Παρασκευή 21.06.2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εννέα οικογένειες κατέθεσαν μήνυση κατά της Χαμάς στο Διεθνές Δικαστήριο

Οι οικογένειες θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου ζητούν να «εξεταστεί το ενδεχόμενο να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος των ηγετών της Χαμάς»

Ο Γάλλος δικηγόρος Φρανσουά Ζιμερέ ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι πως κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μήνυση για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία εξ ονόματος εννέα οικογενειών ισραηλινών θυμάτων της επίθεσης που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς.

Ο Ζιμερέ ζητάει επίσης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος των ηγετών της Χαμάς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος απ’ αυτό το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, «είναι η εκτέλεση ενός γενοκτονικού σχεδίου την οποία ανέλαβαν οι αυτουργοί της επίθεσης», εκτιμά ο Ζιμερέ. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την αλήθεια, οι ωμότητες αυτές πρέπει να γίνουν γνωστές και να εγγραφούν στη συλλογική μνήμη», προσθέτει.

Ο δικηγόρος έχει εντολή από εννέα οικογένειες ισραηλινών θυμάτων, «που ήταν όλα άμαχοι και πολλοί βρίσκονταν στο ρέιβ πάρτι ‘Tribe of Nova’, ένα φεστιβάλ μουσικής, τόπος συναντήσεων και ειρήνης στην έρημο Νεγκέβ».

«Απέναντι στη βαρβαρότητα, η ισχύς του δικαίου πρέπει να επικρατήσει», δήλωσε ο Ζιμερέ σήμερα το πρωί μιλώντας στο ραδιοσταθμό Radio classique.

«Είμαι επιφυλακτικός με τους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς. Όμως έχω αντιληφθεί με τις ομάδες μου πως ο χαρακτηρισμός της γενοκτονίας (…) ισχύει νομικά», επισήμανε στο ραδιόφωνο.

Ο δικηγόρος στράφηκε στο ΔΠΔ επειδή είναι «ο κληρονόμος» της δίκης της Νυρεμβέργης, «είναι το καλύτερο που έχει κατασκευάσει η διεθνής κοινότητα ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις μαζικές ωμότητες».

Κάθε άτομο ή ομάδα μπορεί να καταθέσει ένα φάκελο προς διερεύνηση στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, όμως το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στη Χάγη, δεν είναι υποχρεωμένο να επιληφθεί της υπόθεσης.

Εκπρόσωπος του ΔΠΔ δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την παραλαβή του φακέλου, όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 για να δικάζει τις χειρότερες ωμότητες που διαπράττονται στον κόσμο, είχε αρχίσει το 2021 μια έρευνα για φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως για φερόμενα ως εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, ο Καρίμ Χαν, δήλωσε πως η εντολή του ισχύει και για τα εγκλήματα που φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως οι ομάδες του δεν έχουν μπορέσει να μπουν μέσα στη Γάζα ούτε στο Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αμφότερα τα στρατόπεδα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ