Πέμπτη 12.12.2024

Ποιους ανθρώπους προτιμούν να τσιμπάνε τα κουνούπια: Δερματολόγος εξηγεί

Τσίμπημα από κουνούπι / Φωτογραφία: Shutterstock

Δερματολόγος εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο… ελκυστικοί στα τσιμπήματα των κουνουπιών από κάποιους άλλους.

Κάποιοι άνθρωποι επιστρέφουν από τις διακοπές τους γεμάτοι τσιμπήματα κουνουπιών, ενώ άλλοι μένουν αλώβητοι, ένα πραγματικό μυστήριο κάθε καλοκαίρι.

Η δερματολόγος Lindsey Zubritsky εξήγησε ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι πόλος έλξης των κουνουπιών.

Ο ιδρώτας τραβάει τα κουνούπια

Ο πρώτος από αυτούς είναι ότι «τα κουνούπια έλκονται από τον ιδρώτα και τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερη θερμοκρασία».

Πρόσθεσε ότι «έλκονται ιδιαίτερα από την αμμωνία, το ουρικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, οπότε οι άνθρωποι που γυμνάζονται αρκετά είναι πιο πιθανό να δεχτούν τσίμπημα από κουνούπια».

Ο επόμενος λόγος, εξήγησε σε ένα βίντεο η δερματολόγος μπορεί να σας σοκάρει, καθώς υποστήριξε ότι η κατανάλωση…μπύρας μπορεί να κάνει τον άνθρωπο πιο επιρρεπή στα τσιμπήματα.

Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση αμφισβητείται μεταξύ των ειδικών και αποτελεί περισσότερο μύθο παρά ιατρικό γεγονός, για την ώρα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας

Ο τελευταίος παράγοντας που εμπλέκεται είναι ο τύπος και ο αριθμός των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας, σημειώνει. «Αυτό εξηγεί επίσης γιατί είναι πιο πιθανό να μας τσιμπήσουν στους αστραγάλους, επειδή υπάρχουν πιο ισχυρές αποικίες βακτηρίων σε αυτά τα σημεία του σώματος».

https://www.instagram.com/reel/CxX64_qRVr4/?utm_source=ig_embed&ig_rid=21d9b127-8fdb-4261-9cb1-4a80e618cf59

https://www.instagram.com/reel/CxX64_qRVr4/?utm_source=ig_embed&ig_rid=21d9b127-8fdb-4261-9cb1-4a80e618cf59

Το κλιπ στο instagram έχει συγκεντρώσει πάνω από 70.000 likes και πάνω από 870 σχόλια, με τους θεατές να σοκάρονται με τα όσα είπε η δερματολόγος.

Ένας σχολιαστής έγραψε: «Αυτό δεν είναι χαριτωμένο. Μου είπαν ότι με δάγκωσαν περισσότερο επειδή έχω πιο γλυκό αίμα, αλλά τώρα μου λες ότι είμαι απλά ιδρωμένη και βρώμικη;».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ψέματα. Δεν κάνω τίποτα από αυτά και με τσιμπάνε παντού».

Προτίμηση σε τύπο αίματος

Το Healthline δήλωσε ότι από όλους τους τύπους αίματος, τα κουνούπια μπορεί να προτιμούν τον τύπο Ο. Σύμφωνα με έρευνα, άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση σκουρόχρωμων ρούχων, τη γενετική και ακόμη και την εγκυμοσύνη.

Ο Dr. Gareth Nye, επικεφαλής του προγράμματος για την Ιατρική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Τσέστερ, εξήγησε ότι είναι αλήθεια ότι τα κουνούπια προτιμούν ορισμένα από άλλα, αλλά «γενικά στοχεύουν διαφορετικά τους ανθρώπους για έναν λόγο – πόσο εύκολο είναι να έχουν πρόσβαση στην παροχή αίματος κάτω από το δέρμα!»

«Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό, ωστόσο, είναι μεταβλητός και ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τσιμπηθούν από κουνούπια από ό,τι άλλοι για λόγους που δεν ελέγχουν καθόλου».

«Τα κουνούπια έλκονται από ανθρώπους με υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και αυξημένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με κάποιον άλλο».

Η θερμοκρασία του σώματος

«Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος αναγκάζει το σώμα να ανοίξει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται πιο κοντά στο δέρμα σε μια προσπάθεια να δροσίσει το σώμα, γεγονός που το καθιστά εύκολο θήραμα για τα κουνούπια», επισημαίνει ο Nye.

Συνεχίζει: «Ο μύθος της κατανάλωσης μπύρας προέρχεται από μια μελέτη του 2002 που φαίνεται να δείχνει ότι τα κουνούπια είναι πιο πιθανό να σας τσιμπήσουν αν έχετε πιει ένα ποτό Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν μόνο 14 άτομα – 13 από τα οποία είχαν πιει και 1 που δεν είχε πιει, οπότε μάλλον δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότερα κουνούπια τσιμπάνε ανθρώπους που είχαν πιει!»

«Η μόνη τρέχουσα συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων αφορά στο γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι παράγουν διαφορετικά συστατικά του δέρματος που ονομάζονται καρβοξυλικά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για ένα κουνούπι, οπότε δυστυχώς εξαρτάται από τη γενετική σας, αλλά τουλάχιστον μπορείτε να απολαύσετε μια μπύρα στις διακοπές σας. Απλά αγοράστε ένα καλό απωθητικό!»

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ