Δευτέρα 08.08.2022

Ρυθμός Επικαιρότητας

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2022

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη για το νομοσχέδιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ συζητείται στη Βουλή σε κλίμα τοξικότητας, ιδεοληψίας και πελατειακών προτεραιοτήτων. Σε ζητήματα που θα μπορούσαν να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, δεν έχουν την πρόθεση να δείξουν συναίνεση και σύνθεση απόψεων» σημειώνει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης για το νομοσχέδιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που συζητείται στη Βουλή. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης: «Μετά από μια δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων τα ζητήματα Παιδείας αντί να αποτελούν κοινή αγωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, αξιοποιούνται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για να αυξηθεί τεχνητά η πόλωση μεταξύ τους, με μόνους χαμένους τους φοιτητές και την παιδεία στο σύνολό της. Χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν η διαβούλευση για το αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011 είχε διαρκέσει 14 μήνες, η κυβέρνηση προωθεί με το σχέδιό της ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που ενισχύει την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία την έλλειψη λογοδοσίας και την οικογενειοκρατία. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο χορηγό της κυβέρνησης, αφού οι αθλιότητες Βερναρδάκη βοήθησαν στο να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα σημαντικά προβλήματα του νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ως δύναμη προόδου και υπευθυνότητας τροπολογία με μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων, με κύριο άξονα την κοινωνική λογοδοσία και την αποκέντρωση της λειτουργίας των ΑΕΙ. Γι’ αυτό τον λόγο, προτείνουμε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της δημοκρατικής εκλογής του Πρύτανη, όπως επίσης και τη θεσμοθέτηση Συμβουλίων Ιδρύματος και όχι Διοίκησης με εποπτικό κυρίως ρόλο ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού των Ιδρυμάτων. Δεν υπάρχει μοντέλο σύγχρονου πανεπιστημίου, που επιτρέπει ανεξέλεγκτο Πρύτανη αμφισβητούμενης νομιμοποίησης και ένα Συμβούλιο Διοίκησης υποχείριό του. Με τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις μας, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι το μοναδικό μας μέλημα είναι το μέλλον της νέας γενιάς και τα εφόδια που οφείλει να της παράσχει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μέσα από την ουσιαστική αναβάθμισή του».
Νομοσχέδιο για Παιδεία: Η Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων
Την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης υφαίνει σκόπιμα η Κυβέρνηση αντί να λάβει της αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αναβάθμισής της. Επιλέγοντας τον αυταρχισμό και την επιβολή, έναντι του δημοκρατικού διαλόγου, δημιουργεί ένα ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας, που δεν επιτρέπει στα ίδια τα Πανεπιστήμια να ακολουθήσουν τη δική τους στρατηγική ανάπτυξης. Ειδικότερα, εισάγει ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό και αδιαφανές σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων, ρυθμίζει ακαδημαϊκές δράσεις και λειτουργίες, ενώ προβλέπει αλλαγές στις σπουδές ή σε ερευνητικές δραστηριότητες, χωρίς να τις υποστηρίζει με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που «πονάει» και υπερασπίζεται το Δημόσιο Σχολείο και Πανεπιστήμιο, καθώς αποτελεί το σπουδαιότερο εργαλείο ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, κατέθεσε τροπολογία για τη θεσμοθέτηση Συμβουλίων Ιδρύματος και όχι Διοίκησης, με εποπτικό κυρίως ρόλο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος, ως θεσμό κοινωνικής λογοδοσίας. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αναδειχθεί σε όπλο στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ότι μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας από τους βασιλιάδες των fake news και του λαϊκισμού δεν δεχόμαστε. Κατανοούμε τον πανικό τους, όμως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία του. Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ
Power Pass: Η υπερκερδοσκοπία των αγορών ενέργειας καλά κρατεί
Η Κυβέρνηση αντί να αναχαιτίσει με ουσιαστικά μέτρα την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα των ευάλωτων συνανθρώπων μας, με το Power Pass επέλεξε να παραπλανήσει επικοινωνιακά τους πολίτες αφήνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα λάβουν 600 ευρώ. Την ίδια ώρα, η υπερκερδοσκοπία των αγορών ενέργειας στην Ελλάδα καλά κρατεί κι οδηγεί σε οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτό μαρτυρά και η έκθεση του παρατηρητηρίου αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει πλήρη απολογισμό με τον συνολικό αριθμό δικαιούχων και το ποσό που χορηγήθηκε, για να αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητα της πολυδιαφημισμένης επιδοματικής πολιτικής της, που το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει «πάσες» στην αισχροκέρδεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ