Δευτέρα 14.06.2021

Πρέπει να κλείσουμε το εμβολιαστικό χάσμα

Από την έντυπη έκδοση

Του Ζοζέπ Μπορέλ

Στα τέλη Μαΐου του 2021 μόνο το 2,1% των Αφρικανών θα έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Πρέπει να κλείσουμε το εμβολιαστικό χάσμα μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να αποφευχθεί το «εμβολιαστικό απαρτχάιντ» για το οποίο έκανε λόγο ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κάτι τέτοιο θα ήταν και ηθικό, και προς το συμφέρον όλων.

Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε παγκόσμια πολυμερή δράση για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων και να επιταχυνθεί η ανάπτυξή τους παγκοσμίως. Η Ε.Ε. επέλεξε αυτή την πορεία από την αρχή της πανδημίας. Την πορεία αυτή προέκριναν και οι ηγέτες του G20 στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στη Ρώμη στις 21 Μαΐου.

Η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά και, με τον σημερινό ρυθμό, ολόκληρος ο πλανήτης δεν θα έχει εμβολιαστεί πριν από το 2023. Και όμως, ο ευρύτατος εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η πανδημία, αλλιώς, η εμφάνιση διαρκώς νέων μεταλλάξεων ίσως υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας:www.naftemporiki.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ