Πέμπτη 28.03.2024

Προς δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Του Τάσου Δασόπουλου 

Όλο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο της συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2022, αφού η παρατήρηση της πανδημίας, καθυστερεί την ανάκαμψη και δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες για μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά,  από όλα τα κράτη μέλη.

Κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε στο χθεσινό Eurogroup,  επισημάνθηκε ότι με βάση τις χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν,  η επάνοδος στα επίπεδα του 2019, δεν θα έρθει νωρίτερα από τους τελευταίους μήνες του 2022. Συνεπώς η όποια συζήτηση για επαναφορά σε δημοσιονομικούς στόχους,  κρίθηκε ως πρόωρη. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου, έδωσε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση του θέματος για το καλοκαίρι, αλλάζοντας και τους όρους. “Θα συζητήσουμε το καλοκαίρι για να δούμε πότε και ποιους δημοσιονομικούς κανόνες θα πρέπει να ακολουθήσουμε” όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας εκ των προτέρων την επαναφορά σε σκληρή δημοσιονομική γραμμή.

Ο ίδιος,  αλλά και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσαν την θέση τους,  ότι τα μέτρα στήριξης τα οποία λαμβάνουν σήμερα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμβαδίσουν (και όχι να αντικατασταθούν) με τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας για όσο χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε εμμέσως το ενδεχόμενο της παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε με νόημα ότι “τόσο η ΕΕ όσο και η ΕΚΤ θεωρούν ότι η επάνοδος στα επίπεδα του 2019 δεν θεωρούν πιθανό να έρθει πριν το τέλος του 2022”. Παραδέχθηκε όμως ότι, για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υπάρξει μια κάποια δημοσιονομική προσαρμογή αν οι οικονομίες περάσουν σε ανάπτυξη.

Όλοι γνωρίζουν ότι περί τα μέσα του χρόνου θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση βορρά-νότου στην ΕΕ προκειμένου να οριστούν κάποιοι ελάχιστοι κανόνες που θα ισχύσουν για το 2022 ώστε να πειστούν να συμφωνήσουν και οι “σκληροπυρηνικοί” της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία για την παράταση της χαλάρωση και για το 2022.

Στην κατεύθυνση αυτή,  χθες,  συμφωνήθηκε ότι μέσα στην άνοιξη,  θα πρέπει οι δαπάνες για τα μέτρα στήριξης,  να γίνουν πιο στοχευμένες βοηθώντας αυτούς που έχουν πιεστεί περισσότερο από την κρίση,  ώστε να έχουν και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Καθυστερεί η ανάκαμψη

Σε ό,τι αφορά το 2022,  η συζήτηση που γίνεται είναι κάθε κράτος-μέλος να παρουσιάσει μια δημοσιονομική προσαρμογή,  ανάλογη του ρυθμού ανάπτυξής του.

Σχεδόν κανείς όμως δεν συζητά για την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων ανάλογων αυτών που ίσχυαν το 2019. Η καθυστέρηση της προμήθειας των εμβολίων με ευθύνη της ΕΕ, η οποία διαπραγματεύτηκε εκ ονόματος όλων των κρατών-μελών είναι κοινά παραδεκτό,  ότι οδήγησε σε νέα σκληρά lockdown τους πρώτους μήνες του 2021, καθυστερώντας την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το λάθος στις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες έχει παραδεχθεί ήδη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊνεν.

Παράλληλα,  και η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης,  δεν είναι όσο γρήγορη αναμένονταν. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η έγκριση των εθνικών προγραμμάτων θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου ώστε η προκαταβολή να ερχόταν μέσα στον Ιούνιο και η κανονική ροή για έργα που θα υλοποιούνταν θα ξεκινούσε από το φθινόπωρο. Ωστόσο,  μέχρι τώρα υπάρχουν ακόμη κράτη-μέλη, που δεν έχουν καταθέσει ούτε προσχέδιο του εθνικού τους σχεδίου.

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών και της έναρξης λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη είναι δύο ισχυρά επιχειρήματα για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ώστε να προστατευτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Τούτο, παρά την πίεση που ασκούν από τώρα οι Βόρειες χώρες, για να επανέλθουμε σε κανόνες ακόμη και πριν το τέλος του 2021. Πάντως ανάμεσα στις συζητήσεις για το πώς προχωράμε το επόμενο διάστημα στη συζήτηση του καλοκαιριού αναμένεται να προωθηθεί και η αναθεώρηση των ορίων χρέους και ελλείμματος σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το δημοσιονομικό σύμφωνο μέχρι και το τέλος του 2019.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ