Δευτέρα 23.05.2022

Ρωσικό φυσικό αέριο: Στον «ορίζοντα» η ενδεχόμενη διακοπή – Η έκκληση εταιρειών που πληρώνουν την Gazprom

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται η κυβέρνηση σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στέλνουν πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την Gazprom.

Οι πηγές επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές του φυσικού αερίου προς τη ρωσική εταιρεία.

“Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία”, είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Ελλάδα

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Η νέα δεξαμενή αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αφενός αυξάνει τη χωρητικότητα του σταθμού αλλά κυρίως αυξάνει και την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με LNG, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες , άρα θα υπάρχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων πλοίων σε περίοδο που η διεθνής ζήτηση για φορτία LNG είναι αυξημένη. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως το LNG θα είναι ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, επομένως και πάλι το κόστος θα είναι αυξημένο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι να ξεκινήσουν οι αυξήσεις.

Το plan b

Το “οπλοστάσιο” που αξιοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει ακόμη:

– Χρήση πετρελαίου αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

-Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

-Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

-Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Πηγή: newsit.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ