Τετάρτη 28.07.2021

Προειδοποιεί για τα χειρότερα ο ΠΟΥ μετά τις εικόνες από τα πλήθη φιλάθλων για το Euro 2020

Χωρίς μέτρα προστασίας χιλιάδες φίλαθλοι τραγουδούσαν και φώναζαν στον τελικό

Για τα χειρότερα προειδοποίησε επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά τα όσα είδε στο Euro 2020 και συγκεκριμένα τα πλήθη φιλάθλων χωρίς μάσκες να τραγουδούν και να φωνάζουν στον τελικό ή για τον τελικό.

Για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ανησυχία της ότι θα προκαλέσει μεγάλη εξάπλωση του κοροναϊού, και της μετάλλαξης Δέλτα.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας εξαιτίας του περισσότερο μεταδοτικού στελέχους, παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά εμβολιασμού.

Σχεδιάζει να καταργήσει τους περισσότερους από τους εναπομείναντες περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στις 19 Ιουλίου, σε μια κίνηση που προκαλεί ανησυχία σε κάποιους επιστήμονες.

 «Ολέθριο θέαμα»

Με έναν ασυνήθιστα «ευθύ» τόνο από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, που τις περισσότερες φορές απέχει από σχόλια για τις πολιτικές μεμονωμένων κρατών-μελών, η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του οργανισμού για τον κορανοϊό Μαρία Βαν Κέρκοβ χαρακτήρισε «ολέθριο» το θέαμα των 60.000 και πλέον θεατών στον αγώνα Ιταλίας-Αγγλίας.

«Υποτίθεται ότι πρέπει να χαίρομαι να βλέπω τη μετάδοση να γίνεται μπροστά στα μάτια μου;», έγραψε σε ανάρτησή της στις τελευταίες φάσεις του αγώνα.

 «Η πανδημία δεν κάνει διάλειμμα σήμερα…Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του θα εκμεταλλεύεται τους ανεμβολίαστους, σε συναθροίσεις, χωρίς μάσκες, με κραυγές/φωνές/τραγούδια. Ολέθριο».

  Τζόνσον: Γίνεται με… ελεγχόμενο τρόπο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε αυτό τον μήνα της απόφασης να επιτρέψει πάνω από 60.000 ανθρώπους να παρακολουθήσουν τον τελικό, λέγοντας ότι διεξάγεται «με προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο με τεστ για όλους όσους πάνε εκεί». Δήλωσε ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργήσει ένα «αξιόλογο τείχος ανοσίας».

Παγκοσμίως, τα ποσοστά κρουσμάτων του κοροναϊού αυξάνονται. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πάνω από 2,6 εκατ. νέα κρούσματα, με την Ευρώπη να καταγράφει σημαντική αύξηση 30%, ανέφερε ο ΠΟΥ στην τελευταία του επιδημιολογική ενημέρωση.

Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν κάλεσε επίσης τις χώρες την περασμένη εβδομάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην άρση των περιορισμών προκειμένου να «μην χάσουν τα κέρδη που αποκόμισαν».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ