Σάββατο 30.09.2023

Πυρκαγιές: Ελλειμματική η κυβέρνηση στη διαχείριση των κρίσεων

Απαιτείται νηφαλιότητα και ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας. Δεν είναι δυνατόν μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Έβρο, που είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, τα χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων, το γεγονός ότι φέτος έχει καεί το 1,1% της ελληνικής επικράτειας, η κυβέρνηση να μην δώσει απαντήσεις σχετικά με το τι έχει κάνει την περασμένη τετραετία, αλλά να μας ενημερώνει για όσα σκοπεύει να κάνει στο μέλλον.

Είναι φανερό ότι δεν προετοιμάστηκε επαρκώς. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που συστάθηκε μετά βαΐων και κλάδων πριν δύο χρόνια, με έναν υπουργό «μεταγραφή εξωτερικού», φαίνεται εκ τους αποτελέσματος ότι δεν λειτούργησε σωστά, δεν διαθέτει καν οργανόγραμμα, δεν έχει σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θα πρέπει να συζητηθούν όλα και να δοθούν απαντήσεις ως προς το τι θα κάνουμε, ώστε η κλιματική αλλαγή να μην αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για την ανικανότητα και την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα έχει πολλές περισσότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με τον αριθμό των πυρκαγιών, σύμφωνα με τα στοιχεία και τη σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Αυτό είναι ενδεικτικό της ανάγκης να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, χωρίς να μπαίνουμε σε ένα κυνήγι μαγισσών ψάχνοντας ποιοι έβαλαν τις φωτιές. Φωτιές θα υπάρχουν και μπορεί να προκληθούν από εμπρησμούς, αλλά και από διάφορες άλλες αιτίες όπως είναι τα καλώδια της ΔΕΗ ή άλλα ατυχήματα, π.χ. κεραυνοί. Αυτός ο διάλογος θα πρέπει να γίνει, δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση, όπως σε όλα τα ζητήματα με πρόσφατο παράδειγμα την αθλητική βία. Είμαστε θεατές του ελλείμματος ικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις. Η διαχείριση των πυρκαγιών είναι ένα μείζον εθνικό θέμα που θα μας απασχολήσει αρκετά και τα επόμενα χρόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ