Κυριακή 23.01.2022

Ποσό ακριβή είναι τα rapid test για την Όμικρον

Πλέον, τα δεδομένα από τα εργαστήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη επιβεβαιώνουν την επικράτηση της παραλλαγής “Όμικρον”, ενώ παράλληλα σημειώνεται μια πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα.

Αυτό εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν αυτή τη γνωστή μας απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

Τα αντιγονικά τεστ

“Η χρήση των αντιγονικών τεστ αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο στα χέρια μας, καθώς τα τεστ αυτά προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά, και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας, ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού τόσο στο φιλικό, όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον”, μας είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγέλου.

Αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτήν της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή έχουνε αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα, τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουμε στο σπίτι, εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος.

“Θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR. Γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR”, συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στη διαγνωστική αξία των εργαστηριακών τεστ αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. “Τα rapid, που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα. Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της “Όμικρον”, ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της “Όμικρον””, τόνισε ο καθηγητής. “Ακούσαμε την ανακοίνωση του FDA ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία και το παρακολουθούμε από κοντά, χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στα χέρια μας. Ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι μεταλλάξεις της “Όμικρον” στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δυο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους.”

Η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό.

Σε αυτές τις φάσεις η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει χαμηλή.

Επίσης να επισημάνουμε ότι σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη.

Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ