Σάββατο 30.09.2023

Ρυθμός Επικαιρότητας

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2022

N. Ανδρουλάκης: Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στον αυταρχισμό & την αδικία
«Εμείς δεν θα μπούμε σε μια περιπέτεια ενός επιτελικού παρακράτους, ενός δήθεν επιτελικού κράτους που συσσωρεύει όλες τις αρμοδιότητες διοίκησης σε μια παρέα του Μαξίμου. Εμείς θέλουμε ανοιχτή διακυβέρνηση με δημόσιο διάλογο, με την αυτοδιοίκηση στην προτεραιότητα κι όχι διαχειριστή μόνο της καθημερινότητας αλλά και της στρατηγικής του μέλλοντος της αυτοδιοίκησης. Εμείς θέλουμε άλλο τρόπο διακυβέρνησης με διαφάνεια με διάχυση των εξουσιών. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα και χαράσσοντας τις πολιτικές και προγραμματικές συντεταγμένες του Κινήματος.

Σκάνδαλο υποκλοπών

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μου ζητά να ενημερωθώ από την ΕΥΠ όμως κάτι τέτοιο είναι παράνομο σύμφωνα με το νόμο που έφερε. Επιχειρείται έτσι να φορτωθώ εγώ –το θύμα– τη νομική ευθύνη της παρανομίας! Πρόκειται για θράσος. Αντί να κάνουν το πολύ απλό και νόμιμο: Βάσει του νόμου του 2006, ο Πρωθυπουργός που προΐσταται των μυστικών υπηρεσιών, ως πολιτικός υπεύθυνος να άρει το απόρρητο, αφού καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Και να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί με αυτή τη νοσηρή υπόθεση. Οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής και ποτέ δεν ετέθη θέμα εθνικού κινδύνου, εθνικής ασφάλειας. Τίθεται ξαφνικά μόλις καταθέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι εκλείπει μόλις εκλέγομαι. Παράλληλα όμως ανακύπτει κι ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της καταστροφής του φακέλου των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Συνεπώς για τι να με ενημερώσουν;»

Εξεταστική Επιτροπή

«Είναι δυνατόν να συγκροτείται Εξεταστική επιτροπή και το κυβερνών κόμμα να αποκλείει την κλήση των ατόμων που πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο και το μόνο πολιτικό πρόσωπο καλεί, να είμαι εγώ, το θύμα; Ζητάμε να καταθέσουν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα με αυτά τα λογισμικά που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά τα πυρηνικά όπλα που υπονομεύουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία και η κυβερνητική πλειοψηφία λέει όχι. Γιατί λοιπόν τους περιφρουρεί όλους αυτούς; Αυτό δεν είναι δείγμα μιας ένοχης προσπάθειας συγκάλυψης; Αν, λοιπόν, δεν τους καλέσουν εδώ, εγώ θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για να τους καλέσει η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέλω να πέσει άπλετο φως. Είναι ζήτημα που αφορά την πατρίδα μας, εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια σας».

Σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών

«Ο λαός είναι αυτός που θα κρίνει. Ας καταθέσει ο καθένας τις απόψεις του, το πρόγραμμά του κι έπειτα θα κρίνει ο λαός το πολιτικό προσωπικό, τις προτεραιότητες και τις πρακτικές του καθένα. Με απόλυτη ευθύνη θα διαχειριστώ την εντολή που θα μου δώσει ο ελληνικός λαός και με σεβασμό στις αρχές, τις αξίες της παράταξής μας, αλλά και για τις ανάγκες της χώρας. Διότι κατανοώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον. Άλλοι δεν το κατανοούν που εκθέτουν τη χώρα συνεχώς μόνο και μόνο για να φτιάξουν ένα περιβάλλον απόλυτης εσωτερικής πολιτικής κυριαρχίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε και να γίνουν οι εκλογές, να πάρουμε ισχυρή εντολή και να κάνουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, με τη σοσιαλδημοκρατία ισχυρή. Με καθαρό δίλημμα: Ή πάμε σε μια δημοκρατική ανατροπή με ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη ή δείχνουμε μια τεράστια ανοχή στα φαινόμενα αυταρχισμού, καθεστωτισμού και αδικίας που ζει ο λαός τα τελευταία χρόνια».

Ενεργειακή κρίση

«Η χώρα θα μπορούμε να μην περάσει αυτά που περνά σήμερα. Με επιλογή Τσίπρα – Μητσοτάκη σε δύο διαδοχικές κυβερνητικές περιόδους, η χώρα κάνει όχι απανθρακοποίηση –ως όφειλε–, αλλά απολιγνιτοποίηση. Τα έκαναν συνειδητά, διότι ήθελαν να ενισχύσουν το λόμπι του φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα δεν ακουμπούν. Ο κ. Μητσοτάκης, ενδιαμέσου της κρίσης αυξάνει άλλο ένα 20-25% την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Και τώρα λέει να αποσυνδέσουμε κάπως από την οικονομία από το φυσικό αέριο. Η ενεργειακή κρίση ξεκινά πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έστω και τώρα πρέπει η χώρα να πάει στην κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών, όχι όμως ως επιχειρηματικό εργαλείο στα χέρια πέντε μεγάλων συστημάτων οικονομικών της χώρας. Αλλά διαχέοντας την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, των σύγχρονων τεχνολογιών, ενεργειακές κοινότητες, σε φωτοβολταϊκά στις στέγες, στη προσπάθεια ο κάθε πολίτης να γίνει συμμέτοχος στην πράσινη μετάβαση. Χρειάζονται και άμεσες παρεμβάσεις όπως το πλαφόν στη λιανική, η φορολόγηση των υπερκερδών, οι πολιτικές εξοικονόμησης και η μείωση κάποιων φόρων στα καύσιμα».

Τουρκική προκλητικότητα

«Υπάρχει μία στρατηγική διαπαιδαγώγηση του τουρκικού λαού σε σχέση με γειτονικές χώρες -και όχι μόνο την Ελλάδα-. Δείτε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Δεν άκουσα την ελληνική εξωτερική πολιτική να τοποθετείται ευθέως ή τον κ. Μητσοτάκη. Η Τουρκία λοιπόν σε κάθε μέτωπο δημιουργεί συνεχείς εντάσεις. Εγώ εδώ και τέσσερα χρόνια ότι θεωρώ χίμαιρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στη χώρα έχουν γίνει βήματα πισωγυρίσματος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου που δεν δικαιολογούν να γίνεται αυτή η συζήτηση. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον: ειδική σχέση με διαπραγματεύσεις, αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης Τουρκίας με την ΕΕ, που όμως συγχρόνως ένα σύγχρονο νομικό κείμενο θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις όταν υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας ή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών. Και δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής, άμεσα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη».

Στεγαστική κρίση

«Η Κυβέρνηση μόλις πήρε το Ταμείο Ανάκαμψης έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, που έβαλαν από είκοσι χιλιάδες οι Ίβηρες και δέκα χιλιάδες οι Ιταλοί, κατοικίες, εστίες φοιτητών, νέες κατασκευές, ανακαινίσεις, κατοικίες για νέα ζευγάρια, με φορολογικά κίνητρα. Η Κυβέρνηση προτείνει για την ανακαίνιση, μέχρι δέκα χιλιάδες, 40%, να δίνονται στον ιδιοκτήτη, με μόνη υποχρέωση να βάζει το σπίτι του στη μακροχρόνια μίσθωση! Σε ποια τιμή όμως; Εμείς λέμε να το ανακαινίσει με δέσμευση να το νοικιάσει μακροπρόθεσμα με χαμηλό κόστος. Δεύτερον, θα πάρουν το δημόσιο απόθεμα που υπάρχει, αντιπαροχή, μια μορφή ΣΔΙΤ από ότι καταλαβαίνω, δημόσια οικόπεδα, τα μισά να τα νοικιάσουν μακροπρόθεσμα και τα άλλα μισά όπως θέλουν οι ιδιώτες. Μα γιατί αντί να μιμούμαστε αυτό που κάνουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι κάνουμε κάτι δικό μας; Μήπως για να βολέψουμε πάλι συμφέροντα και κατασκευαστικές εταιρείες; Εμείς προτείνουμε φορολογικά κίνητρα, μειωμένο ΕΝΦΙΑ για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, με δέσμευση μακροχρόνια να είναι ενοικιασμένα με χαμηλό κόστος. Από το ταμείο ανάκαμψης ανακαίνιση και κατασκευή νέων κατοικιών, εστίες στα πανεπιστήμια και περιορισμούς στη χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Βίντεο ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη στην 86η ΔΕΘ

Εξεταστική: Ποια άλλη πηγή γνώριζε για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη;
«Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων, παρά την επίκληση του απορρήτου. Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη και Δημητριάδη για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη. Μα τότε ποιος τους ενημέρωσε; Ποια άλλη πηγή γνώριζε για την παρακολούθηση; Επίσης υπάρχει αποδεικτικό έγγραφο για την καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου αρχείου. Αναμένεται συνέχεια…» υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και τακτικά μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη και κ. Δημήτρης Μπιάγκης.
«Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο, η ισχύς και η συνοχή της ατλαντικής συμμαχίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μηδενική ανοχή απέναντι σε πρακτικές απειλών εναντίον χωρών μελών του ΝΑΤΟ αλλά απέναντι και σε πρακτικές που υπονομεύουν την ενότητα και την ισχύ των αποφάσεων και των κυρώσεων που αποφασίζονται. Αυτό θα πρέπει να το καταστήσει σαφές η χώρα μας σε φίλους και συμμάχους καθώς η Τουρκία με τον τρόπο που συμπεριφέρεται τόσο στις σχέσεις της με τη Ρωσία όσο και στις σχέσεις της με μια σύμμαχο χώρα όπως είναι η Ελλάδα, επιβεβαιώνει ότι δεν λειτουργεί με βάση τις αρχές και τους κανόνες του δυτικού συστήματος ασφαλείας, αλλά έχει υιοθετήσει έναν αναθεωρητισμό που μικρές διαφορές έχει σε σχέση με τον αναθεωρητισμό και την αλλαγή συνόρων που επιχειρεί η Ρωσία. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές ευρωπαϊκών χωρών, που υλοποιούν αμυντικά προγράμματα και εξοπλίζουν την Τουρκία. Ανεπιφύλακτα ναι από το ΠΑΣΟΚ στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι γι’ αυτές πράξη άμυνας.
Διαρκής ο αγώνας για τη Δημοκρατία, που δεν είναι αυτονόητη για όλους
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας βρίσκει την Ελληνική Δημοκρατία, όχι να γιορτάζει, αλλά να πονά βαθιά πληγωμένη. Στα «τραύματα» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήρθαν να προστεθούν οι -χωρίς τέλος- «μαχαιριές» της Ν.Δ., που αναβιώνουν τις πιο παλαιοκομματικές πρακτικές της δεξιάς. Τη στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις η ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας καθημερινά υποβαθμίζεται, με σημαντικά ελλείμματα σε βασικούς τομείς. Στην αν-ελευθερία του Τύπου. Στην υπονόμευση των Ανεξαρτήτων Αρχών. Στην αναβίωση της πελατοκρατίας και αναξιοκρατίας στη λειτουργία του Κράτους. Στον ευτελισμό της διάκρισης των εξουσιών. Πρόσφατη κορύφωση, το δυσώδες σκάνδαλο της αντισυνταγματικής και παράνομης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, που κατέδειξε γλαφυρά σε όλους τον κατήφορο όπου κατρακυλά με φόρα το Επιτελικό Καθεστώς. Χρέος μας να θωρακίσουμε το πολίτευμα που η εξουσία πηγάζει από το Λαό, ασκείται από το Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού, τιμώντας τους αγωνιστές που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ