ΠΟΛΙΤΙΚΗ - 18/09/2023 - 7:15 πμ
Ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη – «Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη»
«Θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου» ξεκαθάρισε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης
Πλέον, ο πρωθυπουργός αλλάζει… mode και στρέφει το βλέμμα του στα ελληνοτουρκικά, καθώς εντός της εβδομάδας, την προσεχή Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο δεύτερο ραντεβού των δύο ηγετών τους τελευταίους 3 μήνες.
Η… νηνεμία που επικρατεί εδώ και αρκετούς πλέον μήνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι για την Αθήνα η βασική προϋποτιθέμενη συνθήκη ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την προσπάθεια προώθησης ή και εμβάθυνσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως διεφάνη και κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, όπου προετοιμάστηκε με τρόπο εξαιρετικά προσεκτικό και λεπτομερή η «ύλη» της επικείμενης συνάντησης των δύο ηγετών επί αμερικανικού εδάφους.
Η ατζέντα των ελληνοτουρκικών ραντεβού
Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν ότι κατά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων – για τα οποία η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, όπως είχε πει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου και βάσει του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, τα τρία πεδία των ελληνοτουρκικών ραντεβού είναι ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα.
Στο πρώτο, ουσιαστικό ως εκ τούτου και κρίσιμο, όπως το περιγράφουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ανάμεσα στους δύο ηγέτες δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που είναι προορισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς στις αρχές του προσεχούς Δεκεμβρίου.
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη
Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την προσεχή Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως η ομιλία του θα περιστραφεί γύρω από τις δραματικές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις επιπτώσεις της, όπως καταγράφηκαν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου.
Το πρωί της ίδιας ημέρας θα μιλήσει ως προσκεκλημένος στο Πανεπιστήμιο του Yale.
O πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Επιπλέον θα έχει ραντεβού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ.
Τι είπε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το αν προτίθεται να πάει τη Χάγη με τον ένα ή άλλο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.
«Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αλλά η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα», είπε. Τόνισε με έμφαση ότι θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.
«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην περιμένουμε όμως να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και το εάν υπάρχει προοπτική υποχωρήσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων και σε ποια ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε καμία διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν μπορεί να πετύχει το 100% των απαιτήσεών της. «Ο όρος “υποχωρήσεις” δεν είναι δόκιμος» είπε, και προσέθεσε ότι «πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο “μετακινήσεις», αλλά ξεκαθάρισε ότι «τα ζητήματα που συζητά με την Τουρκία δεν είναι άλλα από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά».
Τόνισε επίσης ότι επί σαράντα χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό και ο ίδιος ξέρει ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά όπως είπε «και να μη μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα ζητήματα αυτά δεν λύθηκαν 40 χρόνια αλλά δεν υπήρχε πάντα ένταση. Η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη για δυο χώρες».
Πηγή: Parapolitika.gr, δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Μάθε πού ψηφίζεις αυτή την Κυριακή – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
03.10.2024 - 3:02 μμ