Κυριακή 23.01.2022

Πού «υποχωρούν» οι ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και ποιες οι κόκκινες γραμμές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τη Ρωσία, στο πλαίσιο των συνομιλιών τους για την Ουκρανία, το ενδεχόμενο κάθε πλευρά να περιορίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια και την ανάπτυξη πυραύλων στην περιοχή, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, θα ακολουθήσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη.

Στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία εγείρει φόβους για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία αρνείται από την πλευρά της ότι απειλεί την Ουκρανία, της οποίας ωστόσο προσάρτησε ήδη ένα μέρος του εδάφους, την Κριμαία το 2014, και δηλώνει ότι πρέπει να προστατευθεί από την εχθρότητα των Δυτικών που υποστηρίζουν το Κίεβο, κυρίως στη σύγκρουσή του με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα καταφέρουν να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τη Μόσχα δεν είναι ξεκάθαρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απαιτεί να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ζητεί να δοθούν στη χώρα του εγγυήσεις ασφαλείας, αιτήματα τα οποία οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτα.

Ωστόσο ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων επισήμανε σήμερα ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει ευκαιρία να βρεθεί κοινός τόπος.

«Οποιαδήποτε συζήτηση αυτών των ζητημάτων στα οποία υπάρχει σύγκλιση, στα οποία ενδέχεται να σημειώσουμε προόδους, θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να αναλάβουν ουσιαστικά την ίδια δέσμευση» ανέφερε.

Η Ρωσία δηλώνει ότι απειλείται από την προοπτική οι ΗΠΑ να αναπτύξουν επιθετικές πυραυλικές συστοιχίες στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν προς τον Πούτιν ότι δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

«Οπότε αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο ενδέχεται να καταλήξουμε σε συμφωνία, αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να κάνει αντίστοιχες δεσμεύσεις» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ προτίθενται επίσης να συζητήσουν την επιβολή περιορισμών στα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούν και οι δύο πλευρές στην περιοχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αμοιβαίων περιορισμών στο μέγεθος και το εύρος αυτού του είδους των γυμνασίων, περιλαμβανομένων τόσο των στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών κοντά στην περιοχή ο ένας του άλλου όσο και των χερσαίων γυμνασίων» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ