Σάββατο 02.03.2024

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα γήπεδα: Από 7/3 οι κάμερες, από 9/4 ταυτοποίηση εισιτηρίου μέσω gov.gr wallet

Από τις αρχές του επόμενου μήνα όσα γήπεδα δεν έχουν κάμερες δεν θα έχουν κόσμο στους αγώνες – Στις 9 Απριλίου ξεκινά η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω gov.gr wallet με τις νέες προδιαγραφές – Ο κομβικός ρόλος της ΔΕΑΒ στην επιβολή ποινών

Δύο μήνες μετά το κλείσιμο των κερκίδων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, που ακολούθησε τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, πλέον μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή των φιλάθλων στους αγώνες της Super League 1…

Κι αυτό που τονίστηκε με σαφήνεια από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου οι οποίοι ξεκαθάρισαν το τοπίο εν όψει της επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα.

Στην σημερινή ενημέρωση δόθηκαν τρεις ημερομηνίες, για την έναρξη και την ολοκλήρωση στη μετάβαση στη νέα εποχή…

Στις 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν για τον κόσμο και η μοναδική εμφανής αλλαγή δεν έχει να κάνει με τα γήπεδα, αλλά με το νέο πλαίσιο που θα διέπει τη διεξαγωγή των αγώνων, καθώς στο κάδρο θα υπάρχει πλέον και η νέα ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας) η οποία θα έχει την αρμοδιότητα για να επιβάλλει ποινές σε όσες ομάδες δεν τηρούν όλα όσα προβλέπει ο νέος νόμος.

«Σε περίπτωση που οποιοδήποτε επικίνdυνο αντικείμενο πεταχτεί στο γήπεδο ή έχουμε είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο τότε η ΔΕΑΒ έχοντας τις εκθέσεις όλων των αρμοδίων θα επιβάλλει αυτόματα τις ποινές οι οποίες θα προβλέπονται και θα αναφέρονται ρητά», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης αφού πρώτα είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο νόμος πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή και είχε την ευρεία πλειoψηφία των ομάδων…

«Δεν επηρρe;azουμε το πρωτάθλημα, δεν επιβάλλουμε ποινές αφαίρεσης βαθμών, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια των θεατών στα γήπεδα. Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Βρούτσης πριν περάσει στη δεύτερη κομβική ημερομηνία.

«Από τις 6 Μαρτίου κανένα γήπεδο της Super League 1 και της Basket League δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες… Κάμερες που έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που οι ομάδες ξέρουν σε ποιους χώρους πρέπει να βρίσκονται και οι οποίες θα ελέγχονται τρεις φορές την εβδομάδα από την αστυνομία.», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αθλητισμού ξεκαθαρίζοντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση που έγινε ότι «το κόστος για την αγορά και τοπθέτηση των καμερών αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες της Super Legue 1 και της Basket League.

Το τρίτο (και τελευταίο όσον αφορά αυτό το «σχέδιο» της κυβέρνησης για τον αθλητισμό) αφορά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κι την ταυτοπροσωπία όσων εισέρχονται στα γήπεδα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου να δίνει το στίγμα: «Το ηλεκτρονικό εισιτήριο προϋπήρχε, ωστόσο δεν γινόταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την αστυνομία. Η λύση όμως τώρα έρχεται από την τεχνολογία και το κινητό μας. Η αγορά του εισιτηρίου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά κατόπιν το εισιτήριο θα ‘μπαίνει’ στο govwallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Έλληνες…».

Μάλιστα ο κ. Παπαστεργίου έκανε και μία άμεση εφαρμογή της διαδικασίας η οποία κυριολεκτικά ήταν θέμα μισού λεπτού, ενώ άφησε ανοικτό παραθυράκι για μια ειδική εξαίρεση που έχει να κάνει με ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των smartphones… «Είμαστε κατά της οποιαδήποτε οριζόντιας εξαίρεσης, αλλά θα το δούμε το θέμα».

Πάντως αμφότεροι ρωτήθηκαν για το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν νομοθετηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να έχουν αποτελέσματα με τους δύο υπουργούς να είναι σίγουροι ότι τώρα το σκηνικό θα αλλάξει.

«Ναι υπήρχαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και παλαιότερα… Ο κ. Ορφανός το 2005 είχε νομοθετήσει για τις κάμερες, αλλά δυστυχώς εκείνς ο νόμος είχε κενά και παραλήψεις. Το 2015 ο κ.Κοντονής είχε προβλέψει την κάρτα φιλάθλου για την ταυτοπροσωπία αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Κι οι δύο είχαν σωστή σκέψη αλλά σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να τα εφαρμόσουμε και αυτό κάνουμε. Από τις 12 Φεβρουαρίου δεν ανοίγουν τα γήπεδα όπως έκλεισαν, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον και όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τους νέους κανόνες», τόνισε ο κ. Βρούτσης ενώ ο κ. Παπαστεργίου είπε από την πλευρά του: «Στην ταυτοπροσωπία δεν θα υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας… Δεν δίνει εύκολα κάποιος το κινητό του σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει και ένα παρελθόν. Επίσης στα τουρνικέ υπάρχουν και κάμερες που καταγράφουν το ποιος μπαίνει και τι ώρα μπαίνει στο γήπεδο».

Δηλώσεις για τα νέα μέτρα για την είσοδο στα γήπεδα και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν από τους δύο υπουργούς:
«Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα.

Πήγαμε με ένα νομοθετικό σχέδιο και το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές ήταν με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Εκσυγχρονίζει και θωρακίζει τα γήπεδα κατ’ εξοχήν ποδοσφαίρου και ελπίζουμε όλα τα γήπεδα της χώρας.

Είχε προηγηθεί και μια συμμαχία όλων των ΠΑΕ. Συναντηθήκαμε με τα θεσμικά όργανα της Super League 1 και της Basket League. Συναντηθήκαμε και με την ΕΠΟ και δημιουργήσαμε συμμαχία.

Από την Τρίτη 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, με μια νέα ΔΕΑΒ και με αυστηρές κυρώσεις. Δρακόντειες, που προβλέπουν κλείσιμο γηπέδου από φιλάθλους σε ρίψη κροτίδων, πυρσών. Κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή. Στόχος είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της UEFA και της FIFA αλλά η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη. Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα. Η ποινή είναι συγκεκριμένη, έρχεται η έκθεση της ΔΕΑΒ, το φύλλο του παρατηρητή και τότε αποφασίζεται το κλείσιμο του γηπέδου την επόμενη Κυριακή. Εχω ευχηθεί να μην χρειαστεί να κλείσει κανένα γήπεδο. Να το χαιρόμαστε όλοι και να χαιρόμαστε την ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά αν δεν τηρηθούν αυτά, οι αγωνιστικές ή η αγωνιστική θα γίνεται χωρίς φιλάθλους.

Δεν ανοίγουν τα γήπεδα που δεν έχουν σύστημα καμερών
Στις 6/3, ημέρα Τετάρτη, ξεκινά μια συγκεκριμένη διαδικασία, με την εγκατάσταση καμερών και αν δεν έχει τηρηθεί δεν θα ανοίξει κανένα γήπεδο. Δώσαμε απαραίτητο χρόνο. Για πρώτη φορά τρία υπουργεία, με κλιμάκια επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου και υπήρξαν ειδικές εκθέσεις. Από την Τετάρτη 6/3 και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν εξασφαλίζουν το αν θα ανοίξουν ή όχι τα γήπεδα. Πιστεύω ότι θα έχει βγει και το ΦΕΚ για τις κάμερες. Αυριο στο ραντεβού μου με τον πρόεδρο της SUper League 1 και της Basket League θα δοθεί το φύλλο του ΦΕΚ.

Ολοι ειμαστε απέναντι στην βία γι αυτό κι η συνεννόηση που υπήρξε μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Τρίτη 9/4, η μεγάλη θεσμική αλλαγή είναι η ταυτοπροσωπία, το ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει τέτοια πρωτοβουλία και έχει τέτοια συναίνεση. Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία, που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα.

Μία ακόμα αλλαγή είναι μία λέσχη ανά έμβλημα κι η ρήτρα παραβατικότητας. Θα παρακρατούμε λεφτά από το στοίχημα εφόσον οι ομάδες πέφτουν σε παραβατική συμπεριφορά. Αυτά τα λεφτά θα τα επιστρέφουμε στον αθλητισμό.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στους παράγοντες του αθλητισμού και στους θεσμικούς εκπροσώπους. Όλοι θέλουμε να πάει ψηλα ο αθλητισμός».

Ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω gov.wallet
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου είπε:

«Μέσω του gov.wallet το εισιτήριο των γηπέδων. Θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΕΠ (εθνικό μητρώο επικοινωνίας). Σε λίγη ώρα θα λειτουργεί και το emep.gr Θα αγοράσουνε το εισιτήριο, το περνάμε στο wallet Οταν θα πηγαίνουμε στο γήπεδο θα έχουμε το barcode και το Qrcode. Θα βάζουμε και εισιτήριο για το παιδί. Τα παιδιά πάνω από 15 ετών θα μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠ. Δημιουργείται μαύρη λίστα με τα ΑΦΜ όσων δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Για τα διαρκείας τεχνικά μπορούμε να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο. Θα το κλείσουμε τις επόμενες μέρες».

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ