Πέμπτη 06.10.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ν. Ανδρουλάκης: Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι
«Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια νέα κανονικότητα, όπου οι παρακολουθήσεις πολιτικών, κομμάτων, δημοσιογράφων, δικαστών αλλά και κάθε απλού πολίτη θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες» τόνισε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συνεδρίαση με θέμα: «Παρακολουθήσεις και κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα». Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης: «Ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια με νόμιμο και διαφανή τρόπο. O Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον Ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης πρέπει να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Επιτροπή PEGA, όλα τα πρόσωπα που βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών. Το προσπαθήσαμε ήδη μια φορά αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε. Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας. Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους. Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι (…). Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους, όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η παγίδευση των πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θωρακίζει τους Ευρωπαίους πολίτες τόσο από τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων όσο και από ολιγάρχες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κακόβουλα λογισμικά εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ενισχύοντας περεταίρω τη δύναμή τους. Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους συναδέλφους να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό τον νέο αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε Ευρωπαίου πολίτη».

Βίντεο ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ

Δηλώσεις Πέτσα: Δίχως τέλος ο αλαζονικός οίστρος της Κυβέρνησης
Δεν έχει τέλος ο αλαζονικός οίστρος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον κ. Πέτσα σήμερα να παίρνει τη σκυτάλη και να δηλώνει με μνημειώδη αμετροέπεια ότι όποιος δεν προσαρμοστεί στην ενεργειακή πραγματικότητα, πεθαίνει! Ούτε η ανασκευή του μπόρεσε να κρύψει τον κυνισμό και την ανάλγητη πολιτική που διατρέχει την Κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται να ενσκήψει στα προβλήματα του λαού και να παρέχει λύσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα που προβληματίζει έντονα τους πολίτες που έχουν πληγεί από την ακρίβεια. Η ενεργειακή πολιτική, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, απαιτεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η Κυβέρνηση οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής και να προστατέψει τους αδύναμους από την ενεργειακή φτώχεια.
Σκάνδαλο υποκλοπών: Παρωδία η Εξεταστική Επιτροπή
Την απροθυμία της Κυβέρνησης να πέσει φως στο σκάνδαλο υποκλοπών παρά τα όσα υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός, αποδεικνύουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί της στην Εξεταστική Επιτροπή. Η Κυβέρνηση τρέμει την άρση του απορρήτου, γι΄αυτό κι αρνείται πεισματικά την κλήτευση μαρτύρων και αρμόδιων που χειρίστηκαν την υπόθεση. Αν όμως πράγματι στη ΝΔ πίστευαν έστω και στοιχειωδώς στη διαφάνεια και την πραγματική προάσπιση της εθνικής ασφάλειας την οποία επικαλούνται διαρκώς, θα είχαν αντιμετωπίσει διαφορετικά την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης αναδιάρθρωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και θα συζητούσαν τις ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Αντί να επιδιώκουν την διαλεύκανση της υπόθεσης όμως, επισείουν παραμύθια κινδυνολογίας και αποσταθεροποίησης κι εξαπολύουν μέχρι κι απειλές φυλάκισης! Κι όλα αυτά για να καλύψουν τις ευθύνες τους για ένα μείζον ζήτημα που αφορά την Δημοκρατία και να επιχειρήσουν μάταια να κάμψουν τη σταθερή προσήλωση στην πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τους περάσει όμως. Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ
Μη χάσετε: Ομιλία Ν. Ανδρουλάκη & Συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ
Ομιλία στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ θα εκφωνήσει αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 19:30 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11:30 το πρωί, ο Ν. Ανδρουλάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης» εντός της HELEXPO ΔΕΘ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ