Τετάρτη 29.06.2022

Πρόσκληση σε εκδήλωση: ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ & ΟΧΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ & ΟΧΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
ΚΑΡΙΝΤΑ 22 / 5 / 2022
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΡΙΝΤΑΣ ΧΙΟΥ.
Το Πολιτιστικό Σωματείο ΄΄Συνοικισμός Καρίντας Χίου΄΄ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και με κοινωνικού χαρακτήρα σκοπό προσδοκώντας στο « ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ », διοργανώνει την Κυριακή 22 / 5 / 22 και ώρα 09:30 εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Καρίντας Χίου, με σημείο συνάντησης το κτίριο της Δημοτικής Ενότητας Πυργίου, (παλαιό Δημαρχείο). Η Φύση δεν παράγει από μόνη της στερεά απορρίμματα και οι θλιβερές εικόνες που βλέπουμε στην ύπαιθρο , όπως για παράδειγμα παραλιακές περιοχές και τα λογής ρέματα γεμάτα με μπάζα ή με οικιακά σκουπίδια, αποτελούν αν μη τι άλλο αποδείξεις ασυνειδησίας και απαιδευσιάς. Είναι αδιανόητο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων να καταλήγουν κάθε μέρα στις θάλασσες, τα πελάγη, τους βυθούς και τους ωκεανούς και κατ΄επέκταση στις ακτές.
Η ασχημοσύνη αυτή μας εκθέτει όλους σαν πολίτες αυτού του τόπου. Η μεγάλη όμως βλάβη που προκαλείται από τα σκουπίδια είναι αφανής, ύπουλη και μολύνει αργά, αλλά σταθερά τους οργανισμούς ανθρώπων και ζώων. Τα πλαστικά είναι χημικά. Το πολυαιθυλένιο, το γνωστό μας PVC, καθώς και το πολυπροπυλένιο (PP), το περίφημο nylon και γενικά αυτά που αποκαλούνται με τον όρο πλαστικά, (Μπουκάλια, σακκούλες, ποτήρια, καλαμάκια, καλώδια, σωλήνες, αφρολέξ κλπ ) είναι χημικές ενώσεις με βάση το πετρέλαιο, που διασπώνται (διαλύονται) σε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας τοξικές συνέπειες ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τα τοξικά κατασταλάγματα των πλαστικών έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνους, γενετικές ανωμαλίες, βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη σωματική ανάπτυξη. Η διάλυση επιταχύνεται με την υψηλή θερμοκρασία και τα οργανικά άλατα που περιέχονται στα λιπάσματα και οι διαλυμένες ίνες, τα «μικροπλαστικά», περνούν με την βοήθεια της βροχής στον υδροφόρο ορίζοντα και τον μολύνουν επηρρεάζοντας σημαντικά την φύση και την πανίδα της περιοχής. Όταν διαβάζουμε για κάποιο παρθένο δάσος του ή για κάποια παρθένα παραλία, δεν εννοούμε ότι εκεί δεν έχει πατήσει άνθρωπος, αλλά ότι η όποια ήπια δραστηριότητα δεν έχει αφήσει τα χνάρια της ή αλλιώς τα σημάδια του σύγχρονου πολιτισμού. Δηλαδή δεν έχει ρυπανθεί το περιβάλλον με σκουπίδια. Για τον κοινό νου, όμως δεν είναι συμβατό να «Μολύνεται» το περιβάλλον , χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι τεχνικές και επιστημονικές λύσεις που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς για να αντιμετωπισθεί η ρύπανση δεν επαρκούν εάν δεν υπάρξει και η επικουρική βοήθεια με πυκνές και καλά σχεδιασμένες παραδοσιακές εθελοντικές εκστρατείες συγκομιδής σκουπιδιών και στερεών αποβλήτων. Όμως θετικό στοιχειο αυτου του προβλήματος είναι ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας έχει ευαισθητοποιηθεί εδώ και αρκετά έτη και ζητάει λύσεις, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση. Έτσι όπως συμβαίνει σε άλλες παραλιακέςς περιοχές και πόλεις το ίδιο ισχύει και για την δική μας τοπική κοινωνία. Ο εθελοντικός καθαρισμός της αγαπημένης σε όλους Πυργούσικης παραλίας της Καρίντας θεωρείται επιβεβλημένος και θα περιλαμβάνει, και τις πέριξ μικρότερες παραλίες της.
Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας μας που θέλουμε να εκφράσουμε είναι : « ΣTO KYΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ » το οποίο τυγχάνει επίκαιρο, λόγο και της πρόσφατης περιπέτειας ( πανδημίας) του Κορονο’ι’ου ( covid-19) που πέρασε και ακόμη περνάει μέσα από όλη την υφήλιο και η χώρα μας, όπου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπα’ι’κού Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών και του Μήνα Μα’ι’ου Εθελοντικής Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, με Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας την Περιφεριακή Ενότητα Χίου, τον Δήμο Χίου , την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) καθώς και το National Geographic).
Image Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 στις 9:30 π.μ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ