Κυριακή 24.09.2023

Πυρκαγιές: Η κλιματική αλλαγή είναι επιταγή για πρόληψη, όχι άλλοθι για την κυβέρνηση

Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή. Κάηκε το 1,1% της επικράτειας, ενώ στο δάσος της Δαδιάς σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ε.Ε. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του «επιτελικού κράτους» της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δημιούργησε, εδώ και δύο χρόνια, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ακόμα και σήμερα δεν έχει καν οργανόγραμμα.

Όπως δεν υπάρχει και ένα πλήρως αποσαφηνισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναλαμβάνει ευχολόγια ή να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κλιματική αλλαγή, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Η κλιματική αλλαγή είναι επιταγή για πρόληψη, στη βάση της νέας πραγματικότητας, όχι όπως γινόταν παλιά, αλλά με επιστημονική μελέτη, χρήση νέων τεχνολογιών, αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, καθώς και με λογοδοσία πού πάνε αυτοί οι πόροι.

Στον νόμο για την πολιτική προστασία, υπήρξε η δέσμευση για την αξιοποίηση δορυφορικών κι εν γένει ψηφιακών μέσων, όπως τα drones, αλλά δεν τα είδαμε πουθενά. Οι δασικές υπηρεσίες είναι αποσαθρωμένες. Η μείωση στου προσωπικού τους ανέρχεται σε 53% και η μείωση των πόρων τους σε 80%. Δεν είναι δυνατόν στο ισοζύγιο καταστολής και πρόληψης, σύμφωνα με το WWF, να δίνονται ετησίως περίπου 600 εκατομμύρια στην καταστολή και στην πρόληψη μόνο 189 εκατομμύρια. Όλα αυτά, όπως και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο οι υπουργοί να πηγαίνουν στη Βουλή καλοντυμένοι και φρεσκοξυρισμένοι για να πουν πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το καλοκαίρι και μετά αξύριστοι στο πεδίο να καμώνονται τους συντετριμμένους.

Η πρόληψη γίνεται από τους δασοφύλακες, τις δασικές υπηρεσίες, τους επιστήμονες. Αυτή πρέπει να είναι η δημόσια συζήτηση και όχι ο εκχυδαϊσμός, ο εκφασισμός, η απανθρωπιά και το κυνήγι κεφαλών από δήθεν πολιτοφύλακες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ