Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο σήμερα θα έχει την πρώτη επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, που ολοκληρώνουν με την Αθήνα τον κύκλο των επαφών τους με τις Βαλκανικές χώρες αναμένεται να πάρει μια γεύση των προθέσεων των ευρωπαίων αλλά και των κατευθύνσεων για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις των τιμών.

Στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν  άλλωστε ότι η τύχη του μόνιμου  μηχανισμού που έχουν προτείνει η Ελλάδα με την Βουλγαρία και την  Ρουμανία στην Κομισιόν δεν αποτελεί ένα μέτρο, το οποίο θα εγκρίνει αβασάνιστα η ΕΕ. Κρατούν επομένως «μικρό καλάθι» για την σημερινή συνάντηση γνωρίζοντας την γραφειοκρατία και την δυσκολία της κομισιόν να λάβει γρήγορες αποφάσεις. Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης την Νάξο για την παρουσίαση του ταμείου απανθρακοποίησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν αμέσως μετά την σημερινή συνάντηση η οποία θα είναι μια συνάντηση βολιδοσκόπησης αλλά και διερεύνησης  πιθανών εργαλείων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτή την ανισορροπία τιμών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ευρώπης.

Όπως δήλωσε, έχει σημασία να δούμε πως κλιμακώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τιμές που δίνουν σημάδια υποχώρησης από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών για τρίτη συνεχόμενη μέρα, (με εξαίρεση την χθεσινή, η οποία παρουσίασε μικρή αύξηση).

Κατά τον κ.  Σκυλακάκη τρεις είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν το ύψος της παρέμβασης αλλά και τις πηγές  άντλησης των πόρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο πρώτος, παράγοντας συνδέεται με την πορεία που θα έχουν οι τιμές τις επόμενες μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος καθώς ήδη η μέση τιμή του μήνα διαμορφώνεται στα 141 ευρώ ανά  μεγαβατώρα.

Ο υπουργός τόνισε χθες ότι αυτό που επίσης πρέπει να παρατηρήσουμε είναι αν οι αυξημένες τιμές στην χονδρεμπορική θα περάσουν στην λιανική γιατί αυτό θα καθορίσει και το τελικό τιμολόγιο που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι μεγάλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και το ύψος των εκπτώσεων που θα κάνουν. Ο τρίτος παράγοντας είναι τί λεφτά θα χρειαστούμε και από ποιες πηγές θα τα αντλήσουμε για να επιδοτήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πλαφόν ανά τεχνολογία είναι ένα από τα μέτρα που παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Το ΥΠΕΝ θεωρητικά θα μπορούσε να επαναλάβει και τον φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο που υιοθέτησε το περασμένο καλοκαίρι, γνωρίζοντας ωστόσο την αρνητική διάσταση που έχει για την αγορά καθώς μετακυλύει το κόστος στους ηλεκτροπαραγωγούς άρα επηρεάζει και την τιμή της χονδρεμπορικής. «Αυτό που ξέρω είναι ότι ως κράτος έχουμε πολλές επιλογές φορολόγησης» δήλωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης και  χαριτολογώντας επισήμανε ότι η δημιουργικότητα του σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής είναι απεριόριστη.

Για σήμερα η τιμή του ρεύματος υποχωρεί κατά 6,7% και διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 119 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις ΑΠΕ να «παίρνουν» κεφάλι έναντι του φυσικού αερίου με μικρές διαφορές (αναλογία 47,6% με 43,9%). Σε υψηλά επίπεδα άνω από 12% είναι ο λιγνίτης και οι εισαγωγές φτάνουν το 6,40%.
πηγή newmoney.gr