Παρασκευή 29.09.2023

Πότε και πώς να αλλάξετε τροφή στον ηλικιωμένο σκύλο σας

Φαίνεται ότι πάντα θα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθετε για το αγαπημένο σας σκυλάκι ακόμα και αν δεν είναι πλέον ένα μικρό και χνουδωτό κουτάβι, αλλά ένας ηλικιωμένος σκύλος με άσπρες τρίχες στην μουρίτσα του.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας και της ευεξίας του σκύλου σας είναι η διατροφή του, η οποία με το πέρασμα των χρόνων θα πρέπει να αλλάξει ώστε να είναι κατάλληλη για τις ανάγκες του.

Δεν είναι ένα ακόμα μάρκετινγκ τρικ αλλά είναι πραγματικά απαραίτητο, καθώς περνούν τα χρόνια να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας και να του παρέχετε την ιδανική για την ηλικία, το βάρος και τη φυλή του, καθώς οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή σε προχωρημένη ηλικία.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της τροφής για ενήλικους και της τροφής για ηλικιωμένους σκύλους;

Οι περισσότερες τροφές για ηλικιωμένους σκύλους δεν περιέχουν τόσες θερμίδες όσες των ενήλικων σκύλων καθώς μεγαλώνοντας τείνουν να καίνε λιγότερες θερμίδες την ημέρα και ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται σημαντικά. Επιπλέον, αυτές οι τροφές περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες ώστε να υποστηρίξουν ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα και να διατηρήσουν το φυσιολογικό βάρους του σκύλου σας. Οι τροφές για ηλικιωμένους σκύλους πολλές φορές περιέχουν ελαφρώς υψηλότερο κάλιο και χαμηλότερο νάτριο ώστε να βοηθήσουν στην καλή υγεία των νεφρών και να αποφευχθεί η νεφρική ανεπάρκεια. Τέλος, οι τροφές αυτές περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα λιπαρά οξέα για την μείωση φλεγμονών, γλουκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη για την υγεία των αρθρώσεων και αντιοξειδωτικά για τις πιθανές αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Μπορεί ένας ηλικιωμένος σκύλος να τρώει τροφή για ενήλικους σκύλους;

Οι ανάγκες του σκύλου σε κάθε ηλικία είναι διαφορετικές και μια διατροφή που ωφελεί έναν σκύλο μπορεί να μην ωφελεί κάποιον άλλον. Εάν ο σκύλος σας είναι υγιής, έχει φυσιολογικό βάρος, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όπως για παράδειγμα στομαχικές διαταραχές, η διατροφή που ακολουθεί είναι ποιοτική και πληροί όλες τις προϋποθέσεις, τότε ίσως δεν χρειαστεί να κάνετε αλλαγή στην τροφή του καθώς μεγαλώνει και μπορεί να συνεχίσει να τρώει από την τροφή για ενήλικους σκύλους ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Αν όμως, ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο θέμα υγείας όπως είναι για παράδειγμα πρόβλημα με τα νεφρά του, τότε καλό είναι να αλλάξετε τροφή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τις συμβουλές του/της κτηνιάτρου που τον παρακολουθεί και αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Επομένως, προτού κάνετε την αλλαγή από τροφή για ενήλικους σκύλους σε τροφή για ηλικιωμένους πρέπει να λάβετε υπόψιν σας την φυσική κατάσταση του σκύλου σας γιατί δεν είναι όλες οι διατροφές κατάλληλες για όλα τα αγαπημένα μας σκυλάκια.

Σε ποια ηλικία πρέπει να μεταβείτε σε τροφή για ηλικιωμένους σκύλους;

Η ηλικία του κάθε σκύλου εξαρτάται από την φυλή του. Μια μικρόσωμη φυλή μπορεί να ζήσει περισσότερα χρόνια από ότι μια μεγαλόσωμη οπότε δεν μπορούμε να έχουμε μια δεδομένη ηλικία κατά την οποία οι σκύλοι θεωρούνται ηλικιωμένοι. Για παράδειγμα ένας μεγαλόσωμος σκύλος όπως είναι ένας Μολοσσός μπορεί να θεωρείται ηλικιωμένος μόλις στην ηλικία των 6 ετών λόγω του μικρού προσδόκιμου ζωής του.
Η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας, ο οποίος/η οποία θα σας προτείνει την κατάλληλη διατροφή με βάση τα σημάδια της γήρανσης όπως η μείωση της κινητικότητας, η μειωμένη όρεξη ή η απώλεια μυϊκής μάζας. Μπορεί να σας συμβουλέψει να περάσετε σε μια διατροφή για σκύλους σε προχωρημένη ηλικία ή να παραμείνετε στην τωρινή διατροφή χωρίς μεγάλες αλλαγές.

Πώς θα κάνετε την μετάβαση αν χρειαστεί;

Η μετάβαση από την παλιά στη νέα τροφή πρέπει να γίνει σταδιακά και χωρίς να πιέσετε τον αγαπημένο σας σκύλο όχι μόνο γιατί μπορεί να συνδέσει τη νέα τροφή με κάτι κακό – οπότε να μην την φάει – αλλά και γιατί το γαστρεντερικό του σύστημα θέλει χρόνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές.

Μπορείτε ενδεικτικά να ακολουθήσετε το παρακάτω πρόγραμμα:

Ημέρες 1-4: 75% συνήθους τροφής αναμεμειγμένη με 25% νέας τροφής
Ημέρες 5-8: 50-50 από κάθε τροφή
Ημέρες 9-12: 75% νέας τροφής αναμεμειγμένη με 25% συνήθους τροφής
Από την 13η ημέρα και έπειτα: 100% νέα τροφή

Τελευταίες σκέψεις

Μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου σας βιταμίνες σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας.

Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει ο σκύλος του να μεγαλώνει αλλά μπορούμε να του παρέχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής, απεριόριστη αγάπη και πολλά πολλά χάδια και φιλιά.

 

Πηγη αρθρου και φωτογραφιας: topetmou

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ