Δευτέρα 02.10.2023

Πρόδρομος Γ. Μανωλάκη: Χίος 2040

Χίος 2040
Οικονομικά μνημόνια, μεταναστευτική κρίση, υγειονομική κρίση, πολεμική σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, εκτίναξη ενεργειακού κόστους, πληθωρισμός στα ύψη, γείτονας εξ ανατολών μονίμως απειλών, αποτελούν το περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι ακρίτες του Αιγαίου να φυλάττουν Θερμοπύλες.
Σ΄ αυτό το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον ποιες είναι οι προσπάθειες των αιρετών του τόπου για την δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέπουν την δημογραφική σταθεροποίηση αλλά και την ανάταση του νησιού;
Πέρα από τους καθημερινούς μικροπολιτικούς διαγκωνισμούς, τις αγωνιώδεις προσπάθειες να μην χαθούν ενταγμένα έργα από την προηγούμενη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει πραγματοποιηθεί ή σχεδιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια.
Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για την “Επίδραση της δέσμης προτάσεων Fit for 55 στην επιβατηγό ναυτιλία και τη νησιωτική οικονομία της Ελλάδας” εκτιμά ότι η υλοποίηση των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολιτικών για το κλίμα (δέσμη μέτρων Fit for 55) μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος λειτουργίας της εγχώριας ακτοπλοΐας κατά €207 εκατ. το 2026 (σε σύγκριση με σενάριο μη εφαρμογής των μέτρων), εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα προσαρμογής.

Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά περίπου 30% και μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης κατά 28% το ίδιο έτος. Η μειωμένη δραστηριότητα του κλάδου και ο χαμηλότερος αριθμός επισκεπτών στα νησιά της χώρας μπορεί να επιφέρει μείωση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από €900 εκατ. το 2026, ενώ σε όρους απασχόλησης η απώλεια των θέσεων εργασίας εκτιμάται σε 29 χιλ. θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας (νησιωτικές περιοχές και ηπειρωτική χώρα).

Ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο η εκτίμηση είναι για μείωση του ΑΕΠ κατά €31 εκατ. και απώλεια 1.100 θέσεων εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην αναμενόμενη οικονομική μεγέθυνση των επόμενων χρόνων η Χίος και το σύνολο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα καρπωθεί ένα μικρό μόνο μέρος από αυτό που τις αναλογεί. Δυστυχώς οι συνθήκες για εμάς γίνονται δυσμενέστερες και οι έχοντες την ευθύνη το μόνο που κάνουν είναι να στριμώχνονται για φωτογραφήσεις.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα επόμενα χρόνια υφίστανται, ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και ενίσχυσης από την κεντρική διοίκηση υπάρχει, αυτό που λείπει εκκωφαντικά από την εξίσωση είναι η συστράτευση όλων των τοπικών δυνάμεων, που πραγματικά ξέρουν, θέλουν και μπορούν, ώστε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Χίο του 2040.
O Δημοτικός συνδυασμός “ΧΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” με επικεφαλής τον Γιάννη Μαλαφή έχει το σχέδιο, το στελεχιακό δυναμικό και την διάθεση συνεργασίας να οδηγήσει την Χίο στην επόμενη δεκαετία.

Πρόδρομος Γ. Μανωλάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ