Πέμπτη 28.03.2024

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση εργασίας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Νήσου Χίου με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής»

Με την παρουσία και  τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων, κατοίκων και πολιτών της Χίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση εργασίας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Νήσου Χίου με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής», την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου και ώρα 18.00-20.00 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου

Ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε τη σημασία του προγράμματος ΑΕΙ για τη Χίο, κυρίως όσον αφορά τα ζητήματα τεχνολογίας που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει το νησί στη βιώσιμη ανάπτυξη. Εξέφρασε την προσδοκία για τη συνέχεια αντίστοιχων δράσεων με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία ώστε να μη χαθούν αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη Χίο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλληλοστήριξης του προγράμματος ΑΕΙ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, κ. Νικόλαος Νύκτας,  εξήρε το επιστημονικό έργο και την επιστημονική αρτιότητα του Προγράμματος. Υπογράμμισε δε την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας στο πρόγραμμα ΑΕΙ, σημειώνοντας την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, με συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Μουντζούρη στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, όπου πραγματοποιήθηκε στη Χίο σύσκεψη στην Αίθουσα Μιχαήλ Βουρνού του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ».

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του Π.Τ. ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, δρ. Μάνος Μισυρλής κηρύσσοντας την έναρξη ανέφερε πως « Στόχος του ΑΕΙ είναι να συνεισφέρει στην προώθηση της αναπτυξιακής προοπτικής της Χίου, προσφέροντας εργαλεία που συνδέουν τη χωρική πληροφορία με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα και τις πραγματικές ανάγκες του νησιού. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συνδιαμόρφωση με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς των προτεραιοτήτων και η καταγραφή των αναγκών ώστε να αποτελέσματα του ΑΕΙ να είναι πραγματικά χρήσιμα για την τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους νέους μηχανικούς της Χίου Ν. Καλλέργη, Ν. Μάππας, Β. Πάτσιου και Θ. Τσονωνά που συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου για το ΑΕΙ υπό το συντονισμό του Χ. Συνοδινού.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος ΑΕΙ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, κα Αντωνία Μοροπούλου, σημείωσε τα εξής: « Aπόψε στη Χίο παρουσιάζουμε το σχέδιο ολοκληρωμένης αειφόρου ανάπτυξης του νησιού. Το στοίχημα είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος που συνέχει όλους τους Χιώτες».

Υπογράμμισε την ανάγκη διεθνοποίησης του προγράμματος με τη διαμόρφωση διεθνούς δικτύου Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, διεθνών οργανισμών και άλλων φορέων ώστε η Χίος να γίνει Ανοιχτό Διεθνές και Ανοιχτό Εργαστήριο Ανάπτυξης, με κέντρα τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς όπως ο Ανάβατος και τα Αυγώνυμα. Σημείωσε  πως οι πολιτιστικές διαδρομές στη Χίο θα αυξήσουν το χώρο των τουριστικών δραστηριοτήτων στο νησί . Τόνισε τη σημασία της πρόβλεψης για εγκατάσταση συστημάτων ISO  προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και  για σωστή σηματοδότηση στα υπάρχοντα μονοπάτια της της Χίου καθώς και της παροχής πληροφοριών στους περιπατητές για τα σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στις διαδρομές και μέσω διαδραστικής κεντρικής οθόνης στην πόλη της Χίου και τοπικά στις διαδρομές. Ανέφερε πως το σκεπτικό πίσω απ’ το σχεδιασμό των νέων πολιτιστικών διαδρομών της Χίου είναι η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος, των παραδοσιακών οικισμών και των σημείων φυσικού κάλλους σε όλη την έκταση του νησιού και ο συνδυασμός τους με τα υπάρχοντα περιπατητικά μονοπάτια. Υπογράμμισε τη σημασία συμπλήρωσης και βελτίωσης του υπάρχοντος οδικού δικτύου ώστε να καταστεί υβριδικό, με παράλληλη ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων που θα επιτρέψουν τη διάσχιση των δέκα προτεινόμενων διαδρομών με διαφορετικά μέσα.

Παρουσιάζοντας το συλλογικό πόνημα όλων των φορέων του ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ΙΤΕ, ΙΤΕΠ, Consortis, Telesto), υπογράμμισε πως τόσο η πλατφόρμα γεωχωρικής πληροφορίας GIS όσο και η αναπτυξιακή πλατφόρμα, θα δώσουν νέες δυνατότητες αξιοποίησης και ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και θα διευκολύνουν πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση και το συντονισμό των ενδιαφερόμενων φορέων. Αναφερόμενη στις υποδομές της Χίου, υπογράμμισε την ανάγκη για την ολοκλήρωση των εργασιών στο αεροδρόμιο, την αξιοποίηση του λιμένα των Μεστών που ολοκληρώθηκε, την ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού της Χίου ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού και τη σημασία συντήρησης των υπαρχόντων αλλά και τη δημιουργία νέων μαρίνων και τουριστικών καταφυγίων με στόχο την καλύτερη διασύνδεση της Χίου με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη χωροθέτησης ΑΠΕ που θα καλύψουν κατ’ ελάχιστο το ενεργειακό κόστος της αφαλάτωσης στο νησί και τη σημασία σύνταξης ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Χίου. Τέλος σημείωσε πως η προκήρυξη για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Χίου αναμένεται να συμβασιοποιηθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου οπότε και θα υπάρχει πλαίσιο χωροθέτησης όλων των αναπτυξιακών δράσεων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελλίδης, στην τοποθέτησή του σημείωσε τα εξής : «Το πρόγραμμα ΑΕΙ για την αειφόρο ανάπτυξη απομονωμένων περιοχών είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα επιτρέψει στην τοπική κοινωνία της Χίου να σχεδιάσει ένα καλύτερο αύριο. Μέσω του RRF (Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης) και του νέου ΕΣΠΑ, υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν ώριμες μελέτες για απαραίτητα έργα υποδομών στα νησιά όπως ο βιολογικός καθαρισμός, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και το πόσιμο νερό. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως ειδικά για τη Χίο, η υπογειοποίηση των καλωδίων στους παραδοσιακούς οικισμούς θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάδειξη τους. Μέσω του νέου ειδικού πόρου για τη μείωση εκπομπής CO2 για τα νησιά, ανοίγονται νέες δυνατότητες για την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Χίου με την ηπειρωτική Ελλάδα που έχει ήδη προγραμματιστεί. Τέλος, η σωστή χωροθέτηση ΑΠΕ στα νησιά όπως η Χίος είναι απαραίτητη, με σεβασμό στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και τους παραδοσιακούς οικισμούς, με τα φωτοβολταϊκά να προκρίνονται έναντι των ανεμογεννητριών λόγω μικρότερης κλίμακας».

Ο Εκπρόσωπος φορέα τουρισμού Χίου, κ. Αυγουστής Νεαμονίτης δήλωσε τη στήριξη του στο πρόγραμμα και τη διάθεση του φορέα να συμβάλλει ενεργά στην υλοποίησή του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΟΤΑ Χίου «Τριήρης Αναπτυξιακή», κ. Αντώνης Ζερβάκης, ανέφερε πως στόχος του ΑΟΤΑ Χίου είναι η μελέτη και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων, εκφράζοντας της επιθυμία να ενταχθούν στο σχεδιασμό οι προτάσεις του ΑΕΙ για τη Χίο, σημειώνοντας βέβαια την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, καθώς και την ανάγκη διαχείρισης της αναπτυξιακής πλατφόρμας του ΑΕΙ από τους τοπικούς φορείς, με την τεχνική συνδρομή του ΤΕΕ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κυριάκος Φρεζούλης, ανέφερε πως οι προτάσεις του ΑΕΙ για τη Χίο μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί, τονίζοντας τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού, και προτείνοντας στις διαδρομές να συμπεριληφθούν και οι βίγλες.

Ο τ. Δήμαρχος Ομηρούπολης & Αμάνης, κ. Ιωάννης Μαλαφής επισήμανε τη χρησιμότητα της αναπτυξιακής πλατφόρμας για τη Χίο ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου, κ. Άννα Φίκαρη τροφοδότησε τη συζήτηση με πληροφορίες σχετικά με τα περιπατητικά μονοπάτια του νησιού. Ο ιστορικός Πέτρος Βαρλάς, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης διαχειριστικού πλαισίου στην τοπική αυτοδιοίκηση τα Χίου και δημιουργία ενιαίου αποθετηρίου της διαθέσιμης πληροφορίας, που πρέπει να περιλαμβάνει και αφηγηματικά ιστορικά στοιχεία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ