρνηση νέα νομοθετική παρέμβαση που υπονομεύει τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ο ουσιαστικός αντίπαλος στις πολιτικές της ΝΔ. Οι προτάσεις μας για το νέο Ε.Σ.Υ. στοχεύουν σε ένα ευέλικτο, αποτελεσματικό και πρωτοπόρο σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί ως μηχανισμός μείωσης και όχι διαιώνισης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ακρίβεια: Μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας, όχι market pass
Μονιμοποίηση της ακρίβειας δείχνουν τα στοιχεία της EUROSTAT για τον πληθωρισμό στη χώρα μας τον Οκτώβριο. Πάρα τη σχετική υποχώρηση στο 9,8%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξακολουθεί να ροκανίζει τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών και να αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που σε μεγάλο βαθμό μετακυλύεται στους καταναλωτές. Οι αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι ακόμα και διπλάσιες του μέσου όρου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η κυβέρνηση με αποσπασματικές πολιτικές, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, που δεν είναι παρά ένα ανεπαρκές market pass, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποιεί για ενδεχόμενη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού, υπέρ των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Οι επιδοματικές πολιτικές της κυβέρνησης καταλήγουν πάλι στις τσέπες των λίγων και ισχυρών, ενώ η ακρίβεια μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας, τα οποία έχει κατ’ επανάληψη προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ενέργεια: Υπερκέρδη για τους προμηθευτές με κυβερνητική χρηματοδότηση
Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ κέρδισαν μόνο για τον Οκτώβριο οι προμηθευτές ενέργειας, πουλώντας σε τιμή υπερδιπλάσια από την αγορά. Η πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης δημιουργεί κάθε μήνα εκατοντάδες εκατομμύρια νέα υπερκέρδη σε όλους του προμηθευτές μέσω των πανάκριβων τιμολογίων που ανακοινώνουν. Για να ισορροπήσει τον στρεβλό μηχανισμό που δημιούργησε, αναγκάζεται να ξοδεύει τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί να χρηματοδοτεί με αυτά επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Για τον Οκτώβριο, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, όταν από τα υπερκέρδη που κατακρατά ο μηχανισμός στην πηγή, προήλθαν μόλις 250 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κοντά 850 εκατ. προήλθαν από τα κρατικά ταμεία, τους φόρους δηλαδή των πολιτών. Ένα αποτελεσματικό σύστημα διαμόρφωσης τιμών λιανικής και δίκαιων αποζημιώσεων για όλους είναι απαραίτητο.

Περισσότερα ΕΔΩ

Υπόθεση Πάτση: Θύματα της αντίληψης «κράτος-λάφυρο» οι πολίτες
Τη στιγμή που η κοινωνία πλήττεται από την ακρίβεια και την ανέχεια, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αφήνουν εν γνώσει τους στελέχη της ΝΔ να κερδοσκοπούν επάνω τους κόπους μίας ζωής, όπως η πρώτη κατοικία. Το σκάνδαλο Πάτση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αντίληψης της ΝΔ για το «κράτος-λάφυρο» με αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ημέτερους. Δεν είναι τυχαίο ότι ανέθεσαν στον γιο του κ. Πάτση τη γραμματεία του τομέα «κόκκινων δανείων» του κόμματος. Σήμερα, τα «κόκκινα δάνεια» υπερβαίνουν τα 1,2 εκατ., ενώ 700.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το 2025 – πολλά εκ των οποίων πρώτες κατοικίες.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ